Golyó

2021.12.10. 19:57

Kitartásáért számtalan díjat kapott a sarkadi breaktáncos

Számos sikert ­könyvelhetett el az elmúlt időszakban a Golyó becenévre ­hallgató Elek Imre. A 38 éves sarkadi-sarkadkeresztúri breaktáncos most is egy versenyre készül. Szeretné tudását, tapasztalatát ­átadni a fiataloknak, bízik benne, hogy meg lehet őket fogni ezzel a hobbival, főleg annak tükrében, hogy a breaktánc bekerült a 2024-es párizsi olimpiai programba.

L. B.

Elek Imre megmutatta az elismeréseit /Fotó: Fazekas László/

Tehetségkutatók, fesztiválok, versenyek Békéstől Nyíradonyon, Győrön, Budapesten és Szolnokon keresztül egészen Vésztőig – ezeken ért el az elmúlt időszakban sikereket, érdemelt ki helyezéseket és különdíjakat Elek Imre. Több alkalommal a legkitartóbb breaktáncosnak járó díjjal jutalmazták, nem véletlenül: immár több mint két évtizede műveli ezt a műfajt, és szerinte a rendkívüli kitartásának köszönhető az, hogy most is nap mint nap gyakorol, hogy fejlessze magát.

– Egyedül csinálom, oktató és más segítsége nélkül – folytatta. A Golyó becenévre hallgató breaktáncos elmondta, hogy a Facebookra és a YouTube-ra felkerülő videókból igyekszik ellesni az újdonságokat. Emellett kialakított otthonában egy edzőtermet. Felveszi magát, a gyakorlását videóra, majd a felvételeket visszanézve igyekszik finomítani a trükköket, a szaltókat, az ugrásokat, a tartásokat többek között.

Úgy véli, az elmúlt évtizedek alatt sokat változott a breaktánc, kevesebb lett benne az akrobatikus elem, többet foglalkoznak a tánccal. Szerinte az ő előadásait azért szeretik, mert megmaradt az eredeti, mondhatni old school vonalnál, bár ez több munkát és kitartást igényel.

– A tánc szeretete mozgat, a mai napig élvezem, csak így lehet ezt ennyi időn át csinálni – hangsúlyozta. A fellépések során pluszlöketet ad számára az, ha a közönség soraiból taps hallatszik, igaz, mint mondta, vannak, akik döbbenetükben, hogy miket tud, csupán csendben figyelik. A 38 éves sarkadi-sarkadkeresztúri férfi festő-mázolóként dolgozik a hétköznapokban, a térség számos fontos beruházásánál számítanak a szakértelmére. Hangsúlyozta, a kollégái is örülnek a sikereinek, és a pihenőidőkben előfordul, hogy megkérik, mutasson egy-két trükköt.

 

A környékbeli rendezvényeken az elmúlt időszakban több bemutatkozási lehetőséget kapott. Álma viszont, hogy nagyobb, több látogatót vonzó programokon is elkápráztassa a közönséget, hiszen szerinte akkor több fiatalt tudna megnyerni az olimpiai programba is bekerülő breaktáncnak, többen kapnának hozzá kedvet. Szintén vágya, hogy létrehozzon egy Békés megyei breaktáncos-szövetséget – aminek a nevében is benne lenne a kitartás szó –, ám ehhez társakra van szüksége.

Versenyre készül

Golyó elmondta, most egy nyíradonyi viadalra készül. A versenyek során immár előre el kell küldeni a zenéket, amikre mozog majd, régen elég volt, ha vitt magával egy magnót és berakta a slágert. A zenéket a YouTube-ról szerzi be, illetve azok összeállításában évtizedek óta segít neki Peres János. Naponta általában két-három órát edz. Fontos előtte kellően bemelegíteni, nyújtani és lazítani az izmokat, hogy elkerülhesse a sérüléseket, az izomlázat. Mindent gyakorol, a forgásoktól, a szaltókon keresztül az úgynevezett helikopterelemekig.

A versenyeken három-négy percben kell megmutatnia, mit tud, de vannak párbajok, amelyek addig tartanak, ameddig bírják energiával a felek. A rendezvényeken való fellépései 30–40 percből állnak: mutat egy-két trükköt néhány percben, majd igyekszik a közönség soraiból a fogékony fiatalokat felcsalogatni a színpadra, hogy nekik is megtanítsa azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában