Dr. Demkó Attila

2022.01.19. 16:13

Az instabil déli félholdról tartottak előadást Békéscsabán

Az instabil déli félhold címmel tartott előadást dr. Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője az MCC békéscsabai képviseletén kedden délután.

P. G.

Dr. Demkó Attila szuggesztív előadást tartott /Fotó: Jenei Péter/

A szakember Genfben, Washingtonban és Pekingben tanult biztonságpolitikát, közel két évtizedet dolgozott a biztonságpolitika területén, a Miniszterelnökségen, majd a Honvédelmi Minisztériumban és Brüsszelben. Bejárta a világ legfontosabb válságzónáit, a Balkánnal, Irakkal és Afganisztánnal foglalkozott. Védelmi tanácsadó volt Magyarország NATO-képviseletén.

– 1990 után azt gondoltuk, hogy révbe értünk, és alapvetően a békés fejlődés irányába halad Európa, illetve a világ. Mára azonban úgy tűnik, hogy ez nem így van – fogalmazott értekezése elején a szakember. 

Mint mondta, ennek objektív okai vannak. Kitért arra, hogy a közelmúltban tért vissza a 22 millió lakosú egyiptomi Kairóból, ahol éppen egy új, 3-4 millió lakost befogadó Kairót építenek a nulláról a sivatagban. Egyiptom népessége ugyanakkor évente 2,5 millióval nő, így gyakorlatilag az új település alig két év alatt megtelik majd. A szakember folytatva a sort szólt arról is, hogy az afganisztáni fővárost, Kabult „érzi” az ember, ott ugyanis nincs szennyvízelvezetés, az kifolyik egy lapályra, ott felszárad, és 4 millió ember szívja fel az áramló szagokat.

Dr. Demkó Attila elmondta, az instabil déli félhold alatt a Nigériától Pakisztánig érő területet nevezi, amelynek valamennyi országában akad valamilyen komoly probléma. Kiemelte, hogy itt a leggyorsabb a népesség növekedése az egész világon. A legtöbben valóban Kínában élnek, de a lakosság számának gyarapodása ott megállt, ahogy például Japánban is fogyatkozó a népesség. A milliókat azonban nem fogják befogadni. Szintén komoly gondként említette, hogy a határok mesterségesek az említett területen.

– Ha valahol a világban, akkor mi Magyarországon tudjuk, hogy mit jelentenek a mesterséges határok – tette hozzá. – Nincs Afrikában olyan ország, amelynek határait ne a nyugati gyarmatosítók hozták volna létre, és Ázsiában sem nagyon akad. 

Számos ország emellett csak az olajból él, semmi más terméke nincsen. Az abból befolyó összegekből viszik be az élelmiszert is, csakhogy az olaj ára vélhetően le fog menni, és kérdőjelessé válik a népesség ellátása. Néhány évtizedes távlatban az olaj szerepe pedig teljesen vissza fog esni. A szakember szólt az Iszlám Államról is, amelynek – ahogy fogalmazott – az összes környező civilizációval problémája van, ráadásul az iszlámon belül a síiták és a szunniták között polgárháború dúl, amit pedig a síitákkal tettek az ­Iszlám Államban, ahhoz még egy 18 éves karika is kevés lenne. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában