Kunágota

2021.03.21. 15:14

Új ólomüvegeket is kapott a felújított katolikus templom

Kunágotán hosszú hónapokon át dolgoztak a kivitelezők, állványerdő vette körbe a katolikus templomot a település központjában. A helyiek és az arra utazók érdeklődve figyelték a végeredményt. A beruházás eredményeként kívül s belül megújult Isten háza, tágasabb és világosabb lett. A 150 éves templomba elkészültek az új ólomüvegek is.

Csete Ilona

20210210 Kunágota Felújították a kunágotai templomot a képen Pápai Zoltán polgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A Szent Imre római katolikus templom tavaly ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. Hat ólomüveg ablakkal gazdagodott, adományokból – értesült hírportálunk. Az 1870. november 5-én felszentelt templomot többször is felújították és renoválták, a legutolsó nagy átalakítást az 1960-as években az egyházközség 100 éves fennállásának a tiszteletére végezték el.

– Akkor a templom fala kívül nemes vakolatot kapott, a beltérben jelentős változások történtek. Elbontották a mellékoltárokat, illetve a templombelsőt kifestették, ennek a következtében eltűnt a templomhajó mennyezetét díszítő Leonardo da Vincitől Az utolsó vacsora című kép másolata is. A pályázati forrásnak köszönhetően 2020-ban megújulhatott a templom tetőszerkezete. A torony után a külső falak, a lábazat is.

A templomba belépve a legszembetűnőbb változás a templomhajó hat ablakát díszítő új ólomüveg

– részletezte Gábor László. A helytörténésztől megtudtuk, a szentélyben már korábban is volt két ólomüveg. Az első, amit a szentély bal oldalában a Budapesti Eucharisztikus Világkongresszus emlékére 1938-ban Juhász Hugó budapesti festőművész készített 720 pengő értékben, a szentmise úrfelmutatását ábrázolja. Vele szemben Szent Istvánt ábrázolta, de ezt a háború alatt 1944-ben kilőtték. Helyére 2013-ban a Kovács testvérek, a szüleik emlékére, Szűz Máriát ábrázoló színes ólomüveget készíttettek.

Pápai Zoltán polgármester és családja is felajánlott egy üvegablakot /Fotó: Bencsik Ádám/

– A szentélyben lévő hat ablak cseréjét tavaly elvégezték. Egynek a költségét az önkormányzat vállalta – ezt már Pápai Zoltán polgármestertől tudtuk meg.

– A hajó bal oldalán található első üvegablakot a Szeged-Csanádi püspökségnek köszönhetjük. A kép az államalapító Szent István királyt ábrázolja, amint az felajánlja a koronát Szűz Máriának. Az önkormányzat adományából elkészült középső ablakon Szent Ágota látható. A bal oldali harmadik üvegablakot a kunágotai születésű Kovács Péter békési püspöki helynök ajánlotta fel.

A kép boldog Apor Vilmost ábrázolja.

A szentély jobb oldali első üvegablaka Szent Józsefet ábrázolja, amely dr. Kovács József püspöki általános helynök felajánlásának köszönhető. A középső ablak számomra a legszemélyesebb. Amikor dr. Kovács József püspöki helynök, vagy ahogyan mi szólítjuk, Józsi atya megkeresett azzal a lehetőséggel, hogy az egyik üvegablak elkészítésének a lehetőségét felajánlja a családunknak, gondolkodás nélkül igent mondtam. Az üvegablakon Szent Anna látható, amint bemutatja a gyermek Máriát a templomban. A kép mondanivalójában ott rejtőzködik annak a családi fájdalomnak a feldolgozása, ami Anna lányunk elvesztésével ért bennünket – tette hozzá a polgármester. A jobb oldali utolsó ablak képe Páduai Szent Antalt ábrázolja – az pedig a kunágotai hívek felajánlásából készült el. Az ablakok Máté István és Lantos Györgyi alkotásai.

Bandi pap építtette a templomokat

Kunágota és az ország szinte egyedülálló történeti kuriózuma, hogy a település mindkét templomát ugyanaz a plébános, Bandi pap, vagyis Bodnár Endre építtette. 1870-ben a katolikus templomot, amit Szent Imre napján fel is szenteltek. Majd összekülönbözött a püspökkel és az állásából elmozdították. A jó megjelenésű, megnyerő fiatalember egy rövid ideig vándorszínészkedéssel foglalkozott. A kunágotai reformátusok küldöttsége felkereste azzal a határozott céllal, hogy jöjjön vissza a faluba, legyen az ő papjuk. Elvégezte a református lelkészvizsgát s visszatért a faluba, majd 1876-ban felépítette a református templomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában