Békéscsaba

2022.01.07. 06:45

Nem a megjelenés, az egészség a fő cél

Az új esztendő kezdetekor sokan megfogadják, hogy életmódot váltanak, mindennapjaik részévé teszik a rendszeres testmozgást. Az általunk megkérdezett személyi edző elmondta, manapság egészen más motiválja az embereket, mint pár éve. Nem feltétlenül a kerek popsi és a kockahas a célkitűzés, sokkal inkább az állóképesség fejlesztése, az egészségmegőrzés és a belső harmónia.

Nagy Szilvia

Tóth-Deák Emese heti több alkalommal mozog, Czégény Erzsébet útmutatásai segítenek neki /Fotó: B. Á./

– Egyre inkább a tudatosság jegyében jönnek a kliensek, akik életmódot szeretnének váltani. Januárban nő az érdeklődők száma, szerintem sokan látják, hogy az eddigi irány, amit követtek, zsákutca – emelte ki Czégény Erzsébet személyi edző, az Elite Fitt stúdió tulajdonosa.

Hozzátette, azt tapasztalja, hogy a fiatalok és az idősebbek is rendkívül rossz fizikai állapotban vannak. A testmozgás hiánya, a rengeteg ülőmunka megviseli a szervezetet, mindkét korosztály izmai megrövidültek, elgyengültek. A járvány miatt több a szabály, a korlát, a megszokott szabadság hiánya miatt is figyelni kellene a testi-lelki töltekezésre.

 – A mai kor embere körül zajló események egyfajta mentális zuhanást idéztek elő, ezért most van leginkább szükség a megfelelő fizikai-lelki szakemberekre, segítőkre. Egyedül nehéz elindulni és kilépni a komfortzónából, főleg, hogy jóval kevesebb pozitív inger érkezik a környezetből, mint amennyire igényünk lenne – sorolta a szakember.

Hozzáfűzte, rengetegen küzdenek rossz szokásokkal is: kompenzálnak nassolással, rövid távú diétákat követnek, keveset töltenek szabad levegőn. A változást szerinte a mozgás öröme és a befelé figyelés hozhatja el. 

– A testedzés rendszert visz az életbe, kortól és egészségi állapottól függetlenül. Leszögezem, testalkat alapján sosem szabad ítélkezni. Van olyan fiatal lány, akin dekányi plusz sincs, de nehezebben végez el különböző tornagyakorlatokat, mint az a nyugdíjas, akinek tízkilónyi feleslege van, ám évek óta mozog – hívta fel a figyelmet Czégény Erzsébet, aki úgy véli, a mozgékonyság és a jó fizikum kialakítása a legfontosabb. 

Kiemelte, manapság a haladó szemléletű konditermekben nem arra hajtanak, hogy öt kiló súly helyett tízet tudjon felemelni valaki, hanem hogy fitt legyen, jól érezze magát a bőrében és tudjon este aludni. 

– Egyre több embernek fontos a test és a lélek egysége: már nem kifelé akarják reklámozni, milyen jó a testük, sokkal inkább arra kíváncsiak, mit tudnak kihozni magukból, s közben milyen érzéseik vannak – összegezte. 

Kérdésemre, nem késő-e nyugdíjasként elkezdeni mozogni, elárulta, van olyan hatvan év feletti kliense, aki először nyújtott ülésből emelgette a lábát, tulajdonképpen gyógytornával indított, ám ma már komoly gyakorlatokat végez. 

– Mindenki megtalálhatja az állapotának megfelelő mozgásformát. Olyan hölgy is mozog a termemben, aki életében nem sportolt. Bejött, itt ragadt, leszokott a dohányzásról, könnyebben végzi a házimunkát. Jól érzi magát a bőrében és a közösségben is.

A hátfájásra is gyógyírt jelenthet a mozgás

A fiatal békéscsabai édesanya, Tóth-Deák Emese másfél-két éve jár konditerembe. Elmondta, korábban a sport az élete része volt, de szülés után eléggé elhanyagolta a mozgást. Szétnyílt hasizma is gátolta az újrakezdésben, ám végül megfelelő logisztikával, férje segítségével visszatért a heti két-háromszori edzéshez. Nem bánta meg, hogy változtatott a napirendjén, mert a mozgás gyógyír lett a hátfájására, emellett a családjától, kollégáitól is rengeteg pozitív visszajelzést kap. Tanítóként dolgozik, kiemelte, fontos számára, hogy az egészséges életmódot példaként állítsa a kisgyermekek elé. 

– Nem vagyok topmodellalkat, nem a testsúlycsökkentés az elsődleges, hanem az egészségmegőrzés, de igyekszem kihozni magamból, amit tudok, és persze nem rossz, hogy már két mérettel kisebb ruhákat vehetek fel – tette hozzá. Az édesanya könnyedebben tartja a ritmust a tanítványaival is tornaórán, sőt a saját kisfia után is fürgébben szalad, jobb a közérzete. Azt mondja, a sporttal a betegségeket is megelőzheti, levezetheti a felgyülemlett feszültséget, és teljesen kikapcsolódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában