Természetvédelem

2022.01.21. 17:28

Fecskebölcsőkkel várják vissza a Békés megyei vasutasok a tavasz hírnökeit

Az orosházi vasútállomás épületén egy nem hétköznapi szerkezetet pillantott meg az egyik orosházi utazó. Lefotózta, kiposztolta a világhálóra, és a hozzászólók találgatni kezdtek, vajon mi lehet az. Megkerestük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, ahol elárulták, a lefotózott tárgy egy fecskebölcső. Nem csupán orosházi látványosságról van szó, több pályaudvaron is látható már fecskebölcső.

CS. I.

A telekgerendási állomáson is megtaláltuk a frissen kihelyezett mesterséges fecskefészkeket. Természetvédelmi szakemberek segítségével helyezték ezeket el /Fotó: Bencsik Ádám/

A MÁV számos állomásépületére helyezett ki fecskebölcsőket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közreműködésével, elősegítve ezzel a hazai fecskeállomány gyarapodását. Nem egyedi az eset, hogy a vasút területén építettek fészket a hazánkban honos fecskék. Az épületek felújítása, renoválása során a sárból készített költőhelyek eltűntek. A vasúttársaság segíteni szeretné a madarak visszatelepítését az arra alkalmas helyek biztosításával – fogalmaztak a közleményükben. A MÁV Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatósága – a közfoglalkoztatási iroda közreműködésével – 2021 áprilisában indította el programját, amelyben elkezdték a fecskefészkek kihelyezését a vasútállomásokra és megállóhelyekre.

Archív fotó: Darázsi Zsolt

 A cél, a fecskék védelme mellett, a közfoglalkoztatási program hasznos működtetése is.

A Szeged–­Békéscsaba vasútvonal mentén a szakemberek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád-Csanád megyei helyi csoportjának szakmai tanácsait megfogadva határozták meg a mesterséges fészkek helyét és kihelyezésének módját a madarak megfelelő fogadására. A kerámiából készített fecskefészkek és a fecskepelenkaként funkcionáló deszkák kihelyezését a közfoglalkoztatási iroda készítette elő és szerezte be, majd a MÁV Szegedi Területi Igazgatóságának szakemberei végezték el kilenc állomáson tavaly december 1-jén. Az összesen 180 fecskebölcső Hódmezővásárhely-Népkert, Székkutas, Algyő, Szeged-Rókus, Makó, Orosháza, Csorvás, Telekgerendás és Mezőhegyes vasútállomáson, megállóhelyen várja a tavasszal hazatérő kis madarakat.

Forrás: Shutterstock

Madármentő akciók a vasúton

A MÁV számára fontos a természeti értékek megőrzése. Korábban is történtek már hasonló madármentő akciók a vasúton, például Budafokon vörös vércsék számára új költőládát, Keszthelyen pedig fecskefészkeket helyeztek ki. A tavalyi költési szezon előtt a MÁV Pécsi Pályavasúti Területi Igazgatósága kilenc dunántúli állomáson telepített 180 fecskefészket; ennek a mintájára kezdte el a Dél-Alföldön a szegedi igazgatóság a fészkek kihelyezését. A vasúttársaság a jövőben is tervezi további fecskebölcsők telepítését, többek között a Dunakanyar térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában