békés megye

2021.04.07. 13:50

Tavasszal kopogtat az allergia szezonja

Az allergia és a vele járó szénanátha számos ember életét befolyásoló egészségügyi probléma. Vannak, akik egész évben szenvednek tőle, míg másoknál szezonálisan jön ki. Néhányan szinte teljesen el tudják űzni tüneteiket antihisztaminnal, mások pedig csak enyhíteni tudják. De mi a helyzet ezzel koronavírus idején?

Vásári Erzsébet

Allergia, magánrendelés, a koronavírus-járvány idején. Képen: Horváth Kata, étel allergia tesztjét Dr. Petz Zsuzsanna allergológus végzi el. 20200417 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Dr. Nagy Beáta gyulai fül-orr-gégész szakorvostól megtudtuk, az allergia szezonja jellemzően kora tavasszal indul a barkás növények virágzásával. Az első nagyobb hullám általában az éger és a mogyoró virágzásával nagyon hamar, már január-februárban elkezdődik, így volt ez idén is. A mogyoró erős allergén, magyarországi fajtája a nyírfafélék családjába tartozik, jellegzetes barkás virága van.

Jelenleg pedig a fák szezonja van, azon belül is a nyárfa, tiszafafélék, juhar, kőris és a fűz virágzása uralja a pollentérképet, ezeket fogják követni a fűfélék nyár elején. Kérdésünkre elmondta, a maszkhasználat csökkenti az orrba és a szájba jutó pollenek mennyiségét, így ez most jól jön az allergiásoknak. A pollenek ugyanakkor beleragadnak a hajba, megragadnak a bőrön, így a gyakori kéz- és arcmosás, illetve hajmosás is hasznos ebben az időszakban a tünetek enyhítése érdekében. Tehát ezzel nemcsak a vírusokat, hanem a polleneket is eltüntethetjük.

Jelenleg az allergiateszteket vagy a gyógyszer mellett jól lévő betegek éves kontrollvizsgálatait elhalasztják /Illusztráció: U. T./Vas Népe/

Dr. Nagy Beáta elárulta, allergiával ritkábban fordulnak most, a pandémia idején orvoshoz az érintettek, és nagyon helyesen sokan inkább telemedicinális ellátást (távgyógyítást interneten és telefonon keresztül) vesznek igénybe.

Hangsúlyozta:

azért fontos ez az ellátási forma, mert a Covid-19 és a pollenallergia tünetei hasonlóak, így célszerűbb először telefonon ismertetni a tüneteket a szakorvossal, aki megmondja, hogy a beteg bemehet-e a rendelőbe.

A szakrendeléseken pedig az orvos-beteg és természetesen a váróban a beteg-beteg találkozások számának csökkentése érdekében jelenleg csak a sürgősebb, nem halasztható vizsgálatokat végzik el. Utóbbi azt jelenti, hogy például az allergiateszteket vagy a gyógyszer mellett jól lévő betegek éves kontrollvizsgálatait most elhalasztják.

A szakorvos végül kiemelte,

a Covid-19 cseppfertőzéssel, tehát köhögéssel, tüsszögéssel a levegőbe került vírusok által terjed, ezért azon allergiások számára, akikre a fenti két tünet kifejezetten jellemző, rendkívül fontos a maszkhasználat. Hiszen esetleges fertőzöttségük esetén, amennyiben nincsenek további, koronavírusra utaló tüneteik, a vírust „észrevétlenül” terjeszthetik.

Antihisztamint most is szedhetnek

Dr. Nagy Beáta elmondta, a szénanáthára szedett gyógyszerek – a súlyos esetekben szájon át és injekcióban alkalmazott szteroidok kivételével – a járvány ideje alatt is szedhetőek. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az allergiának és a Covid-19-fertőzésnek vannak hasonló tünetei (köhögés, orrfolyás, orrdugulás). A vírusra jellemző hirtelen szaglásvesztés, magas láz, izomfájdalom, köhögéskor jelentkező mellkas- és hátfájás azonban nem fordul elő a szénanáthánál.

Gyakoriak azonban allergiánál a szemtünetek (vörösség, viszketés), illetve tipikus az, hogy a panaszok akkor jelentkeznek vagy erősödnek, ha az ember a szabadban van. Kiemelte, amennyiben a beteg nem tudja eldönteni, hogy allergia vagy Covid-19 jelentkezett nála, a legjobb, ha nem megy közösségbe.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-napokban-allergias-tuneteket-okozhat-a-nyirfa-pollenje-3837916/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában