Galériával

2021.12.04. 06:55

A határnál járőröztek a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök tartottak határvédelmi járőrszolgálatot pénteken Gyula környékén. Pécsi Krisztina, Liker Zsanett Sára és Laurinyecz Krisztina olyan helyeket járt végig, amelyek az esős időben, a felázott talaj miatt autóval nehezebben megközelíthetők.

P. G.

20211203 Gyula Határ részen teljesítenek szolgálatot a lovas polgárőrök Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– A polgárőrség számára kiemelten fontos kérdés a határvédelem – mondta el lapunknak Pécsi Krisztina, a szervezet megyei lovas tagozatának koordinátora, aki Szilva nevű lovával vágott neki a járőrözésnek pénteken kora délután. Vele tartott Liker Zsanett Sára „Pluto Tündér” nevű lovával és Laurinyecz Krisztina Bori névre hallgató lovával. Mindhárman az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának tagjai, és segítette őket a szintén lovas polgárőr, Komlósi Ferenc is.

A lovas polgárőrök nehéz területeket jártak végig /Fotó: Imre György/

Krisztinától megtudtuk, hogy határvédelmi tevékenységüket a gyulai térségben és Baja-Hercegszántó közelében végzik.

– Elsősorban az autóval nehezebben bejárható területeket keressük fel, az olyan helyeket, amelyeket lóval könnyebb megközelíteni. Különösen esős vagy extrém időjárási körülmények között tudunk olyan településrészekre eljutni, ahova mások nem – tette hozzá. Mint kiemelte, a rendőrséggel, illetve a határrendészeti kirendeltséggel is nagyon jó az együttműködésük. Az iránymutatásuk alapján tudják, hogy merre menjenek, melyek azok a jelek, amelyekre figyelniük kell az esetleges a tiltott határátlépések esetében. A lovas polgárőrök havonta több alkalommal járőröznek Gyula közelében. A megyéből aktívan összesen hatan vesznek részt ebben a tevékenységben, amikor munkájuk és szabadidejük engedi, akkor kelnek útra.

– Fő feladatunk, hogy segítsük a hatóságok munkáját. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az erre járók lássák, hogy itt vagyunk. Azt gondolom, hogy ennek talán a megelőzésben is lehet szerepe – fogalmazott Pécsi Krisztina, aki hozzátette, különleges esetük egyelőre nem volt. Pénteken a három hölgy mintegy háromórás szolgálatot látott el, a határrendészeti kirendeltség munkatársainak instrukciói alapján kerestek fel különböző nehezebben járható részeket a magyar-román határ mentén.

A lovas és kutyás tagozat három fő alappillérét az ifjúságnevelés, a határvédelem és a különböző képzések jelentik. Békés megyében hét polgárőr egyesületben huszonnyolc lovas polgárőr tevékenykedik, akik rendszeresen járnak versenyekre, bemutatókra és iskolákba, ahol a gyerekek körében népszerűsítik a polgárőrséget. Munkájukat támogatja a lovas és kutyás tagozat, illetve dr. Radácsné Reszegi Rita tagozati elnök, amelynek részeként képzésekkel is segítik a lovasok munkáját, hogy még szervezettebben, még jobban végezhessék tevékenységüket.

– Természetesen a településeken, azok külterületein is járőrözünk – hangsúlyozta a lovas tagozat megyei koordinátora.

Laurinyecz Krisztina elárulta, maga is külterületen, a Fényesi-tanyákon él.

– Éppen ezért a visszajelzésekből is pontosan tudom, hogy micsoda biztonságérzetet adnak a lovasok, milyen sokat jelent, ha rendszeresen be-benéznek egy-egy tanyára – fogalmazott.

Liker Zsanett Sára elmondta, jó látni, hogy felragyog az emberek arca, amikor meglátják őket, amikor feltűnnek a külterületi házaknál lovaikkal. A határvédelmi tevékenységet is fontosnak nevezte, hiszen így segíteni tudják a határrendészek munkáját.

Wéber Csaba rendőr alezredes, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség vezetője lapunknak elmondta, számukra is nagy segítséget jelent a lovas polgárőrök tevékenysége.

– Különösen az ilyen időszakokban fontos a szerepvállalásuk, amikor esős időben vannak nehezebben járható földutak, problémásabban megközelíthető területek – hangsúlyozta Wéber Csaba. – A lovas polgárőrök ilyenkor könnyebben eljutnak az ilyen helyekre, és bizonyos részeken a távolságokat is gyorsabban teszik meg.

A határrendészeti kirendeltség vezetője kiemelte, nagyon tiszteletreméltó, hogy a polgárőrök önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül látják el tevékenységüket, segítve ezzel a hatóságok munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában