Parlamenti döntés

2021.04.27. 14:44

A Jövő Nemzedék Földje Alapítványnál a ménesbirtok

A parlament kedden elfogadta a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt. A mezőhegyesi ménesbirtok vagyonkezelői jogai a Jövő Nemzedék Földje Alapítványhoz kerülnek, amely az agrárképzés fejlesztését is feladatául kapja.

Beol.hu-MTI

Mezőhegyes, 2018. január 12. Lovak az istállóban a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben 2018. január 12-én. A magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált céget, mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére. MTI Fotó: Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

A ménesbirtok jövője hétfőn délután is napirenden volt az országgyűlésben, amikor az ellenzék azonnali kérdéseire válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök.

Schmuck Erzsébet (LMP) kitért a Jövő Nemzedék Földje Alapítványra, amelynek révén szerinte nemcsak a földeket, erdőket akarják „eltulajdonítani”, hanem a hagyományos lófajtákat is ki akarják sajátítani. Hajlandó megakadályozni a nemzeti vagyon lenyúlását? – kérdezte.

Archív felvétel

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában felidézte azt, hogy a mezőhegyesi ménesbirtokot – amely a Jövő Nemzedék Földje Alapítványhoz kerül – az LMP szövetségesei adták el, a mostani kormány vásárolta vissza. Hozzátette: szintén az LMP szövetségesei, a volt kommunisták akarták, hogy jogi személyek is földet szerezhessenek, amit a Fidesz-KDNP akadályozott meg, így most sem kerülhetnek alapítványi tulajdonba a földek.

Kitért arra is: az alapítványok vagyona csak közcélra, oktatási tevékenységre fordítható.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról és az ezzel összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában a törvényalkotási bizottság előadója, Herczeg Tamás (Fidesz) hangsúlyozta, az alapítvány megvalósítja a közép- és felsőfokú agrárképzés intézményfejlesztési céljait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában