Galériával

2022.01.31. 16:45

Kórokozómentes csomagolót gyártanak Ladányban

Egyedinek számító vírus- és baktériummentes csomagolóanyag gyártását kezdte el a közelmúltban a körösladányi Box Print-FSD Packaging Kft. A cég 685 millió forintos beruházással három speciális nyomdaipari gyártógépet szerzett be, amelyek segítségével elindították az új technológiát.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

Nemcsak a település és a térség, hanem az egész ország életében kiemelt projekt valósul meg Körösladányban – fogalmazott a beruházással kapcsolatos hétfői sajtótájékoztatón Dankó Béla. A város és a térség országgyűlési képviselője elmondta, Körösladányban az önkormányzat és a helyi cégek egyaránt folyamatosan fejlesztenek. Az önkormányzat az elmúlt időszakban közel 1,3 milliárd forint uniós forrást nyert el, míg a helyi gazdasági társaságok huszonkét pályázata nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon, a GINOP-on és a GINOP Plusz kiírásain összesen több mint 1,5 milliárd forint értékben. A városba emellett a Magyar Falu Program részeként 150 millió forintos támogatás érkezett, az összeg egyharmada az egyházakat segítette. Dankó Béla kitért arra, hogy célegyeneséhez érkezett egy nagyon komoly fejlesztés, a sportcsarnok és az uszoda építésének előkészítése.

Dankó Béla, Fazekas Attila és Kardos Károly /Fotó: Bencsik Ádám/

Kardos Károly polgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy jól működő gazdasági társaság ugyanúgy hozzájárul a település jövőjéhez, mint egy jól működő önkormányzat. Kiemelte, nagyon fontos, hogy a cégek, vállalkozások is eredményesen pályáztak Körösladányban.

– Köszönhető mindez annak, hogy Magyarország Kormánya azt az utat választotta, hogy ebben a nehéz helyzetben a munkahelyek megőrzésére helyezi a legnagyobb hangsúlyt. Ez az alapja, hogy egy gazdaság, egy társadalom működhessen, hogy a családoknak megélhetése legyen – tette hozzá. Mint mondta, a körösladányi Box Print-FSD Packaging Kft. beruházásának köszönhetően a cég innovatív technológiával a gyógyszeripar megrendeléseit is elláthatja majd. Munkájuk közvetve és közvetlenül is hozzájárul a magyar gyógyszeripar versenyképességéhez.

Fazekas Attila ügyvezető igazgató elmondta, az említett 685 millió forintos fejlesztés megvalósításához 548 millió forintos támogatást uniós pályázaton nyertek el. Mint megtudtuk, olyan speciális dobozokat gyártanak, amelynek felületén megsemmisül a vírus és a baktérium, és nem tud fertőzni. A vírusmentes felületkezelésében egyedinek számítanak hazánkban.

A vírus-és baktériummentes hatást nano-ezüst részecskékkel ellátott lakk-, vagy fóliabevonattal érik el, amelyet speciális géppark segítségével visznek fel a csomagolóanyagok felületére. Az így kezelt csomagolóanyagokra rákerülő vírusok és baktériumok száma jelentősen, mintegy 99,99 százalékkal lecsökken. A fejlesztéssel elsősorban a hazai egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari termékek csomagolását kívánja biztonságosabbá tenni a Box Print- FSD Packaging Kft. A működési mechanizmus lényege, hogy a vírus-és baktériummentes hatást biztosító nano-ezüst részecskék szilárdan rögzülnek a lakkfilmben, ahonnan minimális nedvesség hatására, – elég a levegő páratartalma, vagy az emberi bőr nedvessége – pozitív töltésű ezüstionokat szabadítanak fel, amelyek jelentősen csökkentik a vírusok és a baktériumok számát a lakkozott felületen. A lakkbevonat hatása folytonos és hosszantartóan aktív. A lakk funkcionalitását ISO szabványnak megfelelően baktériumfajokkal és a koronavírus-család törzsével szemben sikeresen tesztelték. A szakember kitért arra, hogy nem csak a hazai, hanem a külföldi piacban is gondolkodnak, német középvállalkozások is szeretnének exportálni.

Körösladányban a kisebb dobozokat gyártják

Fazekas Attila elmondta, a cég két telephelyen működik, és 87 munkavállalót foglalkoztat. A fix alvállalkozókkal együtt folyamatosan több mint száz családnak adnak folyamatosan munkát. Tavalyi árbevételük meghaladta a 2,2 milliárd forintot. Százharminchat aktív partnerük van, és a két telephelyen, 6000 négyzetméteren tavaly 155 millió terméket állítottak elő. Mint kifejtette, elsősorban márkatermékek csomagolására specializálódtak, olyan termékeket készítenek, amelyek a boltok polcain vonzóvá teszik partnereik különlegességeit. Hozzátette, mindent tudnak gyártani, ami kartonból vagy hullámkartonból készül, és ofszet technológiával lehet nyomtatni. Másik üzemük, Dunaharasztiban található, ahol a nagyobb méretű termékeket gyártják. Körösladányban kisebb dobozokat készítenek, amelyeket az említett speciális vírus- és baktériummentes bevonattal látnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában