javaslat

2021.04.11. 08:01

Lázár János a mezőhegyesi Ménesbirtok jövőjéről

Egy, az Országgyűlés előtt lévő javaslat szerint a Jövő Nemzedék Földje Alapítványhoz kerül a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Pénteken napirenden volt az előterjesztés a parlamentben.

beol.hu

Mint az a kormányzati oldalon olvasható, a közösségi célok hatékonyabb elérése, a sokféle és gyorsan változó közfeladat korszerű ellátása érdekében közérdekű vagyonkezelő alapítványok jöhetnek létre. A kormány sarkalatos törvényjavaslatban kéri az Országgyűlés egyetértését az új jogintézmény kialakításához. A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány feladata a többi között a vagyonkezelésében lévő mező- és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése, az agrárképzés feltételeinek javítása lenne.

A makohirado.hu beszámolója szerint a Jövő Nemzedék Földje Alapítványról, az alapítvány részére történő vagyonjuttatásról, és ezzel összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló vitában Lázár János is felszólalt a parlament pénteki plenáris ülésén, az országgyűlési képviselő elsősorban az általa kormánybiztosként felügyelt mezőhegyesi Ménesbirtok konstrukciójáról beszélt a képviselőknek.

Lázár János felszólalásában a Ménesbirtok konstrukciójáról beszélt a képviselőknek //Archív fotó: Imre György/

Mint elmondta, azt javasolta a kormánynak, zárják ki a lehetőségét az itteni állami vagyon újbóli privatizálásának, ahogyan az egyszer már megtörtént a szocialista kormány alatt. Az állami földtulajdon állami tulajdon marad, magyarázta a képviselő, vagyonkezelői jogot kap az alapítvány, ez azonban elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll, amit bejegyeznek a földhivatalban.

A földet bérbe adják a szintén az állam által 100 százalékban tulajdonolt cégnek, amelynek a részvényei szintén elidegenítési és terhelési tilalom alatt állnak – mutatott rá. A bevételből pedig közcélt fognak finanszírozni, amely többek között jelenti Mezőhegyes támogatását, a mezőgazdasági szakképzésben tanulók számára lehetőség biztosítását, a közoktatás finanszírozását is. Mint Lázár János kiemelte, a kuratórium a befolyt osztalékkal nem tehet mást, minthogy erre a közcélra fordítja a pénzt.

– Az LMP felszólítja a kormányt, hogy mondjon le arról a törvényjavaslatról, amellyel „kiprivatizálná az államból” a mezőhegyesi ménesbirtokot – mondta a párt társelnöke, Schmuck Erzsébet szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Lázár János parlamenti beszédét " target="_blank" rel="noopener noreferrer">ITT nézheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában