Békés megye

2021.07.13. 11:29

Kutya forróság van, de nem mindenhol fürödhetnek az ebek

Egyre több helyen engedik meg a gazdiknak, hogy kedvencükkel együtt élvezzék az adott hely szolgáltatásait. A forróság idején többekben felmerülhet a gondolat, hogy nemcsak magukat, de kutyusukat is lehűtsék a habokban. Ezt azonban bizonyos korlátozások mellett tehetik csak meg. Ami egyértelmű, hogy kijelölt fürdőhelyekre tilos az ebeket bevinni.

Hírlap-összeállítás

Fotó: Shutterstock

A következő napokban is kánikulára lehet számítani, és sokakban felmerülhet, hogy hol tudnának kedvencükkel együtt megfürdeni. A vonatkozó jogszabály azonban egyértelműen kimondja, hogy kijelölt fürdőhelyekre tilos kutyát bevinni. A fürdőhelyek üzemeltetését szabályozó rendelet értelmében a tiltás alól kizárólag a járási hivatal által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya jelenthet kivételt. Ezt a tényt rögzítik az üzemeltetőknek kiadott engedélyekben is.

Több jogszabályt és helyi rendeletet is be kell tartania annak, aki szeretné megfürdetni négylábúját /Fotók: Shutterstock/

– Az elmúlt hetekben többször is hőségriadót rendeltek el, mert tartósan 30 fok felé emelkedett a hőmérséklet. Ez nemcsak az embereket, de a kutyákat is megviseli. Annak érdekében, hogy a kis kedvencek kicsit felfrissüljenek, a gazdik előszeretettel úsztatják kutyáikat az Élővíz-csatornában. Felhívom a kutyatartók figyelmét, hogy jogszabályok értelmében az emberi fürdőzésre kijelölt strandokon tilos a kutyák fürdetése. Azonban azt nem tiltja jogszabály, hogy természetes vizek fürdőzésre ki nem jelölt részein a gazdik kutyájukat fürdessék.

A természetes vizek azon részein, ahol nincs fürdésre kijelölt hely – strand –, és nem tiltja tábla, nincs elkerítve mint magánterület, ott nincs akadálya a kutyák fürdetésének

– tájékoztatott Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A megyeszékhelyhez közeli Szanazug is kedvelt fürdőhely, a folyó mindkét oldalán található strand. – Szanazug dobozi oldalán a fürdőzőket nem zavarva, a strandon kívül, a dobozi híd irányában tudják megfürdetni a kutyusukat a gazdik – mondta el érdeklődésünkre Köves Mihály, Doboz polgármestere. Mint megtudtuk, a folyó másik oldalán is megmártózhatnak az ebek. A Nádas kempingnél a ebeket fürdető gazdiknak a strand és a napozó területén kívül szoktak ajánlani fürdőzésre alkalmas helyet – mondta el hírportálunknak a kemping üzemeltetője.

Szarvason nincs kijelölt kutyás strand, így az eb­tulajdonosok a saját telkükhöz tartozó vízpartnál úsztathatják kutyáikat, amennyiben rendelkeznek ilyen területtel – mondta el kérdésünkre Babák Mihály polgármester. Hangsúlyozta, a városi strandra tilos kutyát bevinni, és saját teleknél is csak akkor fürödhet vagy úszhat a kutya, amennyiben az nem zavarja a szomszédokat vagy egyéb fürdőzőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában