okosváros

2021.06.03. 14:42

Digitális megoldásokkal könnyítenék meg a sarkadiak életét

Kidolgozták az úgynevezett smart city, vagyis az okosváros, az élhető város koncepcióját Sarkadon. Ezt mutatták be csütörtökön egy lakossági fórum keretében a polgármesteri hivatalban.

L. B.

A város jegyzője, dr. Pintér Magdolna elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatást az önkormányzat egy előkészítő tanulmány, egy koncepció kidolgozására. Szakemberek segítségével elindult egy együttgondolkodás a digitalizáció, az automatizáció felé vezető úton, amely mindenkit érint, így a kormányzatot, az önkormányzatot, a vállalkozásokat, a civil szférát és a lakosságot egyaránt.

– Nem határozható meg általánosan, hogy mit jelent a smart city, az okosváros – kezdte a koncepció ismertetését az egyik szakember, Tóth Zsolt.

Elmondta,

a cél az, hogy segítsék az emberek életét a hétköznapokban, és hogy az analóg problémákra digitális megoldásokat találhassanak.

Kiemelte: mindent mértékkel kell kezelni, minden megoldási lehetőséget mérlegelni kell, hogy a digitális valóban megfelelőbb-e, hasznosabb-e, mint az analóg.

Tóth Zsolt beszélt a koncepcióról, az okosváros lényegéről /A szerző felvétele/

Beszélt arról, hogy a kamerák, a szenzorok, az eszközök sok-sok információt szolgáltathatnak. Hozott pár példát a való életből: lehet percenként mérni a hőmérsékletet, és ha nagyon rövid idő alatt nagyot esik a hőmérséklet, akkor az jelezheti egy vihar közeledtét, lehet figyelmeztetni az embereket.

Vagy ha a rendszer egy úton sok okostelefont lát, amelyek lassan haladnak előre, akkor az jelezheti, hogy az úton torlódás van, érdemes másik útvonalat választani.

Szólt a hazánkban pár éve elindult Digitális Jólét Programról, a cél, hogy mindenkinek legyen lehetősége csatlakozni a hálózatra. Hangsúlyozta: aki kimarad, az lemarad. A cégeknek például nem elég, hogy van weboldaluk, immár egyszerre jelen kell lenni a közösségi portálok mindegyikén is. A háztartásokat, az embereket is fel kell készíteni az okos megoldásokra: a boltban például nem lesz kedvezménykártya, az akciók majd az okostelefonos applikációkkal lesznek csak elérhetők.

Az egészségügy területén okos megoldás lehet a távgyógyítás. A bűncselekményekre hamarabb fény derülhet: a kamera felismeri, hogy éppen tönkreteszik a fiatalok a padot, és kiküldi a rendőröket; nem kell majd visszanézni a felvételeket az eset után órákkal. A társas kapcsolatokat szintén fejlesztheti, a sport és szabadidős tevékenységek szervezését is segítheti a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában