békés megye

2021.10.19. 11:29

Zavarja a megnövekedett hajósforgalom a Körösökön pecázókat

A hosszan tartó jó időnek köszönhetően megnőtt a a Körösökön száguldó vízi járművek száma. Ennek kapcsán egyre több horgász és hajós panaszkodik rájuk, hiszen nem csak a nyugalmat, a csendet zavarják, hanem sokszor balesetveszélyes is, ahogy közlekednek.

T.N.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy, a Hármas-Körösön 3 éve horgászó fiatalember elmondása szerint korábban csak elvétve találkozott olyan hajókkal, amik csak minimális szinten billentették meg a hajóját.

Ez azonban idén megváltozott.

– Megnövekedett a hajóforgalom a Körösökön. Vannak köztük olyanok, akik szabályosan közlekednek, de akadnak olyanok is, akik viszont semmibe veszik az alapvető jogszabályokat. Vannak, akik nincsenek tekintettel a vízen és a parton lévő társakra. Tűrhetetlennek tartom azt, amikor valaki jól látható helyen tartózkodik a vízen, ők viszont teljes gázon hatalmas hullámokat keltve közlekednek. Lassacskán rettegni kell, mikor jön arra egy ilyen jármű, ami akkora hullámokat kelt, hogy kiesünk a hajóból, vagy jobbik esetben szétáztat a néha-néha 60-70 centimétert meghaladó hullámok összessége – mondta felháborodottan.

Hozzátette, hogy nagyon sokakat bosszant ez a jelenség, és őt is többször érték már kellemetlenségek.

Illusztráció: Shutterstock

– Egyszer bokáig érő vízbe tocsogtunk a hajóba. Aznap igen nagy volt a vízi rendőrök forgalma azon a szakaszon, ahol kikötöttünk. Leintettem őket, hogy mitévő lehetek. Azt mondták, hogy van rá megoldás, hivatalos feljelentést tehetek. Ezt pontos leírással meg is tettem. Majdan a megfelelő eljárással el is indult az ügy. Kíváncsiságból még azért rákérdeztem, hogy ennek a közlekedésnek a formája megengedett-e. Mivel látványos volt a végkifejlet a küzdőtérben, így mérlegelték, hogy nem egy kis csónakról volt szó, így a határozott válasz az volt, hogy nem.

Kiemelte, hogy nem is a vízzel van a baj, mert kánikulába még jól is esne, hanem

a fő probléma az a hajók szerkezetének, illetve a belső berendezések amortizációja.

Ebben a szezonban már háromszor sikerült így járniuk. Hozzátette, hogy folyamatos probléma ez már, és fél kimenni a vízre az ilyen esetek miatt. Elmondása szerint nem csak rájuk, hajósokra jelentenek veszélyt, hanem a többi vízi tevékenységet űző társakra is.

Egy másik megyei horgász elmondta, hogy nemrég

akkora hullámot csapott egy ilyen sporthajó, hogy a hajóba beömlő víz teljesen eláztatta a holmiját,

illetve rengetegszer borulnak a polcokról a dolgai.

– Arról nem is beszélve, hogy sokszor annyira ijesztő, mert azt hiszi az ember, hogy felborul a hajóval együtt. Volt, hogy a lányom és az édesapám is nagyon megijedt.

Természetesen megkérdeztünk egy-két sporthajóval közlekedőt is, hogy ők miképpen élik meg ezeket a problémákat.

Egy csabai fiatalember elmondása szerint a problémát az okozza, hogy a horgászok nem használnak zsinór süllyesztőt, így teljesen mindegy, hogy milyen sebességgel mennek a hajókkal, összeszedik a zsinórjaikat.

Fotó: /Fotó: Shutterstock illusztráció/

– Akadnak olyanok is, akik a hajózási útvonalon horgásznak, és ők háborodnak fel, ha elmegyünk mellettük. A Körösökön azonban nincsen sebességkorlátozás. A hullámok zavarják őket, pedig minél gyorsabban mész a hajóval, annál kisebb hullámot generálsz. Inkább az idősebb horgászokkal szokott összetűzés lenni, akik megszokták, hogy csak 1-2 hajó megy el naponta.

A hajós forgalom mellett azonban a vízi sportot űzők száma is megnőtt.

– Mi elég sokat wakebordozunk a körösön, amit 30km/h-val lehet húzni. A későbbi problémák elkerülése érdekében szerintem olyan hajóval kellene horgászni, aminél nem gond, ha jön egy hullám. Továbbá mindenki használjon zsinórsüllyesztőt, így nem szedné össze a damilt egy hajó sem.

Egy gyulai fiatalember hozzátette, hogy amikor egyszer a Körösön hajózott, akkor az egyik horgász büdös kukoricával dobálta meg.

Az eset kapcsán megkerestük a rendőrséget is, akik elmondták, hogy az említett eseményekről a nyári időszakban nem érkezett bejelentés Békés megyében. A Körösökön a „sporthajók” április elejétől október elejéig napi szinten jelen vannak.

Egyre többen űznek vízi sportokat a Körösökön /Illusztráció: Shutterstock/

– Sebességkorlátozás a Körös folyók teljes szakaszán, csak a Kettős-Körös 37. folyam kilométerénél található (Fekete, Fehér Körös összefolyása, Szanazug), ahol 10 km/h korlátozó táblát (fürdőhely, kikötő) helyeztek ki. A parti jelzések kihelyezését a vízterület kezelője, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság végzi. A vízi közlekedés szabályairól bővebben itt olvashatnak – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Amennyiben valaki jogsértést tapasztal, bejelentést tehet a nap 24 órájában ingyenesen hívható 112-es segélyhívószámon, vagy személyesen a rendőrkapitányságokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában