Közgyűlés

2021.12.14. 19:52

Számolják, hogy jövőre mire mennyi pénz jut Békéscsabán

Az idei és a jövő évi költségvetés szolgáltatta a fő témát kedden a békéscsabai közgyűlés ülésén.

Csaknem félszáz napirendi pontot tárgyalt keddi ülésén a békéscsabai közgyűlés /Fotó: Bencsik Ádám/

A városvezető hangsúlyozta: az önkormányzat jó pozícióból indul, nincs kifizetetlen számla, az adósságállomány nem emelkedett. Jövőre, ha szűkösen is, de lesz elég forrás a szükségesekre. Az infláció, a fizetések növelése, valamint az árak, így az energiaárak emelkedése viszont kockázatot jelent, és ezek elővigyázatosságra intenek.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, az elmúlt időszakban megvizsgálták az intézmények kérelmeit, és plusz forráshoz juthat a gyermekélelmezési intézmény, a könyvtár, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a színház és a bábszínház az alapos indokok alapján. Hangsúlyozta: év elején feszes büdzsét alkottak, és többek között a 600 millió forintos kormányzati támogatásnak hála olyan feladatokra is költhetnek, amelyre egyébként nem lett volna mód.

Elmondta: a koncepcióval megkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése is, számolnak, terveznek, gondolkodnak. Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) felvetésére hozzátette: bár nem lesz első olvasata a büdzsének, mindenki előtt ott a lehetőség, hogy kérdezzen, javaslatot tegyen. Fontos szempont lesz a biztonságos, stabil működés biztosítása; a fejlesztések megvalósítása; a bérek rendezése, emelése; valamint a közterületek ápolása, zöldítése.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) jelezte: bizonyos vállalkozások jövőre is csak 1 százaléknyi iparűzési adót fizetnek majd, illetve a gépjárműadó sem fut be a városi kasszába. Egyelőre nem tudni, hogy kap-e kompenzációt az önkormányzat, erre tavaly kétszer is volt példa. Szerinte a helyi adóbevételek tekintetében lehet annál többet tervezni jövőre, mint ahogy azt tették idén, és kiemelte: lényeges, hogy legyenek apró, lakossági igényeket kiszolgáló kommunális fejlesztések.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) elmondta: fel kell mérni, melyek azok az önkormányzati ingatlanok, amelyek üresen állnak. Ugyan nem kötelező feladat, fontos szempont szerinte a sport, a kultúra, a civil szervezetek támogatása. Aláhúzta: az elmúlt években több tényezőnek köszönhetően fejlődési pályára állt Békéscsaba, a beruházások kezdenek beérni. Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet: nem elég a fejlesztéseket megvalósítani, azokat be kell vezetni a piacra, megfelelően kell azokat működtetni, példaként hozta fel a Munkácsy-negyedet.

Fülöp Csaba

Nagy Ferenc alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) örömtelinek mondta, hogy a prioritások közé bekerült a bérfejlesztés, le kell követni a kormányzati intézkedéseket, a minimálbér és a garantált bérminimum növelését. Az ésszerű gazdálkodást fenn kell tartani. Idén ebben remekül vizsgáztak, a tapasztalatot pedig fel lehet használni. Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint is jól teljesítettek az elmúlt években, a kormány jelentős összegekkel is támogatta a várost. Ipari fejlesztéseket sürgetett, hiszen azok munkahelyeket teremtenek, növelik a város adóbevételeit.

Parkolók építését kérték

A pénzügyi bizottság elnöke, dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) elmondta: a fejlesztési igényeknél komolyan kell venni a lakossági kéréseket, de egyensúlyt kell teremteni, az összképet kell nézni.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) sorolta: a csapadékvíz elvezetésére, az ivóvízhálózat bővítésére, a külterületi utak fejlesztésére szükséges hangsúlyt fektetni. Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) szerint örömteli, hogy utakat és járdákat építenek, de parkolókat ugyancsak kell.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) egyetértett azzal, hogy valóban fontosak a vízelvezető csatornák és a parkolók. Hozzátette: abba az irányba szükséges fejleszteni a városgazdálkodási kft.-t, hogy minél több munkát elvégezhessen saját kivitelezésben és ezzel hamarabb.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba): költöttek idén is csapadékvíz-elvezetők rendbe tételére, szánnak forrást a vezetékes ivóvízhálózat bővítésére. Valóban szükséges a parkolási infrastruktúrát is fejleszteni, főleg a lakótelepeken és a belvárosban.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a közgyűlés arról is határozott, hogy további két évre szükséghelyzeti megoldásként a Volánbusz Zrt.-t jelölik ki a helyi autóbusz-közlekedés biztosítására Békéscsabán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában