Orosháza / galériával

2021.09.02. 20:45

Tíz kitüntetést adtak át a megyei közgyűlés ünnepi ülésén

Tíz kitüntetést adtak át csütörtökön a megyei közgyűlés ünnepi – a szombati, békéscsabai Megyenaphoz kapcsolódó – ülésén, aminek az orosházi evangélikus templom adott otthont.

Licska Balázs

Békés Megyéért kitüntetést érdemelt ki dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab, Kása István Zoltán, dr. Kaáli Nagy Géza. Polgárokért címmel ismerték el Szakács Jánosnét. Elnöki elismeréssel díjazták dr. Kovács Irént, Ladnyik Anitát, Szántó Flórát, Vinczéné Varga Ágnest, dr. Kis Pétert, valamint a Békéscsabai Jókai Színház közösségét. A díjazottakról levetítettek egy-egy kisfilmet az ünnepségen.

Minden van benne, amire a koraszülöttek megmentéséhez szükség van – így mutatta be dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab – Abdul doktor – csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus főorvos a koraszülöttmentő-autót.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke azért dolgozik, hogy csökkentsék a csecsemőhalandóságot, hogy növelhessék a koraszülöttek életben maradási esélyeit.

A speciális jármű csaknem négyszáz esetben nyújtott már segítséget.

Sok előnye van a régiónak, amivel élni kell és el kell adni – mondta Kása István Zoltán, a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft. és a Marzek-FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója. A tevékenységének köszönhetően a Kner nyomda közvetlen munkatársainak száma az elmúlt 15 évben megháromszorozódott, a pénzügyi forgalom pedig 350 százalékkal emelkedett – és ezzel a cég hozzájárult Békés megye gazdaságának megerősítéséhez.

Az első sorban Zalai Mihály, Ladnyik Anita, dr. Kovács Irén, Vinczéné Varga Ágnes, Szakács Jánosné, dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab és Lázár Zsolt. A hátsó sorban Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, dr. Kaáli Nagy Géza, dr. Kis Péter, Kása István Zoltán és Seregi Zoltán /Fotók: Licska Balázs/

Ezer szállal kötődik a térséghez dr. Kaáli Nagy Géza, aki 1969-ben emigrált Amerikába, ott lett szülész-nőgyógyász, majd hazatérve létrehozta a Kaáli Intézetet, amelynek hála több ezer meddő pár vált szülővé. Felújította orosházi szülőházát, motormúzeumot alapított. Amerikában megtanulta, hogy ha a társadalom jó az egyénhez, akkor, ha az ember sikeres, ezt vissza kell adnia. Megelégedettséggel tölti el, ha tehet valami jót, ha értéket teremthet.

Polgárokért címmel ismerték el Szakács Jánosnét, aki 2002 óta Örménykút, a háromszáz lelkes, nyugodt és rendezett falu polgármestere. Örménykúton született, dolgozott a tanácsházán és a termelőszövetkezetnél is. Úgy véli, a gondokon csak kemény munkával és összefogással lehet túljutni. Ismeri a helyieket, szereti, ha a problémáikra megoldást találhat. Vezetésével rengeteg beruházást valósítottak meg Örménykúton, a tájháztól a járdákig.

Az orosházi kórház immár visszavonult belgyógyász főorvosa, dr. Kovács Irén fél évszázadot töltött az egészségügyben.

Pályaválasztásában döntő volt, hogy korán elveszítette magas vérnyomással küzdő édesanyját. Az ő vezetésével alakították ki a cukorbetegeket ellátó részleget az intézményben, sokakat segített hozzá a gyógyuláshoz.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke

Ladnyik Anita a békéscsabai mentőállomáson dolgozik az irányítócsoport vezetőjeként. Szorgalom, precizitás, szakmai igényesség jellemzi a munkáját, immár 15 éve ténykedik mentőként, mindig is egészségügyi pályára készült. Jó érzés számára, ha a telefon túlsó végén tud segíteni a kritikus helyzetekben. Vezetésével a megyei mentők a koronavírus-járvány idején is helytálltak.

Szántó Flóra mögött négy évtizedes pedagógusi pálya áll, a gyulai román gimnázium romántanáraként vonult vissza. Hitvallása, hogy a tudás a legfőbb érték. Azért dolgozott, hogy a diákok megértsék, hogy emberré kell válni, és ha valaki nemzetiségi, akkor ezt az identitást fel kell vállalni. Több hiánypótló könyv és munkafüzet fűződik a nevéhez.

Beszédet mondott Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese

Vinczéné Varga Ágnes tűzoltó alezredes a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság humánszolgálat-vezetője. Mintegy ötszáz hivatásos állományba tartozó és rendvédelmi alkalmazott ügyeit intézi odaadással, a kezdeményezésekre nyitottan.

Úgy véli, a humánszolgálat akkor jó, ha valóban humánus, emberséges, ha felkarolják a nehéz helyzetbe kerülteket.

A bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Kis Péter jogászként végzett, majd a Zsaru Magazint olvasgatva kapott kedvet a rendőri pályához, a bűnügyi szakterület fogta meg. Minden újdonságra nyitott. Neki is köszönhetően a megyei rendőrség kiemelkedő, elismerésre méltó eredményeket produkál. Úgy véli, az eredményes felderítéshez csapatra van szükség.

A Seregi Zoltán igazgató vezette Békéscsabai Jókai Színház sokat tesz a fogyatékkal élőkért, a halmozottan hátrányos helyzetűekért, illetve a kultúrához való hozzáférésükért, az esélyegyenlőségükért. Életre hívták az Angyalok szárnyalása nevet viselő gálaestet, amelyen sérültek és színészek együtt állnak színpadra. Figyelnek a mozgássérültekre, a látás- és hallássérültekre egyaránt.

A Megyenappal erősítik a Békés megyei összetartozást

A díjazottak nem a dicső szavakat várták, helytálltak jó lélekkel, mert tudták, hogy ez a kapott hivatásuk – hangzott el az ünnepséget indító áhítat során.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke felidézte: hat éve döntöttek úgy, hogy szerveznek egy olyan programot, amely a Békés megyei összetartozást erősíti, így született meg a Megyenap. Arról pár éve határoztak, hogy ennek apropóján, a Megyenapot megkoronázva tartanak ünnepi ülést, ahol gazdára találnak a legrangosabb megyei kitüntetések.

Szólt az orosházi evangélikus templomban lévő harangról, amit anno az ősök hoztak a Tolna megyei Zombáról Orosházára. Úgy véli, ez jelzi, hogy mindannyian jöttünk valahonnan.

Beszédében Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese azt mondta: Békés megye sok tehetséget adott a világnak, a tehetség pedig áldás és kihívás is egyben. Úgy véli, ha a szív megjelenik, akkor az kohéziós erőt jelent, és hozzájárul ahhoz, hogy akik elmentek, hazatérjenek és itt alapítsanak családot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában