fejlesztés

2021.11.14. 19:55

Alpakák is beköltöztek már a mezőberényi állatsimogatóba

Szelíd és kedves szamarak, alpakák, nyulak és több más faj is él már a mezőberényi Zöldkert Majorban található állatsimogatóban. A Tízváros Alapítvány által működtetett létesítmény egy nagyobb fejlesztés első része, ami később még kiegészülhet majd iskolakerttel és kalandparkkal is.

Papp Gábor

Süveges Szabolcs elmondta, folyamatosan bővítik majd az állatsimogatót

Fotó: Bencsik_Adam

A Zöldkert Major a város határában, a 47-es főúttól pár száz méterre található, egy korábbi állattartó telep helyén hozták létre.

– Szeretnénk egy olyan létesítményt itt kialakítani, amely egynapos kikapcsolódást nyújthat a családoknak, iskolai osztályoknak, baráti társaságoknak – nyilatkozta hírportálunknak Süveges Szabolcs.

A Tízváros Alapítvány elnöke elmondta, első lépésként alakítják ki az állatsimogatót.

Szemközt pedig egy iskolakert létrehozásában gondolkodnak, ahol 21. századi módon próbálják majd a gyerekeket a kertészkedés alapismereteibe bevezetni.

A majorban elhelyezkedik egy pelletgyártó üzem, azon túl pedig egy háromhektáros terület. Utóbbi helyen egy kalandpark kialakítását tervezik, ahol impulzív módon, korszerű technológiákkal az állattartást, a környezettudatosságot járnák körül és népszerűsítenék.

Süveges Szabolcs elmondta, folyamatosan bővítik majd az állatsimogatót

– Minderre forrásokat szeretnénk találni, de az állatsimogató kialakítása már elkezdődött. Az üzem bevételeit forgatjuk vissza a fejlesztésbe – tette hozzá Süveges Szabolcs.

Az alapítványi elnök ennek kapcsán beszámolt arról, hogy a 2020-as év nehéz volt. A városközpontban található adományboltjukat néhány hónapra be kellett zárniuk a járványhelyzet miatt, brikettgyártó gépsoruk pedig tönkrement, így egy ideig le kellett állniuk a termeléssel, mert nem érte meg felújítani, annyiba került volna.

Némi öröm volt az ürömben, hogy nyertek egy pályázaton, így később egy új gépsort állítottak üzembe. A berendezések segítségével lucernát, gyepszénát pellettálnak, szalmából almot készítenek állatoknak, de tüzelőpelletet is gyártanak, és ahogy említettük, a bevételeket igyekeznek visszaforgatni az említett beruházásokba.

– Fontos célként határoztuk meg, hogy kimozdítsuk az online térből a gyerekeket, fiatalokat – tette hozzá Süveges Szabolcs. Az állatsimogatóban már élnek nagyon kedves, a simogatást kedvelő szamarak, alpakák, nyulak, fürjek, malacok, birkák, kameruni juhok.

Az alpakák egyébként Tóth János helyi vállalkozónak köszönhetően érkeztek nemrég a majorba, és ahogy lesznek forrásaik, úgy szeretnék további, elsősorban magyar fajtákkal bővíteni a létesítményt. Az alpakák kifejezetten szelíd, kissé félénk állatok, amelyeknek nagy a tűrőképességük, és etetésük sem okoz komoly problémát, hiszen a legfőbb táplálékuk a friss fű, illetve télen a széna. Téli lakukat egyébként éppen most építik.

Fotók: Bencsik Ádám

Süveges Szabolcs zárásként elmondta, bár már sok látogatójuk van, az idei évet amolyan nulladik esztendőnek tartják, hiszen a régi állattartó telep környezetét még rendezni szeretnék.

Madárházat szintén kialakítanak

Hétvégéken szinte folyamatosan érkeznek a látogatók, családok, iskolai csoportok elsősorban Mezőberényből, de a környező településekről is – árulta el Süveges Szabolcs. Hosszú távon szeretnének egy madárházat kialakítani túzokkal, fácánnal, pulykával, valamint szürke marhákkal is bővítenék az állományt. A jelenlegi gémeskút környékén pedig egy kulturális teret hoznak létre színpaddal, sütödével, ahol 80-100 embert tudnak majd egyszerre fogadni a városhoz közel eső, mégis csendes területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában