időutazás

2021.07.20. 17:25

Közel félszáz egykori NDK-s magyar látogatott Békéscsabára

Csabai „időutazáson” vett részt hétvégén az egykori NDK-ban dolgozó magyarok egy csoportja. A több mint félszáz látogató az ország különböző szegletéből érkezett, és járta végig a város nevezetességeit, ismerte meg a helyi tradíciókat, szokásokat, étkeket a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör tagjainak segítségével.

Busi Ottó

20210717 Békéscsaba A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör a város újratelepítésének 300. évfordulójára számos attrakcióval lepte meg az ünneplő csabaiakat 2018-ban.A város főterén felépült az a jellegzetes "podsztyenás" ház , amelyben közel egy évig színvonalas rendezvényeknek adott otthont ,majd átkerült az Evangélikus Nagytemplom mögé. Látogatható , izgalmas helyi látványosság, és egyben az évfordulóra " kitalált " "Harruckern " történelmi emlékút,végállomása .. NDK-s csoport érkezett. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

– A kör a város újratelepítésének 300. évfordulójára számos attrakcióval készült. Ilyen a Harruckern történelmi emlékút is, melynek végállomása az Evangélikus Nagytemplom mögötti „podsztyenás” ház, mely látogatható, izgalmas helyi látványosság. A mozgalmas csabai időutazás közel három órás, és öt helyszínt érint – árulta el a kör vezetője, a látogatók programjának alapját.

Közel hatvan az egykori NDK-ban dolgozó magyar kereste fel és vitte jó hírét a megyeszékhelynek

Mácsai Sándor szavai szerint eleinte inkább helybéli csoportok jelentkeztek náluk, de már kezdik megismerni máshol is a csabai programot, a jó tapasztalatok alapján pedig egyre többen érdeklődnek távolabbról is. Az elmúlt évben, és az idén érkeztek már például Komárom megyéből, de Székesfehérvárról is. Az a több mint félszáz fős csoport pedig, amelynek tagjai szombaton látogattak Csabára az elmúlt év márciusában találtak a csabai hagyományőrzőkre. A kör vezetője megjegyezte: eredetileg még csak harmincan érdeklődtek közülük, ám a programot megismerve egyre többen jelentkeztek.

– Az egykori NDK-ban dolgozó magyarok találtak egy igazi összefogó erőt Gergely Márta személyében, aki Budapesten dolgozik és hosszú évek óta tervezi-szervezi az országjárást, a csoport nagy örömére. Jártak már szinte minden hazai turisztikai helyszínen, Békéscsaba azonban eddig még kimaradt, ám a hagyományőrzők Harruckern útja hamar meggyőzte őket arról, hogy bizony van élet az Alföldön is – részletezte Mácsai Sándor.

Fotó: Imre György

A csoport végül szombaton tíz körül érkezett, a többség vonattal, összesen 58-an látogattak el Békéscsabára az ország különböző szegletéből. A vendégeket a kör képviseletében Mácsai Sándor, illetve Ferencz Rezső a kör sajtófőnöke fogadta. Dottóba, illetve Kolbuszba, majd az Andrássy-, Luther-, Baross-, Berényi-, Hajnal utakon, utcákon haladva jutottak el a Harruckern utca 6. számig. A város legöregebb lakóházának udvarán a kör tagjai pálinkával és frissen sült pogácsával várták a vendégeket. A háztűznéző után átsétáltak a Meseházba, ahol az udvaron Pribojszki Ferencék pásztorfurulyaszóval fokozták a hangulatot. Itt a házhoz ezer szállal kötődő körtag Hankó András mesélt a múltról, miközben hűsítő limonádét kaptak a vendégek. A Meseházat képviselve Pálinkás Tamás vezette el a látogatókat a Schéner-kiállításon, majd Liker György vezetésével három lovasszekéren folytatták útjukat, dél körül indulva a Szlovák Tájház felé. Az udvaron itt is autentikus zene és ének szólt, majd Lészkó Attila mesélt a házról és a múltról. Végül igazi szlovák csemege: mézes-mákos kukorica járt mindenkinek.

Ezzel azonban nem ért véget a program, rövid séta után az Evangélikus Nagytemplomban Ábelovszki László tartott egy ismertetőt, majd az élménydús csabai időutazás az egyesület által működtetett podsztyenás úgynevezett „öreg házban” fejeződött be, itt a szintén körtag Knyihár család csabai kolbász-kóstolója várta a vendégeket. A program ezen része – a Harruckern út – végül egy közös énekléssel zárult. A nap befejezéseként a Szlovák Étteremben tájjellegű ebéddel csillapították éhségüket a csoport tagjai, majd egy külön kérésüket is teljesítve átsétáltak a Jókai Színházba, ahol a teátrum munkatársa, a kör tagja, Bojczán István egy kulisszajáráson kalauzolta végig az érdeklődőket.

Nagy siker volt a program

A visszajelzések alapján nagy sikere volt a „túrának”. Gergely Márta a legnagyobb elismeréssel szólt a programról, a tapasztaltakról, és köszönte meg a kör tagjainak a vendégfogadást, az érdekfeszítő idegenvezetést.

– Az egész nap legkiemelkedőbb, sőt legmeghatóbb része a Harruckern út befejezése volt, ahol a kolbászkóstoló előtt a közel hatvan Csabára látogató velünk együtt énekelte a Csaba legendája című költemény záró sorait – idézte fel Mácsai Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában