felújított ingatlan

2021.11.26. 19:58

Megújult a békéscsabai rákóczisok előadóterme

Ünnepélyesen átadták pénteken a Kinizsi utcában a Rákóczi Szövetség városi szervezetének felújított irodáját és előadótermét.

Licska Balázs

20211126 Békéscsaba Rákóczi szövetség épület átadó a képen Herczeg Tamás képviselő Kovács Nóra elnök fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Kovács Nóra, a helyi szervezet elnöke hangsúlyozta, a Rákóczi Szövetség egyik vidéki bástyája egy megújult ingatlannal gazdagodott. Visszaemlékezett arra, hogy csaknem húsz éve lépett a rákóczis ösvényre, amely mára sztrádává vált. 2009-ben hozták létre az evangélikus gimnázium ifjúsági szervezetét, amely az elmúlt évtized alatt bizonyította, hogy rákóczisnak lenni jó.

A városi szervezet 2018-ban alakult újjá, megörökölték egy elaggott irodahelyiséget, amit támogatók révén igyekeztek csinosítani, szépíteni.

Tavaly fogalmazódott meg az igény egy átfogó korszerűsítésre, amihez sok segítséget kaptak a Rákóczi Szövetség központi szervezetétől és a Békéscsabai Szakképzési Centrum szakembereitől.

Herczeg Tamás, Kovács Nóra és Csáky Csongor adta át jelképesen a nemzeti színű szalag átvágásával a felújított termet /Fotók: Bencsik Ádám/

Létrejött így egy multifunkcionális tér, amely egyben előadóterem, ahol rendezvényeket tarthatnak; közösségi tér, ahol összegyűlhet a tagság; kiállítótér, ahol bemutatkozhatnak alkotók; valamint könyvtár. Kovács Nóra hozzátette: terveik között szerepel a teremhez kapcsolódó folyosó és mosdók felújítása is, valamint II. Rákóczi Ferenc fejedelem domborművének köztéri kihelyezése.

Marti Miklós református lelkész arról beszélt: fontos tudni, hogy honnan jöttünk és hová tartunk, és a Rákóczi Szövetség ezt a célt szolgálja.

– A Rákóczi Szövetség békéscsabai szervezete tudja, hogy honnan érkezett és merre tart – folytatta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. Kiemelte: a Rákóczi Szövetség igazi bástyája Békéscsaba és Békés megye, hiszen több településen és iskolában működik szervezete. Fontos, hogy egy élő közösség működik a városban, amelynek immár van hol összejönnie.

Csáky Csongor: a békéscsabai szervezet tudja, hogy honnan érkezett és merre tart.

– A magyar azonosságtudat megőrzésében kiemelt szerep hárul a Rákóczi Szövetségre – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, akinek ez adta a motivációt ahhoz, hogy tagként csatlakozzon a közösséghez. Ajándékként átadott Kovács Nórának egy vendégkönyvet, amibe a jövőben mindenki írhat egy-egy gondolatot, aki megfordul a városi szervezet előadótermében.

A rendezvényen népzenével jelentkezett a Húzós Banda, a megnyitón részt vettek a helyiek mellett szentesi, szigetvári, sőt nagyváradi rákóczisok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában