lakossági segítségkérés

2021.11.27. 06:55

Bejárnak az őzek az orosházi temetőbe

Táplálékot és nyugalmat keresnek az őzek az orosházi alvégi temetőben, miközben ösztönösen elfogyasztják azt, amit ehetőnek találnak. Közben megbolygatják a sírokat, kirángatják helyükről a növényeket, ami egyeseknek nem tetszik. Az érintettek a rendőrség és a vadászok segítségét kérik, míg mások kerítést szeretnének a temető köré.

Hírlap-összeállítás

A városban, az alvégi temetőben károkat okoznak a vadak. Bejárnak le­gelészni. Az élő virágokat kirángatják a sírokról, kitépett árvácskák jelzik útjukat. A halottak napi koszorúk élő virágait is megdézsmálták. Az érintettek, akik elhunyt szerettük sírjánál járva ezt megtapasztalták, méltatlannak és egyúttal tarthatatlannak érzik ezt a helyzetet.

„Mindenki mérges, ez már mindennek a teteje. Kimentem a temetőbe, rózsák és szegfűk lerágva. A majd 40 ezer forint értékű koszorút is lerágták egy hónapja az őzek. Ez már felháborító!

A temető lakott területen van, így a vadászok nem tehetnek semmit. Szerintem lenne más mód is a befogásra. Nem igaz, hogy nem lehet mit tenni. Rengeteg temető körbe van kerítve. Ez miért nincsen?” – olvastuk a legutóbbi bejegyzést a közösségi oldalon egy felháborodott kárvallottól.

Országosan Békés megyében él a legtöbb őz, nagyságrendileg 40 ezer /Illusztráció: Bíró Fruzsina/

A felvetésekkel megkerestük az orosházi evangélikus lelkészi hivatalt, Ördög Endre igazgató-lelkészt. Elmondta, a hatályos jogszabályok értelmében mindennemű vadgazdálkodással összefüggő feladatot csak a területileg illetékes vadásztársaság, illetve az erdészet segítségével lehet elvégezni.

A vonatkozó rendelkezések értelmében belterületen is lehetséges a közegész­ségügyre, köz- és vagyonbiztonságra veszélyes vadállomány kilövése, de ezt csak a területileg illetékes rendőrkapitányság engedélyével és közreműködésével a vadásztársaság végezheti el.

– Lelkészi hivatalunk ebben az ügyben megkereséssel fordul az Orosházi Rendőrkapitányság és az Orosháza-Kardoskúti Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság felé. Az érintettek egyeztetését követően megtesszük a szükséges lépéseket.

Az igazgató-lelkész a fentiekhez hozzátette, a temetők tejes bekerítése valóban előrelépést jelentene. Az Orosházi Evangélikus Egyházközség fenntartásában hat, összesen 21 hektárnyi temetőterület van, ennek minden fenntartási, üzemeltetési kötelezettségével.

A napi gazdálkodás mellett egy teljes bekerítés költsége kizárólag pályázat segítségével lenne megvalósítható, tekintettel egy funkcionálisan megfelelő és a temetőhöz esztétikailag is illő kerítés ilyen nagyságrendű területen történő megvalósítására. – Igyekszünk e tekintetben is a lehető legszükségesebbek elvégzésére.

Táplálékot és nyugalmat keresnek

Megkerestük Zuberecz Tibor megyei fővadászt, aki kérdésre válaszolva elmondta, kisebb településeken, de akár a városok külterületein is előfordulnak vadállatok, főként az őzek, a nyulak, a vaddisznók, de a ragadozók, akár a rókák is bejárnak az ember által lakott helyekre. Őzekben ráadásul Békés bővelkedik, nagyságrendileg 40 ezer példány él a megyében: országosan itt található a legtöbb. Zuberecz Tibor szerint az sem véletlen, hogy az állatok egyre közelebb merészkednek az ember által lakott területekhez, és az erdők-mezők, a kinti határvidék helyett a települések közelében maradnak. Kitapasztalták ugyanis, hogy van, amikor nyugalmasabb számukra ez: táplálékot is találnak, ráadásul a mezőgazdasági munkálatok és a -gépek sem zavarják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában