Békéscsaba

2021.09.06. 11:36

Érdemes körülnézni, hol lehet vacsorázni

Az idei nyár erősebb volt a békéscsabai vendéglők és szálláshelyek szempontjából, mint a tavalyi. Több étterembe is előre asztalt kellett foglalni, hogy helyhez jusson az ember. Ugyanakkor érkeztek olyan jelzések is, hogy vasárnap a megyeszékhely belvárosában, a főtéren késő délután és este a vacsorázni szándékozók nem találtak olyan vendéglőt, ahova beülhettek volna egy program előtt vagy után.

Nyemcsok László

20210901 Békéscsaba Stons étterem Piatkó Zsolt séf vezetésével Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, a kedvező forgalmi adatok remélhetőleg azon vállalkozásokra is ösztönzőleg hatnak, melyek szűkítették a vendégfogadást, illetve csak déli menüztetést folytatnak.

– Valóban több ilyen étterem működik a belvárosban, remélhetőleg mihamarabb visszatérnek az esti, valamint a vasárnapi, étlapos szolgáltatáshoz – hangsúlyozta Opauszki Zoltán.

– Kereslet mutatkozik, ezt több vállalkozó is látja, nem véletlen, hogy hamarosan új olasz étterem nyílik, illetve bővítenek a vendéglátó- és szálláshelyek.

Ugyanakkor az is tény, hogy a McDonald’s elköltözött a Szent István térről, bezárt a Nádor, a Hotel Fiume is kiszállt az á la carte, étlapos vendégfogadásból. Vannak népszerű szórakozóhelyek a főtéren, melyek telt házzal mennek, de melegkonyhát nem üzemeltetnek.

Nem könnyű vasárnap este nyitva tartó éttermet találni Békéscsabán, de akad olyan, ahol este tízig várják a vendégeket /Fotók: Imre György/

Opauszki Zoltán kitért arra, az egyesület képviseli a tagok, így a vendéglátóhelyek érdekeit is. Ezt szolgálta, hogy marketing- és promóciós felületeiket, eszközeiket bővítették, fejlesztették. A csabai Tourinform-­iroda a nyári szezonban hétvégén is nyitva volt a Szent István téren. Az ide betérőket minden szükséges információval ellátták, segítették.

Honlapjukon a vendég­látóhelyeket is megjelenítik, és a visitbekescsaba.com oldal átvezet az éttermek honlapjaira. Innen pedig a nyitvatartásról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Nyíriné Bordás Ágnes, a Fiume vezetője érdeklődésünkre elmondta, valóban csak a szállóvendégeket szolgálják ki, valamint rendezvényeket bonyolítanak le, de itt széles körű a kínálatuk a családitól az osztálytalálkozóig, lakodalomig. Korábban vasárnapi ebédeket is meghirdettek kedvezményesen, volt is rá kereslet egy ideig, de a pandémia mindent megváltoztatott.

Piatkó Zsolt, a békéscsabai Stones étterem séfje

Gazsó János, a békéscsabai Stones Étterem és Pizzéria ügyvezetője kiemelte, mindennap este tízig tartanak nyitva, nincs ez másként vasárnap sem. Sokan vannak, akik a kiszállítást választják, ugyanakkor az étteremben is szívesen leülnek vendégek, egy-egy ilyen vacsorának külön varázsa van. Vozár Márton békéscsabai gasztronómus hangsúlyozta,

a koronavírus-járvány idején a családok nemigen jöhettek össze, ezt most bepótolják, és jellemzően hétvégén találkoznak. Ilyenkor otthon főznek, és a szülők, nagyszülők szeretteiket el is látják egy-két napra „hazaival”.

– Az éttermek látogatása már ezt megelőzően is visszaesett, jobban mondva leszűkült a déli menüre, aztán jött az elvitelre kiszolgálás és a kiszállítás – ecsetelte Vozár Márton. – Az éttermeknek feszes a költségvetése, és azért sem erőltetik a vasárnapi nyitvatartást, mert ilyenkor legalább kiadhatják a dolgozóknak a szabadnapjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában