olvasói történet

2021.11.16. 11:29

Hatvanéves barátság szövődött Békéscsabán

Az egykori Szent László Utcai – ma Békéscsabai Baptista – Általános Iskola a megyeszékhely egyik meghatározó épülete. Egy olvasónk egyenesen élete egyik legfontosabb helyszínének nevezi, ahol mély és igaz, hatvan éve tartó barátság szövődött, és ahová az ötvenötödik születésnapján is ünnepelni ment. Hogy hogyan fonódott össze sorsa az iskolával, cikkünkből kiderül.

Nagy Szilvia

2Szosznyák Péterné Romvári Éva és Antal Gáborné Laczó Mária barátsága máig töretlen /Fotó: B. Á./

Fotó: Bencsik_Adam

Antal Gáborné Laczó Mária hírportálunknak elmesélte, kicsi korában tanyán élt a szüleivel, ám amikor iskoláskorú lett, az anyai nagymamájához került. Ő nevelte, ő adott neki otthont, mert a szülei nem szerették volna, hogy kilométereket gyalogoljon hőségben, hóban, sárban a tanyasi iskolába. A nagyszülői ház, mely ma már nem a családé, a Bánom-Vigasz utca sarkán áll, épp’ szemben az egykori Szent László Utcai Iskolával. Mária hatéves korában, 1961-ben az első padba ült be, Romvári Éva mellé. Első pillanattól kezdve elválaszthatatlanok lettek, nyolc esztendőn keresztül padtársakként is üdvözölhették egymást.

– A tanórák után is együtt tanultunk, hol én mentem át Éváékhoz a Bánom utca másik felére, hol ő jött hozzánk. A víz nem volt még bevezetve a nagymamámékhoz, így sokszor szaladtunk a kannával a Jókai úti ártézi kúthoz. A mama majd’ szomjan halt, mire órák múltán hazaértünk, ugyanis út közben megálltunk, beszélgettünk, csacsogtunk. Jól tanultunk, imádtuk az iskolát, a tanárainkat – osztotta meg emlékeit a ma már nyugdíjas, Mezőmegyeren élő Antal Gáborné. Elárulta, az iskola hátulsó oldalán volt egy lakrész, ahol annak idején egy idős hivatalsegéd házaspár élt.

Szosznyák Péterné Romvári Éva és Antal Gáborné Laczó Mária barátsága máig töretlen

– Miután otthon megírtam a leckét, este még visszamentem az iskolába Erzsike nénihez és Jani bácsihoz. Tévéztünk, vagy egyszerűen csak néztem, ahogy veszik ki a csempekályhából a salakot, és újból bekészítenek a következő napra – idézte fel olvasónk, hozzátéve, amikor elhunyt szeretett nagymamája, akkor is náluk keresett vigaszt. Ekkor már középiskolás volt a Közgében, oda járt Éva is. Nem egy osztályba kerültek, de szünetekben a folyosón, az udvaron találkoztak, ha tudtak, együtt sétáltak haza.

– Éva érettségi után az Őr utcába költözött. Húszévesen mindketten férjhez mentünk, a sors áldása, hogy férjeink is barátok voltak. Én a konzervgyárban lettem bérelszámoló, a barátnőm pedig a kötöttárugyárban. Gyermekeink születésével ritkultak a találkozások, de a barátságunk máig töretlen maradt – részletezte.

Mária a férjével még tizenegy esztendőn át a nagyszülői házban élt, Éváék átmenetileg Csorváson találtak otthonra. Nem volt internet, sem mobiltelefon, de ha kellett tollat ragadtak, vagy utaztak, nem szakadtak el egymástól. A mai napig gyakori témájuk az iskola, rengeteget nosztalgiáznak.

Fotók: B. Á.

– Testvéreink, férjem, az ő öccse, valamint három gyermekem is a Szent László utcában tanult, rengeteg a családi kötődés. A sógornőm ebédkiosztóként, kisegítőként dolgozott az iskolában, így lehetősége volt arra, hogy az ötvenötödik születésnapomat a tanintézmény ebédlőjében rendezze meg. Úgy léptem be akkor is az épületbe, mintha hazamennék. A nagymamámnál is „velem volt” az iskola: ha kimentem az udvarra teregetni, hallottam a csengőszót, a tanárok, a diákok hangját – tette hozzá.

A téglaépület a városkép szerves része

Dénes Attila Csabai házak almanachja című könyvében olvasható: a kultuszminisztérium 1913-ban tizenkét új békéscsabai elemi iskola létesítéséről döntött. Az úgynevezett felvégi tanintézmény végleges helyéül a Szent László és a Vigasz utca sarkát jelölték ki, Ádám Gusztáv mérnök 1914 januárjában elkészítette az épület terveit. A tanítás hat tanítóval és több mint kétszáz tanulóval még abban az évben elkezdődött.

Az I. világháború alatt az épület katonai kórházzá avanzsált, a diákokat szétszórtan, felekezeti iskolákban és közművelődési helyiségekben oktatták. Az államosítást követő átszervezések után egy ideig 4. sz. iskolaként működött, 1992-ben kapta vissza eredeti nevét. Bővítéséről 1997-ben döntöttek, ekkor kapott manzárdtetőt az épület, mely ma helyi védelem alatt áll. Idén ősszel új időszámítás kezdődött az iskola életében: fenntartását a Baptista Szeretetszolgálat vette át, neve Békéscsabai Baptista Általános Iskolára változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában