Békés megye

2021.10.29. 11:21

A polgárőrök is óvják a megemlékezőket

A legtöbben már megvásárolták a mécseseket, a krizantémot és más különböző virágokat a közelgő mindenszentekre és halottak napjára készülve. A rendőrség és a polgárőrség napok óta jelen van a temetőknél, hogy ügyeljen a biztonságra.

Nyemcsok László–Papp Gábor

20211027 Békés Polgárőrök járőröznek a temetőkben Békésen Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A korábbi évek tapasztalatai alapján mindenszentek és halottak napján várhatóan élénkebb lesz a forgalom az utakon, illetve a temetőknél – tájékoztatott közleményében a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. Ezért a következő hosszú hétvégére Békés megyében is megerősített szolgálattal készül a rendőrség. A megyében egyik sírkert környékén sem lesz forgalomkorlátozás, de amennyiben szükséges, rendőrök segítik a közlekedőket.

A rendőrkapitányságok munkatársai felvették a kapcsolatot a temetők gondnokaival, üzemeltetőivel, valamint a polgárőrökkel és a közterület-felügyelőkkel.

A sírkertekbe a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szervez a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata.

A bűnmegelőzési szakemberek a lopások megelőzése érdekében számos jó tanácsot ismertettek. Kérik, hogy a látogatók csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire a virágok, mécsesek megvásárlásához vagy az utazáshoz szükségük van. A temetőkhöz érkezők gyakran a leparkolt autókban hagyják személyes dolgaikat. Az üléseken, kalaptartón, műszerfalon felejtett telefonok, kézitáskák kívülről is jól észrevehetők, hamar felfigyelhetnek ezekre a tárgyakra.

Csonka László polgárőr a békési temetőnél ügyel a biztonságra és a rendre /Fotó: Imre György/

A szakemberek ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy leállított, lezárt autóban senki ne hagyjon táskát, iratot, telefont, navigációs készüléket. Ha nincs más megoldás, akkor ezeket a tárgyakat lehetőleg még otthon, elindulás előtt – tehát ne a temető parkolójában – pakolják a csomagtartóba.

A temetőbe érkezők a járműveket lehetőleg jól megvilágított helyen állítsák le és minden ajtót zárjanak be.

Hasonlóan kell a kerékpárok esetében is cselekedni, a kormányon, a kosarakban ne hagyjanak semmit. Ha autóbusszal, vonattal utazik valaki, ügyeljenek arra, hogy táskája ne maradjon nyitva, és a könnyen hozzáférhető zsebekből se tudjanak semmit kivenni. Fontos, hogy a sírok gondozása közben még rövid időre se hagyják őrizetlenül a földre, sírkövekre letett táskáikat.

Megyénkben is krizantémot vásárolnak a legtöbben mindenszentekhez és halottak napjához közeledve.

A nagy virágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet. Októberben, november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége­.

– Idén nemcsak a hőség, az erős napsütés, hanem az EU általi, sokszor gondolkodás nélküli növényvédőszer-betiltások sem kedveztek a krizantém termesztésének – hangsúlyozta dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. – Ennek ellenére ebben az évben is több mint 10 millió tő krizantém terem hazánkban. A főváros vonzáskörzetében és a nyugati országrészekben drágábban adják a krizantémot, de például az Alföldön – ahol jelentős a termesztés – alacsonyabbak az árak.

– A gondok ellenére a megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint van elegendő hazai krizantém cserepes és különleges virágú, vágott fajtákból is

– emelték ki a NAK sajtóosztályánál. Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel. A vágott virágot többnapos pulton tartásra felkészítve kell átadni a boltosoknak.

A mécsesek, gyertyák piacán is széles, sokszínű a választék. A legtöbb terméken szerepel, hogy hány grammos a gyertya, a mécsesbetét, mennyi az égési ideje. Sok esetben ez eléri a 25–30 órát is a leírás szerint. Egyre több nagyáruházban már 30–50­ százalékos kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat, nem szeretnék, ha ezek a kimondottan mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódó áruk rajtuk maradnának.

A rendvédelmi szervek jelenléte ilyenkor is visszatartó erővel bír

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége, egyben a békési polgárőrség elnöke elmondta, a polgárőrök jelen vannak valamennyi megyei temetőnél, illetve magukban a sírkertekben is járőröznek a szervezetek tagjai. – Számos dologra igyekszünk ügyelni. A temetők közrendjére, az érkező hozzátartozók biztonságára, a gépkocsifeltörések megakadályozására, a közlekedésbiztonságra, a lopások megelőzésére egyaránt figyelünk a rendőrséggel közösen – tette hozzá Gyarmati Sándor. Kérdésünkre kiemelte, jelenlétük visszatartó erővel is bír. Mint megtudtunk, a járőrözést már hét elején megkezdték a temetőknél, és még jövő hét kedden is végzik ezt a tevékenységet.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/igy-alakul-a-menetrend-a-hosszu-hetvegen-4454066/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában