békés megye

2021.11.16. 07:04

Négy évtizedes, kimagasló munkájáért ismerték el Erdész Ádámot

Négy évtizedes, a levéltáros szakma számos területén végzett kimagasló munkája elismeréseként Bősze Sándor-díjat adományozott Erdész Ádámnak a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa a közelmúltban. A Békés Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója nemcsak a tudományos kutatások, a forrásfeltárás, a kiadványkészítés, hanem a szakmai érdekképviselet terén is nagy jelentőséggel bíró munkát végzett, ezért is érdemelte ki a díjat.

P. G.

20211115 Gyula Erdész Ádám nyugalmazott igazgató fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Mint megtudtuk, erős és nagy presztízsű elismerésről van szó, amelyből minden évben egyet ítél oda a levéltárosok talán legfontosabb szakmai vezetői szervezete, azok, akik a legjobban ismerik a hivatásban dolgozók tevékenységét és teljesítményét. A kitüntetést öt éve adják át, minden évben a szakma egy-egy kimagasló képviselőjének.

– Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ebben az évben én vehettem át az elismerést. Rengeteget jelent számomra a díj azért is, mert a sajnálatosan fiatalon elhunyt Bősze Sándor – akiről a kitüntetést elnevezték – velem egykorú volt, egyszerre kerültünk a szakmába, barátság kötött össze minket. Egy rendkívül jó kedélyű, kedves ember volt, akinek szakmai munkásságának magas színvonalát jelzi, hogy hivatásunk egyik legfontosabb díját róla nevezték el – fogalmazott Erdész Ádám.

Dr. Erdész Ádám rangos elismerést érdemelt ki /Fotó: Bencsik Ádám/

Erdész Ádám kérdésünkre elmondta, Robert Brooker amerikai történésszel jelenleg is közösen dolgoznak egy Kner Albertről, vagyis a nyomdaalapító Kner Izidor fiáról szóló köteten. Érdekesség, hogy a könyv az Egyesült Államokban jelenik majd meg.

Kner Albert mind hazánkban, mind Amerikában jelentős karriert futott be, az üldöztetések elől 1940-ban menekült a tengeren túlra. Erdész Ádám a magyarországi pályaszakaszt dolgozta fel, ezt a kötet nagyjából felét jelentő részt már le is fordították angolra. Robert Brooker még dolgozik a saját fejezetein, számos érdekességet talált a család és a hozzájuk fűződő cég levéltárában. Robert Brooker korábban két évet töltött hazánkban, meg is tanult magyarul, és legutóbb szeptemberben Budapesten egyeztetett Erdész Ádámmal.

Erdész Ádám emellett dolgozik a Scherer-memoárok kiadásán, illetve hamarosan megjelenik a Márki-napló negyedik kötete is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában