Szokolay Dongó Balázs

2021.11.30. 11:14

Együtt koncertezett Havasival a tótkomlósi népzenész

A tótkomlósiak híres népzenészének, Szokolay Dongó Balázsnak miután hazatért a Havasi-show csapatával Floridából, első útja haza, Békés megyébe vezetett. A naptárában nincs szabadnap: vagy próbál vagy fellép, koncertezik. Kíváncsiak voltunk, milyen élményekkel tért haza a floridai híres és gigantikus gitárhotel koncertterméből, ahol 7 ezer ember előtt játszott, és a show minden tagjának, fellépőjének szólt, zúgott a taps.

Csete Ilona

A népzenész, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszó Szokolay Dongó Balázs vallja, őt az élet menedzseli. Amikor Havasi Balázs népi furulyást keresett amerikai produkciójához, a tótkomlósi népzenészt ajánlották.

A Havasi Symphonic a világ legkülönlegesebb koncerttermében, a floridai gitárhotelben adott telt házas koncertet október 23-án.

A csapat látványban se szűkölködő zenei élménnyel, ősbemutatóval is készült az amerikai közönségnek. Óriási ovációval fogadták a magyar zenészeket, és aznap a 122 méteres gitárhotel is nemzeti színben pompázott. A kiváló akusztikájú, jól felszerelt koncertterembe 7 ezer ember elfér. Az aréna élvonalbeli produkcióknak ad helyet, ám Európából produkció még nem állhatott erre a színpadra.

Szokolay Dongó Balázs népi hangszeresként lépett fel /Fotó: Veres A./

– S hogy én miként csöppentem ebbe a magyar show-ba? Ajánlottak. Havasi Balázs pedig eljött hozzám, beszélgettünk, megnézte a hangszereimet, mert eredetileg ő egy dudukost keresett (ősi keleti hangszer, nádsíp). Majd később jött a felkérése, csatlakozzak a csapatához. Megkaptam a zenei feladatokat, megtanultam, az utazás előtt voltak próbák, és irány Amerika! Mi, népi hangszeresek, egy délutáni fellépésen is jártunk a közeli zeneművészeti egyetemen, ahol zenéltünk és hangszerbemutatót tartottunk.

Október 23-án pedig valóban telt házas show volt, a helyszín varázsát az is fokozta, hogy világsztárok (élők és már nem élő legendák) ruháit is kiállították, rengeteg látnivalót kínálva ezzel is.

Nevezhetném a helyet pop-, illetve rockmúze­umnak is – sorolta élményeit Szokolay Dongó Balázs, aki a show-nak abban a részében remekelt, amikor a magyar népzene sajátos dallamvilágából adtak ízelítőt a Havasi Symphonic zenészeivel­.

Havasi Balázs (a zongoránál) októberben telt házas koncertet adott Floridában a szimfonikus műsorával. A tótkomlósi népzenész, Szokolay Dongó Balázs (jobb szélen) is közreműködött.

– Furulyáztam a „Tavaszi szél vizet áraszt” népdalfeldolgozásban, és játszottam annak az indián népdalnak a feldolgozásában, aminek ott volt az ősbemutatója (a Hard Rock-birodalom tulajdonosa egy indiántörzs). A házigazdák között volt egy indián asszony, akit a hangszerbemutatónkon megajándékoztam egy erdélyi furulyával.

Azt ígérte, elküld nekem egy indián furulyát. De sorolhatnám, mennyi impulzus, élmény részesévé váltam az 50 tagú csapat zenészeként Amerikában.

Szokolay Dongó Balázs hazatérése után Békéscsabára, a Békés Banda koncertjére sietett. Hajdan, 1989-ben ismerte meg őket és lett a csapat tagja egy időre. Elárulta, fantasztikus volt újra együtt zenélni. De ha kell, Sárvárra vagy Zalaegerszegre, Szegedre, a fővárosba utazik, ahol nagyon sok produkcióba hívják, várják. December 18-án pedig Budapesten lép színpadra újra a Havasi Sypmhonic csapatával.

Szokolay Dongó Balázsnak nem ez az első amerikai útja. Már kétszer koncertezett a Carnegie Hallban. Ám a mostani élménye életre szóló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában