békés megye

2021.07.10. 15:14

Irány a vízpart, de csak okosan!

Ha nyár, akkor irány a strand. A nagy meleg beköszöntével mindenki szeret egyet csobbanni és ezzel is hűsíteni magát. Legyen szó akár természetes vízről vagy strandról. A sok vidámság mellett, azonban több veszély is fenyeget minket, ha vízbe megyünk.

T.N.

Első a biztonság

A nagy nyári kánikulában szívesen hűsítjük magunkat a strandokon, vagy akár a természetes vizekben. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a fürdőzés komoly veszélyeket is rejt magában. A tragédiák megelőzése érdekében nagyon fontos néhány alapvető szabály betartása.

Gera Krisztián, a Gyomaendrődi Liget Fürdő Kft. vezetője elmondta, hogy az első és legfontosabb a strandokon való fürdőzés esetén a medencéknél lévő feliratok elolvasása, és a szabályok betartása.

– Gondolok itt mondjuk egy vízmélységtáblára, mely minden medencénél megtalálható. Emellett mindenhol van megfelelő szakszemélyzet, úszómester, aki felügyeli a vendégek biztonságát.

Fontos, hogy olyan mélységű medencét válasszunk, amiben még biztonságban érezzük magunkat.

Az úszómesterek, ha azt látják valakinél, hogy nincs megfelelő vízbiztonsága, akkor őt kiszólítják a medencéből. Ez nyilván a vendég biztonságát szolgálja. Egy képzett szakember fel tudja mérni, hogy ki az, aki biztonságosan úszik, ki az aki nem úgy veszi a levegőt, ki az, aki fél a víztől vagy ki az, akinek nem egyenletes a mozgása, aki hamar elfárad.

Archív felvétel

Hozzátette, hogy ha a gyógyvizes medencét választjuk, akkor lehetőség szerint tartsuk be a maximum 20 perces időtartamot, mert a kánikulában a nagyon vagy a túlzottan meleg víz nem tesz jót a szívnek. Érdemes az idő leteltével átmenni az úszómedencébe és megtenni pár hosszt, ugyanis ez jó hatással van a vérkeringésre.

A megfelelő vízmélység megválasztás mellett fontos, hogy mások épségére is vigyázzunk.

– Előfordul, hogy nem a rajtkőröl, hanem a medence széléről ugranak a vízbe a vendégek. Ha egy olyan sávba ugranak, ahol éppen úsznak, akkor egyrészt nagy hullámot keltenek, másrészt megijedhet az, aki éppen ott úszik, és ennek következtében vizet nyelhet, mely akár fulladást is okozhat.

Fontos a higiénia is

A fürdőzés szabályai mellett a higiéniai előírásokat is be kell tartanunk. Mindenféleképpen célszerű használni az előzuhanyzást, hiszen nem csak felfrissíti az embert, hanem hozzászokik a testünk a medencék hőfokéhoz is ezáltal könnyebben alkalmazkodik, regenerálódik az ember szervezete, valamint nem viszünk be kórokozókat a medencékbe.

– Ez kimondottan fontos a gyermekpancsolók esetében. Sokszor a felnőttek is bemennek a kismedencékbe, hiszen biztonságba szeretnék tudni a gyermeküket. Azonban ezek a pancsolók kevesebb vegyszert tartalmaznak, annak érdekében, hogy ha a nebulók véletlenül vizet nyelnek, akkor az tényleg ivóvíz minőségű legyen. Azonban, ha nem használjuk az előzuhanyt és a lábmosót, akkor bevisszük azokat a kórokozókat, amivel adott esetben pont a saját gyermekünket fertőzzük meg. Ezért itt kiemelten fontos a higiéniai előírások betartása – hangsúlyozta Gera Krisztián.

Ha különböző épített strandok helyett a szabadvízi fürdőzést választjuk, akkor célszerű kijelölt fürdőhelyet választani, mert annak határát a parton minden esetben táblával, a vízben pedig bójákkal jelölik. A változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek!

Csak nappal és csak kijelölt fürdőhelyen fürödjünk, a bóján túl ne merészkedjünk! Tilos fürödni hidak környékén!

Ne fürdőzzünk egyedül!

Strandolás előtt nézzük meg, milyen időjárás várható, és strandolás közben is mindig figyeljük a viharjelzést, aminek első jelzésére okvetlenül hagyjuk el a vizet! Esős időben többek között azért tilos fürdeni, mert ekkor a víz felszínén és felette pára képződik, ez az úgynevezett vízporzás, ami akár légszomjat is okozhat.

Ha csak bizonytalanul vagy egyáltalán nem úszunk, maradjunk a sekély vízben és mindig legyen társaságunk. Figyeljenek oda a víz alatti akadályokra! A mély vizet, a gumicsónakot és a matracozást is hagyjuk meg a jól úszóknak, akiknek szintén javasolt a párban úszás. A gyerekeket viszont lássuk el megfelelő úszófelszereléssel: úszógumival, karúszókkal vagy mentőmellénnyel és sose hagyjuk őket egyedül.

Közvetlenül étkezés után, teli ne gyomorral ne fürdőzzünk, valamint alkoholfogyasztást követően és egyéb tudatmódosító szerekkel a szervezetünkben se ne menjünk vízbe.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor nem történhet semmi baj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában