Békés megye

2021.08.12. 17:29

Az Élővíz-csatornán lapátoltak a kenusok

Hazánk legjobb 13–14 éves kajak-kenu sportágban versenyző akadémistái látogattak el csütörtökön a megyébe, hogy Békéscsabáról indulva, Békésen célba érve, egy hangulatos, a már ismert indián kenu túlélőversenyeket idéző megmérettetésen vegyenek részt.

Papp Gábor

20210812 Békéscsaba Kenu versenyt rendeztek az Élővíz Csatornán fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Olyan 13–14 éves fiatalok látogattak el hozzánk mintegy kilencvenen, akik tagjai az akadémiai válogatottaknak – nyilatkozta lapunknak Kálmán Tibor, Békés polgármestere, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja, az Alsó-Tisza és Körösök régió képviselője. Mint elmondta, a versenyzők az Élővíz-csatorna békéscsabai szakaszáról indulva, Sós Imre, a Zerge Ifjúsági Túrasport Egyesület elnöke által megálmodott indián kenu túlélőverseny rövidített változatát tették meg, és Békésen, a Bagoly vendéglőnél csaptak célba.

A csapatok 13 kilométert eveztek, és közben négy feladatot is teljesítettek.

A csabai zsilipnél fekvőtámaszozás, a Bandika-fánál célba dobás várt rájuk. A békési zsilipnél hátrafelé kellett vinniük a hajót, míg a békési piacnál ugrálókötelezésben kellett bizonyítaniuk.

A baseballsapkák remek segítséget nyújtottak a sugárzó nap ellen, akin pedig nem volt, igazi indiánszínt kaphatott a túra végére /Fotók: Bencsik Ádám/

– Látogatóink nagy része korábban sosem járt még itt, ezért később szeretnénk nagyobb, akár országos versenyt is szervezni – fogalmazott a polgármester.

A békési célban az Izsó Gábor vezette szociális szövetkezet által készített friss gyümölcslé és megvendégelés várta a sportolókat. Jelen volt a megmérettetésen olimpiai bajnokunk, Vajda Attila is. Mint elmondta, egy-egy ilyen program mindig nagy élményt ad. Korábban ő is részt vett az indián kenu túlélőversenyen.

– Az éles versenyek alapvetően határoznak meg egy-egy évet, de nagyon fontosnak tartom, hogy azon túlmenően is élményeket adjunk a gyerekeknek.

Egy-egy ilyen közösségépítő program, a szép környezet sokat jelent – fejtette ki. Vajda Attila kiemelte, óriási megtiszteltetésnek, egyben komoly kihívásnak is tartja, hogy regionális akadémiát neveztek el róla. – Szeretnék nem csak a névadója lenni az akadémiának, hanem részt is venni a mindennapokban. Az eseménybe bekapcsolódott Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes kajakozó is.

Vajda Attila olimpiai bajnok (bal szélen) is részt vett az élvezetes programon. A csapatok 13 kilométert eveztek.

Sík Márton, a Vajda Attila Regionális Akadémia menedzsere elmondta, mind a hat regionális akadémia területéről, Miskolctól Győrig érkeztek fiatalok a programra.

– Az országos bajnokságot követően az érintett korosztályból a sportág krémje jött el erre a jutalomútra, amely a kölyökválogatott versenyzőknek szól – folytatta a gondolatot. – A esemény fontos eleme a pihenőidőszaknak, különösen, mert hamarosan kezdődnek az edzések, edzőtáborok, versenyek.

A mostani fél hetes program részeként rendezték meg a Békéscsaba és Békés közötti kajak-kenu „exatlont”, majd indultak is tovább Csongrádra, ahonnan három nap alatt egy vízitúrát teljesítenek Szegedig.

A regionális akadémiák az esztendő elején álltak fel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség irányítása alatt. A hat akadémiát nagy versenyzőkről, Vajda Attiláról, Csay Renátáról, Kökény Rolandról, Kammerer Zoltánról, Gyulay Zsoltról és Wichmann Tamásról nevezték el. Feladatuk az egyes régiókban működő klubok, edzők, egyesületek segítése egy közös koncepció mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában