szabadidő

2021.05.22. 15:26

Öt tipp a túrázásra Békéscsaba környékén

A jó idő beköszöntével egyre többen vágynak a természetbe, és a kikapcsolódáshoz a közép-békési térség természeti adottságai pont ideálisak.

Licska Balázs

Fotós: Shutterstock

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület adott öt tippet, összeállított öt túraútvonalat, amiket érdemes teljesíteni akár gyalogosan, de inkább kerékpárral. A Békéscsabáról induló, a környéket felfedező túraútvonalak ezen a linken is megtalálhatók.

Az első a Csabai Körtúra, ami az Élővíz-csatorna mentéről, a Deák utcai kishídtól indul. Ez a 28 kilométeres túra gyalogosan vagy biciklivel is teljesíthető: előbbi esetében egy egész napot kell rászánni, utóbbi esetében nagyjából négy órát. A Körösök Völgye Látogatóközpontban kapható a túrához térkép, és olyan főbb látnivalókat érint, mint a Széchenyi-liget, a Bandika-fa és a Cimbora-fa, a gerlai kastély, a pósteleki kastély és a környező park, az Élővíz-csatorna és a szoborsétány, valamint a Csabagyöngye Kulturális Központ.

A második a Szabadkígyósra vezető kastélytúra, amit szintén lehet gyalogosan vagy biciklivel is teljesíteni, érdemes rászánni egy fél vagy akár egy egész napot. Kiindulási pontként választható a Szent István tér, bicikliúton haladva el lehet jutni egészen Jamináig, a bányatavakig. A kastélytól nem messze van a Kígyósi tanösvény, az öt kilométeren megismerhetők a táj jellegzetes állat- és növényfajai.

A harmadik túraútvonal Békésre, Dánfokra vezet. Érdemes biciklire pattanni, és minderre egy egész napot szánni. A Kettős-Körös partján, a dánfoki üdülőközpontban jó időben akár strandolni is lehet, innen nem messze van a kishajó-kikötő. A város központját ugyancsak ajánlott felkeresni.

A negyedik túraútvonallal Doboz és Szanazug szépségei, értékei ismerhetők meg. Ajánlott biciklire pattanni és erre is egy egész napot szánni. Bár végig van Békéscsaba központjából bicikliút Doboz felé, egy bizonyos részen – a kanyar és a gerlai bekötőút között – a felújítási munkálatok miatt ki kell menni a közútra. Szanazugban jó időben lehet strandolni, vízibiciklizni, hajókázni. A szanazugi üdülőtelep Tölgyes utcájából indul az a pirossal jelölt túraútvonal, mely a vadregényes Papholt erdőbe vezet, és melynek egyik állomása a Sámson vár, az Árpád-kori földvár.

Az ötödik túraútvonalon Gyula kereshető fel. Mivel a Körte sor és Vesze közötti futófolyosónál is véget értek a munkálatok, végig biztonságos körülmények között, bicikliúton lehet tekerni Békéscsabától a fürdővárosig. Gyulán akad számos látnivaló, akár a vár, akár az Almásy-kastély, de kellemes séta tehető a belvárosában is.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ot-turautvonal-azoknak-akik-megismernek-bekes-megye-kincseit-3962647/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában