Békés megye

2021.09.02. 17:29

Együttműködési megállapodást kötött a KISOSZ és a kormányhivatal

Együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület.

Papp Gábor

A dokumentumot Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Dudás István, az egyesület elnöke írta alá csütörtökön délelőtt Békéscsabán.

A sokrétű megállapodás létrejöttével tovább erősítette társadalomszervező tevékenységét a Békés Megyei Kormányhivatal, amely Takács Árpád kormánymegbízott kezdeményezésére immáron a tizenkilencedik partnerségi szerződését kötötte meg.

Hasonló módon működnek együtt a megyében tevékenykedő kamarákkal, érdekképviseleti szervekkel, felsőoktatási intézményekkel, szakmai és civil szervezetekkel.

Az aláírás kapcsán megtartott sajtótájékoztatón Takács Árpád elmondta, az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület több mint 110 éves múlttal rendelkező munkáltatói érdekvédelmi szervezet, amely tagja a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének, a KISOSZ-nak. – Elsősorban a kereskedelmi és vendéglátóipari mikro-, kis és középvállalkozásokat képviseli – tette hozzá, majd kiemelte: az egyesület évek óta szorosan együttműködik a kormányhivatallal az álláskeresők képzésében.

Dudás István és Takács Árpád a dokumentum aláírása közben /Fotók: Lehoczky Péter/

Az utóbbi években projektjeikkel több TÁMOP, GINOP, illetve Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott pályázaton szerepeltek eredményesen, a szervezettel közösen már Erasmus+ partnerségi programot is megvalósítottak. – Az egyesület a megye gazdasági szereplőinek megerősítése, a munkaerőpiaci kereslet és kínálat összehangolása, a foglalkoztatás szintjének további növelése céljából, valamint a meglévő munkahelyek megőrzése érdekében számos államilag elismert szakképesítést nyújtó képzést, továbbképzést, ismeretbővítő tanfolyamokat szervez – ismertette a kormánymegbízott.

Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatásban több mint 25 éves gyakorlattal rendelkezik.

Eddig 71 OKJ-s szakma esetében kértek és kaptak felnőttképzési engedélyt, melyek közül 39 szakmában önálló vizsgaszervezési jogosultsággal is rendelkeznek. Az egyesület ezen túlmenően ECDL vizsgaközpontként is működik. Több mint 60, új típusú képzésre is megszerezték a képzési jogosultságot.

Békés megyében a képzéseiket évente több mint 1500-an veszik igénybe, jelentős hányaduk hátrányos helyzetű, álláskereső. Óraadó tanáraik száma meghaladja a kétszázat. Mint azt Takács Árpád elmondta,

az együttműködés fő célja a megye gazdasági szereplőinek további hathatós támogatása, ezáltal a foglalkoztatási és a demográfiai helyzet javítása, végső soron az élhető és népességmegtartó erővel rendelkező Békés megye megteremtése.

Dudás István a sajtótájékoztatón elmondta, munkájuk során közvetlen kapcsolatban állnak a vállalkozókkal, így fel tudják mérni az igényeiket. Nagyon fontosnak nevezte azt a lehetőséget, amelyet az együttműködési megállapodás biztosít számukra.

Segítik a vállalkozásokat

Czibula Zoltán, az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület igazgatója az elmúlt harminckét év történetét idézte fel röviden. Kitért például arra, hogy a kisvállalkozók számára bő három évtizede milyen problémákat okozott az áruhiány. Szólt arról, hogy segítették a vállalkozókat az újrakezdési kölcsönök igénylésében, a kisvállalkozások speciális képzési igényeire ugyancsak figyeltek, élen jártak a számítógépes ismeretek oktatásban, s működési területüket is bővítették.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal tudományos tanácsában folyamatosan zajlik a munka a társadalom-, az agrár, orvostudományok és műszaki tudományok terén. Nyolc albizottságban és tizenhat szekcióban folyik a munka, és éppen nemrég fejeződött egy digitalizációval, felnőttképzéssel kapcsolatos kutatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában