Galériával

2022.01.09. 15:19

A málenkij robot szörnyűségeire és az elhurcoltakra emlékeztek Gyulán

A gyulai németek málenkij robotra elhurcolásának hetvenhetedik évfordulója alkalmából tartottak szentmisével egybekötött megemlékezést a németvárosi Szent József templomban vasárnap reggel.

P. G.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő polgármester is elhelyezte a megemlékezés virágait /Fotó: Lehoczky Péter/

1945. január 10-én 550 németvárosi embert vittek el Gyuláról a szovjetunióbeli szénbányákba 5 év kényszermunkára, német nevük vagy származásuk miatt. Az esemény elmondott emlékező beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, elsősorban német ajkúakat, de civileket is elhurcoltak málenkij robotra, akik közül több mint hatvanan elhunytak a szörnyű körülmények között, a többiek pedig csak évekkel később térhettek vissza Gyulára. A hazatért emberek a gyulai Szent József-templomban gyűltek össze, ahol a vasárnapi megemlékezést is tartották. Száznyolcvan gyermek maradt részben vagy egészben egyedül, mert vagy egyik, vagy mindkét szülőt kényszermunkára vitték. A családok szétszakítása óriási fájdalmat jelentett az érintettek számára. A megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták a templom előtti téren álló emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában