TOP

2021.04.22. 11:29

A Kacsa-tó környéke lesz Szarvas tüdeje

Régóta dédelgetett álma válik valóra a szarvasiaknak azzal a TOP-os pályázattal, amelynek keretében 730 milló forintot nyertek társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésre. Az összegből ugyanis a Kacsa-tó és környezete újul meg, illetve válik kikapcsolódást és szórakozást nyújtó családbarát helyszínné.

Vásári Erzsébet

20210419 Szarvas 730 millió forintos támogatást kap Szarvas turisztikai fejlesztésre. Képen Babák Mihály polgármester Fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Babák Mihály polgármester kifejtette, egy olyan területet fejleszthetnek most Szarvason a nyertes pályázatnak köszönhetően, amely már a második világháború előtt is közösségi tér volt. Az ott található Kacsa-tavat használták többek között jégpályának és pecázásra, illetve számtalan dologra. Az azonban bizonyos, hogy egy nagyon értékes helyről van szó, mert hosszan van Körös-partja, egyik építménye pedig a település első vasbeton épülete. Itt van továbbá a Bolza család által telepített nyárfasor is, mellette pedig közösségi strand települt. A város ezen szeglete tehát mindig a lakosságot szolgálta.

Babák Mihály megmutatta azokat a Holt-Körös melletti területeket, amiket érint a beruházás /Fotó: Bencsik Ádám/

Elárulta, immár 15 éve dédelgetett álma a szarvasiaknak, hogy a Kacsa-tó és környezete egy családbarát centrummá, kultúrparkká váljon. Ennek érdekében volt már néhány kisebb fejlesztés a helyszínen. 2014-ben például WC-csoportot, büfét, kiszolgálóhelyiséget, zuhanyzóépületet létesítettek, illetve ekkor volt part és területrendezés, elkészült a fövénystrand, valamint a területen található három röplabdapályát, asztalokat, padokat és a Holt-Körös mólóit is felújították.

Babák Mihály elárulta,

a TOP-os pályázaton most elnyert 730 millió forintot a tó környezetének komplex turisztikai fejlesztésére kapták,

azonban nemcsak látogatóik, hanem a város lakóinak is kedvez majd. Két fő eleme lesz a beruházásnak, az egyik, hogy felépítik a helyszínen a Teknősbéka Rendezvényházat, magas műszaki felszereltséggel, színpaddal, öltözőkkel és nézőtérrel. A másik pedig a tó és környékének rehabilitációja. A tavon – amit összekötnek majd a holtággal, a csatorna felé pedig fa gyalogoshíd kap helyet – épül szökőkút, és lesz pecázási lehetőség, de készül mellette új játszótér, szalonnasütők, sétány és fasor is. Lesznek új parkbútorzatok, árusító faházak, kamerarendszer és zárható kapuk is a centrum bejáratainál. Megvásárolták továbbá a holtág szemben lévő partszakaszának 560 méterét, mindezek mellett épül a környéken kerékpárút is, amelyek mind kiegészítik a Kacsa-tavi fejlesztést.

Tóth Sándor, a polgármesteri hivatal beruházási csoportjának tagja elmondta, április 13-án kapták meg az értesítést nyertes pályázatukról. A következő lépés a Magyar Állammal való szerződéskötés a támogatásról, a munka utána indulhat. Mivel engedélyes tervekkel már rendelkeznek, így a kivitelezőkkel való leszerződéssel folytatják. Hozzátette,

részdátumok ugyan még nincsenek, így a befejezés jelenleg az egyetlen fix időpont a projektben, ami 2022. december 31.

Végül Babák Mihály azt is elmondta, az érintett terület valójában a szarvasi földvár helyszíne volt egykor, amely falainak visszaállítása is a beruházás részét képezi. Ezzel lényegében várkert is lesz a kultúrpark.

A sportolóknak is jó szolgálatot tesz

Babák Mihály részletezte, a Kacsa-tó és környéke teljesen megújul és a beruházás végére egységes lesz. Ehhez szükség volt persze néhány telek megvásárlására, melyeken lesz építés és bontás is, hiszen több, oda nem illő, ráadásul rendkívül rossz állapotban lévő épület áll rajtuk. A megújulás pedig a fentieken túl érinti a Történelmi Emlékutat is, amely Szarvas egyik legfontosabb helyéhez, a történelmi Magyarország földrajzi középpontjához vezet. Majd kiemelte a sportrendezvényeket, melyeknek szintén központja lesz az új centrum, hiszen az úszások, a kajak-kenu versenyek és a kenumaraton induló- és fogadóhelyéül is szolgál majd kikötője. Továbbá elmondta, a ligetet érintően nem csupán a turisztikai centrummá való fejlesztése folyik majd, hanem része a Zöld város projektjüknek is, amit szintén nemrég nyertek el. Ennek keretében pedig egy 1,1 kilométer hosszú rekortánpályát építenek a területre, amit már ugyancsak várnak a szarvasiak. Ez váltja majd a mostani fazúzalékos pályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában