Sajtódélután

2021.12.14. 18:19

A közösségért, az örökségünk ápolásáért, környezetünkért dolgoznak a megyei civilek

Az idei év utolsó sajtódélutánját rendezte meg Békéscsabán a Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a belvárosi irodájában kedd délután. Az eseményen ezúttal a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért, a Hatvanezer Fa Egyesület, a Játszótér Közhasznú Alapítvány és a Zöld 14 Egyesület mutathatta be tevékenységét, jelenét és jövőjét.

V. N.

Ulbert Zoltán, Kocsis Klára, Duray Balázs, Kosznáné dr. Pule Ilona és Mikó Melinda mesélt szervezetük működéséről, sikereiről, jövőjéről /Fotó: Bencsik Ádám/

A sajtódélutánon elsőként Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette a kígyósi szervezet jelenét és jövőjét. Mint mondta, az idei év első fele az alapítvány tagjai számára az új pályázatok írásával, illetve a megnyert pályázatok megvalósításának az előkészítésével telt. Idén is nagy sikere volt a közel egy évtizedes múltra visszatekintő nyári táborunknak, melyet harmadik esztendeje az Erzsébet Tábor támogatásával valósítunk meg. Minden programunknak részét képezi az edukáció. Továbbá fontosnak tarjuk az esélyegyenlőség megteremtését. Célunk, hogy a hátrányos megkülönböztetést minél jobban kiszorítsuk a cukorbeteg családok életéből.

Éppen ezért komoly elismerés volt az számukra, hogy októberben a Debrecenben megrendezett Országos Gyermek Diabétesz Konferencián öt másik civil szervezet mellett, ők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A napokban pedig csaknem kétszáz Békés megyei, cukorbeteg gyermeket nevelő család számára juttattak el a napokban karácsonyi ajándék- és higiénés csomagokat. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület idei sikereit, jövőbeni terveit Kocsis Klára, a szervezet elnökségi tagja ismertette. Kiemelte, az egyesület küldetése a népi kézműves tudás megőrzése, éltetése, továbbadása, a megye területén népművészettel foglalkozó alkotók, alkotóközösségek összefogása, segítése, valamint a meglévő népi kézművesség sokoldalú fejlesztése.

– Képzéseink eredményességünk alapját és utánpótlásunk bázisát jelentik. A három év alatt jelentős változás és növekedés következett be. Beindítottuk az OKJ-s, ma államilag elismert szakképesítést nyújtó képzéseket, van akkreditált képzésünk és vannak műhelyfoglalkozásaink is – emelte ki. Egyúttal említést tett, az egyesület 31 éves hagyománnyal rendelkező nyári táboráról, melyet az utóbbi két évben a Tégla alkotóházban rendeztek meg. A beszámolójából nem maradhattak ki a nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényeik sem, mint például a Körös-völgyi Sokadalom vagy a Szent Iván Napi Vigadalom. – A rendezvények mellett 17 kiállítást szervezett az egyesület, amelyen több mint 35 ezer látogató fordult meg – fűzte hozzá az egyesület elnökségi tagja.

Harmadikként Mikó Melinda mesélt a Játszótér Közhasznú Alapítvány idei évéről. – A pandémia időszakában tavasztól podcast sorozatban jártuk körbe a közösségi tér szükségességét, majd közösségi gyűjtést indítottunk Kell Egy Hely címmel. Szeptemberben pedig az irodánk mellett egy közösségi klubhelyiséget alakítottunk ki, melynek befogadóképessége 10-15 fő. Illetve évek óta segítjük a Családok Átmeneti Otthonában élőket – sorolta az alapítvány irodavezetője. Egyúttal kifejtette, kortárssegítő képzés is zajlik a közösségi klubhelyiségükben, Karácsony Zsolt tehetséggondozó-mentálhigiénés szakember vezetésével.

Duray Balázs, a Zöld 14 Egyesület elnöke elmondta, a szervezetük fontos szerepet vállalt Békés megye klímastratégiájának elkészítésében, amellyel párhuzamosan – az elmúlt évek során szerzett tapasztalatokra alapozva – kidolgozták a megyei klímastratégia tervezési módszeréhez illeszkedő lokális klímavédelemi szempontokat – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, az egyesület a Csabai Levenduláskerttel egy olyan határ menti közösségi teret és tudásközpontot is kialakított, ahol a fiatal korosztályának biztosítanak környezeti nevelés mellett iskolaidőn túli kikapcsolódási lehetőséget.

Végül Ulbert Zoltán mesélt a három évvel ezelőtt életre hívott Hatvanezer Fa Egyesületről, amely elmondása alapján idén tette meg a legnagyobb lépést. – Segítőinkkel 15 hektárnyi erdőt telepítettünk. Ennek a jelentős részét makkvetésből oldottuk meg, melyet óvodások, iskolások, családok, nyugdíjasok gyűjtöttek össze alig két hónap alatt – avatott be minket az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában