Békéscsaba

2021.09.06. 11:36

Érdemes körülnézni, hol lehet vacsorázni

Az idei nyár erősebb volt a békéscsabai vendéglők és szálláshelyek szempontjából, mint a tavalyi. Több étterembe is előre asztalt kellett foglalni, hogy helyhez jusson az ember. Ugyanakkor érkeztek olyan jelzések is, hogy vasárnap a megyeszékhely belvárosában, a főtéren késő délután és este a vacsorázni szándékozók nem találtak olyan vendéglőt, ahova beülhettek volna egy program előtt vagy után.

Nyemcsok László

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, a kedvező forgalmi adatok remélhetőleg azon vállalkozásokra is ösztönzőleg hatnak, melyek szűkítették a vendégfogadást, illetve csak déli menüztetést folytatnak.

– Valóban több ilyen étterem működik a belvárosban, remélhetőleg mihamarabb visszatérnek az esti, valamint a vasárnapi, étlapos szolgáltatáshoz – hangsúlyozta Opauszki Zoltán.

– Kereslet mutatkozik, ezt több vállalkozó is látja, nem véletlen, hogy hamarosan új olasz étterem nyílik, illetve bővítenek a vendéglátó- és szálláshelyek.

Ugyanakkor az is tény, hogy a McDonald’s elköltözött a Szent István térről, bezárt a Nádor, a Hotel Fiume is kiszállt az á la carte, étlapos vendégfogadásból. Vannak népszerű szórakozóhelyek a főtéren, melyek telt házzal mennek, de melegkonyhát nem üzemeltetnek.

Nem könnyű vasárnap este nyitva tartó éttermet találni Békéscsabán, de akad olyan, ahol este tízig várják a vendégeket /Fotók: Imre György/

Opauszki Zoltán kitért arra, az egyesület képviseli a tagok, így a vendéglátóhelyek érdekeit is. Ezt szolgálta, hogy marketing- és promóciós felületeiket, eszközeiket bővítették, fejlesztették. A csabai Tourinform-­iroda a nyári szezonban hétvégén is nyitva volt a Szent István téren. Az ide betérőket minden szükséges információval ellátták, segítették.

Honlapjukon a vendég­látóhelyeket is megjelenítik, és a visitbekescsaba.com oldal átvezet az éttermek honlapjaira. Innen pedig a nyitvatartásról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Nyíriné Bordás Ágnes, a Fiume vezetője érdeklődésünkre elmondta, valóban csak a szállóvendégeket szolgálják ki, valamint rendezvényeket bonyolítanak le, de itt széles körű a kínálatuk a családitól az osztálytalálkozóig, lakodalomig. Korábban vasárnapi ebédeket is meghirdettek kedvezményesen, volt is rá kereslet egy ideig, de a pandémia mindent megváltoztatott.

Piatkó Zsolt, a békéscsabai Stones étterem séfje

Gazsó János, a békéscsabai Stones Étterem és Pizzéria ügyvezetője kiemelte, mindennap este tízig tartanak nyitva, nincs ez másként vasárnap sem. Sokan vannak, akik a kiszállítást választják, ugyanakkor az étteremben is szívesen leülnek vendégek, egy-egy ilyen vacsorának külön varázsa van. Vozár Márton békéscsabai gasztronómus hangsúlyozta,

a koronavírus-járvány idején a családok nemigen jöhettek össze, ezt most bepótolják, és jellemzően hétvégén találkoznak. Ilyenkor otthon főznek, és a szülők, nagyszülők szeretteiket el is látják egy-két napra „hazaival”.

– Az éttermek látogatása már ezt megelőzően is visszaesett, jobban mondva leszűkült a déli menüre, aztán jött az elvitelre kiszolgálás és a kiszállítás – ecsetelte Vozár Márton. – Az éttermeknek feszes a költségvetése, és azért sem erőltetik a vasárnapi nyitvatartást, mert ilyenkor legalább kiadhatják a dolgozóknak a szabadnapjukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában