BÉKÉSCSABA

2021.07.13. 13:58

A városfejlesztéshez kerül a CsabaPark

Év végéig megépül a CsabaPark Körte sori oldalán, a dombon a kilátó, valamint a síoktató- és hófánkpálya; mászótorony és drótkötélpálya szintén lesz. Felmerült az is, hogy a dombra készült kalandparki csúszdák közül két elemet átalakítanak úgy, hogy azokat az átadást követően ne csak kamaszok, hanem kisgyerekek is használhassák.

Licska Balázs

20210712 Békéscsaba CsabaPark játszótér illusztráció fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Az átépítésekkel kapcsolatos lépéseket megtette a városfejlesztési nonprofit kft. – hangzott el a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén, amelyen döntöttek arról is, hogy a CsabaPark üzemeltetését jövő évtől átveszi a vagyonkezelő zrt.-től a cég, amely üzleti tervet is készít a működtetéssel kapcsolatban.

Hanó Miklós alpolgármester elmondta, a CsabaPark több célt fogalmazott meg. Egyrészt azt, hogy pihenőparkként szolgálhassa a békéscsabaiakat; kiemelte, a futópálya, a játszóterek, a sétányok most is nagy népszerűségnek örvendenek. Másrészt azt, hogy a létesítmény nagy rendezvényeknek adhasson otthont, így például a kolbászfesztiválnak. A harmadik cél pedig gasztronómia jellegű, hogy bemutathassák a kolbászkészítés hagyományait.

A családok kérésére átépíthetik a csúszdákat, hogy kisgyerekek is használhassák azokat /Fotó: Bencsik Ádám/

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita sorolta, hogy több ütemben eddig milyen fejlesztések valósultak meg. Első körben megépült a Gyulai úton a rendezvénycsarnok, az étterem és a kolbászudvar, valamint a Gyulai úti játszótér. A másodikban a Gyulai úton pálinkamúzeummal, a Körte soron bormúzeummal, valamint fesztiválhelyszínekkel bővült a létesítmény. A harmadik etapban megújult a Trófea; sétautakat, futópályát, a Körte soron játszóteret létesítettek.

Most zajlik a Modern Váro­sok Program keretében a negyedik ütem. Egy része ennek is befejeződött, hiszen korszerűsítették a szélmalmot, megépült a Körte sori tónál a színpad, kerítéssel vették körbe a területet, térfigyelő kamerákat szereltek fel.

Év végéig elkészül a Körte sori dombon a kilátó, a síoktató- és hófánkpálya, a mászótorony és a drótkötélpálya – vagyis azok a kalandparki elemek, amelyek közé beillik az immár elkészült, dombra telepített négy sárga csúszda is. Hanó Miklós alpolgármester kiemelte, most készülnek azok az elemek, amelyek bevételt termelhetnek.

A csúszdák ügye – és az, hogy készült egy felvétel, miszerint egy fiatal téli időszakban kipróbálta az egyiket és kiesett belőle – az ülésen is felmerült. Ennek kapcsán dr. Sódar Anita kiemelte, a terület kordonokkal körbezárt munkaterület, a fiatal a jéggel borított, havas csúszdán csúszott le, illegálisan, a figyelmeztető jelzéseket figyelmen kívül hagyva. A csúszdákat a gyermekek részére történő hivatalos átadásukat követően sem lehet nedves, csúszós, fagyos időben használni. Az ügyvezető hangsúlyozta:

a csúszdák megfelelő tanúsítványokkal rendelkeznek, azokat a később elkészülő többi kalandparki elemmel együtt működtetik majd, szakszemélyzettel.

Hozzátette, a szülők és gyerekek kérésére vizsgálják azt a lehetőséget, hogy át lehet-e építeni a két kisebb csúszdát, annak érdekében, hogy azokat ne csak a kiskamaszok, a 8–10 évesnél idősebbek, hanem kisgyerekek is használhassák. Erről Szarvas Péter polgármester is beszélt egy sajtótájékoztatón, megerősítve, hogy érzékelték a családok kérését. Hozzátette, az átszerelésnek az lenne a lényege, hogy rövidítenék a csúszdák hosszát és azok dőlésszögét is mérsékelnék, ebben az ügyben az év második felében várható döntés.

Kidolgozzák az üzleti tervet

Hanó Miklós alpolgármester elmondta, jövőre ahhoz a városfejlesztési nonprofit kft.-hez kerül a CsabaPark üzemeltetése, amely a beruházásokat is lebonyolította. Készül egy üzleti terv, miként lehet a létesítményt még gazdaságosabban működtetni. Most olyan kalandparki elemek épülnek, amelyek használatáért lehet majd pénzt kérni. Szarvas Péter polgármester hozzátette, hatékonyabban ki kell használni a bevételszerzési lehetőségeket.

Dr. Sódar Anita kiemelte, zajlanak a következő pályázati ciklus előkészítő munkái, olyan források után kutatnak, melyek segítik a CsabaPark költséghatékony, racionális üzemeltetését, miközben figyelembe veszik a lakossági igényeket, javaslatokat. Úgy véli, a kft. hatékonyabb, rugalmasabb, piaci szemléletű menedzsmentet biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában