galériával

2021.10.22. 20:52

Mindenük a fa, zöld területet terveztek a Békés megyei diákok

Megtartották a Tiszta Út Alapítvány Mindenünk a fa című pályázatának eredményhirdetését pénteken kora délután Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központ előtti téren. A Gyulai Tankerületi Központ általános és középiskolái számára meghirdetett kiírás részeként a diákoknak fákkal, növényekkel, kerti bútorokkal kialakított zöld területeket kellett tervezniük. A díjakat a Zöldforgó Élménynapon adták át, a zenéről és a hangulatról az Alma együttes gondoskodott.

Papp Gábor

20211022 Gyula Környezettudatos jővőt építettek az iskolák fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A pályázati kiírás legfőbb célja az volt, hogy olyan iskolai tevékenységeket segítsünk, amelyekkel az intézményi zöldfelületeket fejlesztik, javítják, bővítik, esetleg éppen annak felhasználásával alakítják ki – nyilatkozta hírportálunknak Czippán Katalin.

A Tiszta Út Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, az elképzelések iskolakertet vagy iskolaudvart egyaránt érinthettek, és a legfontosabbnak azt tartották, hogy a gyerekek mindenképpen vegyenek részt a tervezésben.

– A programmal ahhoz szerettünk volna hozzájárulni, hogy később aktív felnőttek legyenek a környezettudatosság terén. Ennek megfelelően a pályázat egyik jelentős részét is a fiataloknak kellett elkészíteniük, megírniuk. A tervezet maximum 500 ezer forint értékű lehetett

– részletezte.

A kuratóriumi elnök kifejtette, fantasztikus pályaműveket kaptak, és az alapítvány alapítójának jóvoltából valamennyi elképzelést a kért összeggel jutalmazták. Hozzátette, a pénteki programmal többet akartak, mint egy hagyományos díjkiosztó, éppen ezért a rendezvényt a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Országos Szövetségének Zöldforgó Programjának részeként valósították meg.

Az eseményen környezettudatosságot erősítő, szemléletformáló kiállítást tekinthettek meg a gyerekek, illetve játékokon is részt vehettek ennek jegyében.

Kérdésünkre Czippán Katalin elmondta, a diákok tervei nagyon változatosak voltak, az elképzelések között mezítlábas tanösvény, komposztáló és magas ágyás kialakítása egyaránt szerepelt. Akadt emellett például olyan iskola, ahol új fát ültetnek majd, és leülős, beszélgetős helyet hoznak létre körülötte.

/Fotók: Bencsik Ádám/

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntő beszédében elmondta, örül, hogy találkozhat olyan diákokkal, akik már arról ábrándoznak, arról gondolkodnak, hogy miként lehetne új zöldfelületeket kialakítani, hogyan lehetne továbbszépíteni a környezetet. Kiemelte a pedagógusok szerepét, akik segítették ebben a fiatalokat.

Petrovszki Krisztián az alapítvány alapítója hangsúlyozta, mindig is lényegesnek tartotta, hogy kiemelt társadalmi ügyeket támogassanak. Mint mondta, az alapítvány tagjai közé olyan kuratóriumi tagokat kért fel, akik a saját szakterületükön elismertek, életútjuk példaként állítható mindenki elé. A beküldött tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, nagyon szép pályaműveket látott. – A környezet védelme nélkül nincs jövő – zárta köszöntőjét.

A díjkiosztó előtt és azt követően az Alma együttes zenélt a gyerekeknek kiváló hangulatot kölcsönözve a programnak, felcsendültek a zenekar legnépszerűbb dalai. Emellett átadták a kapcsolódó rajzverseny díjait is.

Megvalósulnak a diákötletek

A Mindenünk a fa pályázat keretében elismerték a Gyulai Implom József Általános Iskolát, a dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, a füzesgyarmati Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola, Gyulai Implom József Általános Iskola 5.számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézményét és Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskolát. Mind a hat intézményben megvalósulhatnak az elképzelések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában