mezőgazdaság

2021.09.14. 11:14

Az aszály kibabrált a legtöbb gazdával Békésben

A napraforgó aratása 20–25 százaléknál tart megyénkben, a kukoricát még csak „csipegetik” a gazdálkodók. Az aszály megtizedelte a termést, főként a tengerinél. A megyei betakarítási koordinációs bizottság első őszi, békéscsabai ülésén elhangzott, ilyen szélsőséges időjárásra régen nem volt példa. A termények átvételi ára emelkedett, de a termelési költségek jelentősen nőttek, a vártnál pedig jóval kisebb a hozam.

Ny. L.

20210913 Csorvás Napraforgó aratás zajlik a határban a képen Tuska András gépkezelő fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A Csorvási Gazdák Zrt.-nél jártunk hétfőn, és a határban Kelemen Mihály igazgatósági elnök, valamint Tuska András gépkezelő mutatta, ismertette, hol is tartanak.

– A repcét szinte porba vetettük, a 350 hektárnyi terület jó részén várjuk, hogy kikeljen a növény – hangsúlyozta Kelemen Mihály. – Az őszi árpa és a búza alá előkészítettük a magágyat, vetjük az olajretket. A napraforgó aratásával előrehaladtunk, az étkezésinél 2,3–2,4 tonna hektáronként a termés. Az extrém időjárás miatt ez nem is annyira rossz. Az olajnapraforgónál 2,7–2,8 tonna hektáronként a hozam. A kukoricánál hat tonna átlagtermés néz ki, ami ekkora aszály mellett tűrhető, viszont a pattogatni való kukorica nagyságrendekkel alacsonyabb termést hoz, mint a korábbi években.

Tuska András gépkezelő már aratja a napraforgót /Fotók: Bencsik Ádám/

Kozsuch Kornél a megyei aratási bizottság hétfő délutáni ülésén a napfaforgó aratásával kapcsolatban hangsúlyozta, a termésátlagok nagy szóródást mutatnak. Azok a gazdálkodók, akik deszikkáltak – vagyis különböző szerekkel szárították az állományt –, a legnagyobb, legjobb táblákban kezdték a betakarítást. Akik erre nem költöttek, a gyengébb táblákat vették előre. A kukorica aratása még csak öt százaléknál tart, az előzetes becslések szerint féltermés várható. A repcénél a vetési szándék meghaladta a tavalyit, de az időjárás miatt sokan lemondtak erről a kultúráról, illetve kivárnak, főként Észak-Békésben.

20-25 százaléknál tart Békés megyében a napraforgó aratása

Barabás Béla, a megyei mezőgazdasági szövetség titkára kiemelte, hogy azok a gazdálkodók, akik a napraforgónál elvégezték az állományszárítást, teljes gőzzel aratnak, hogy még az esős napok előtt végezzenek. A termésátlag 2,4 tonna/hektár körül alakul, de nagyon vegyes a kép. Vannak olyan táblák, melyekben eléri a termés a 3–3,1 tonnát, de akadnak területek, ahol csak két tonna hektáronként a hozam. A kukoricáról Bucsa környékéről már érkeztek adatok, nem túl jók, ugyanis a termés mennyisége alig haladja meg a három tonnát. Összességében a szövetség tagjainál 5-6 tonna/hektár átlaghozam várható. Ami érdekes, még kis területen belül is nagy eltérések mutatkoznak, például amiatt, hogy időben kapott-e esőt a terület vagy sem. A szójánál az öntözött részeken hektáronként három tonna feletti terméseredménnyel számolnak.

Pelleg József a megyei rendőr-főkapitányság részéről elmondta, idén eddig Békésben két személyi sérüléses közúti baleset történt, amiben mezőgazdasági jármű volt érintett. A gazdák figyelmét továbbra is felhívják a világító berendezések karbantartására, tisztán tartására, illetve, hogy a függesztett eszközök ne takarják azokat. A csapadékos időjárás beköszöntével a sárfelhordás elkerülésére kérik az agrárium szereplőit.

Légi ellenőrzést is végeztek

Burda Béla, a megyei kormányhivatal földügyi szakértője hangsúlyozta, a határszemlék, a parlagfű-ellenőrzések a vége felé tartanak. A határszemlével kapcsolatban elmondta, minden évben vannak problémás területek, főként a kisebb parcelláknál, zártkerti ingatlanoknál. Összességében karbantartottak a földek. A szakember kiemelte, a parlagfűvel szennyezett terület az aszály miatt is kisebb. A gyomnövény napraforgóban fordult elő leginkább, a tarlókban a csapadékhiány miatt nem volt jellemző. Két repülőgépes és egy helikopteres ellenőrzést tartottak, ezek eredményt hoztak. Az észlelt, problémás területeknél megtették a szükséges intézkedéseket. Idén 11 hektáros parlagfűfolt a legnagyobb, amit bemértek.

Tóth János, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője kitért arra, szeptember 30-áig lehet bejelenteni aszálykárt, november 1-jétől nyújthatók be a kifizetési kérelmek. Szeptember 15-éig lehet befizetni a kárenyhítési hozzájárulást, és ennek szerdáig meg is kell érkeznie a Kincstárhoz, ez az egyik feltétele a kár kifizetésének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában