Békés megye

2021.03.21. 11:14

A jó koma palacsintákat is vitt a gyermekágyas édesanyának

Országosan a legtöbb, 16 komatálközösség jött létre megyénkben, a napokban a tótkomlósinak is akadt dolga. A városból származó, Mártélyon élő Dóráéknál megérkezett a családba a harmadik gyermek. Mucsi Balázst, a baráti társaság egyik tagját, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatóját kerestük meg, amint éppen a finomságokat készítette ötéves fia, Lehel segítségével a gyermekágyas anyukának és családjának.

Nyemcsok László

A Komatál Program a közösségépítést szolgálja a Kárpát-medence településein, így Békésben is. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyben élők tudatosan készüljenek az újszülött gyermekek érkezésére. Együtt, közösen tervezzék meg a gyermekágyas édesanyáról és családjáról való gondoskodást az első időszakban. A közösségek tagjai a maguk által elkészített ételeket viszik el hozzájuk, és adják át a családnak.

– A koronavírus-járvány miatt minden biztonsági előírást betartunk – ecsetelte Mucsi Balázs.

– Így, sajnos, most csak az ajtón keresztül adhatjuk be az ételeket Dóráéknak, be nem megyünk.

Telefonon persze tartjuk a kapcsolatot, megkérdezzük, hogy vannak, mire van esetleg még szükségük. No, és kikérjük véleményüket a közösség tagjai által készített ételekről. Eddig jelesre vizsgáztunk, bízom benne, én sem rontok a bizonyítványon.

Mucsi Balázs változatos menüt készített a családnak /Fotók: BMH/

Mindennap a társaság más tagja alkotja meg a menüt. Mucsi Balázs tótkomlósi házuk konyhájában éppen palacsintát sütött, amikor kerestük.

– Olyan ételsort választottam, melyben remélhetőleg a család minden tagja talál kedvérevalót – hangsúlyozta. – A fürjleves mellett többféle szárnyasból ragulevest főztem, hortobágyi húsos palacsintát, tótkomlósi kolbásszal rakott krumplit, madártejet készítettem, valamint ,,rendes” palacsintát sütöttem. Ezeket legkisebb gyermekem, Lehel töltötte meg erdélyi áfonyalekvárral, csokival és mazsolás túróval.

Remélem, az anyukának ezek az ételek is segítenek abban, hogy továbbra is elegendő mennyiségű anyatej jusson csöppségének­.

A kondorosi Závogyán Magdolna, a programot 2018-ban elindító Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte, országos alkotói pályázatot hirdettek a komatál hagyományának újraélesztése, népszerűsítése érdekében. A sikeres és igen népszerű pályázat zsűrizése után 191 alkotó 628 minősített alkotását állították ki a lakitelki komatál-bemutatón. Békés megyéből 96 remekmű került be a minősített termékek közé, ami a megyéket tekintve rekordteljesítménynek számított.

A finomságok az ötéves Lehel segítségével készültek el

– A Nemzeti Művelődési Intézet a komatálközösségek létrehozását eszközökkel is támogatja – emelte ki az ügyvezető. – Díjmentesen igényelhetnek zsűrizett népművészeti tárgyakat, újragondolt komatálakat a Kárpát-medencei Alkotói Pályázat termékeiből. A program a www.komatalprogram.hu honlapon érhető el. Az alakuló közösségek jelenleg még 30 Békés megyei alkotótól származó népművészeti tárgyakat találnak a webfelület pályázati termékei között.

Számos rekord ugyancsak Békés megyéhez köthető, itt volt az egyetlen négyes ikreket segítő közösség Füzesgyarmaton, és ugyancsak csodaszámba megy az 500 lakost sem számláló Kisdombegyház, ahol már három komatálközösség várja az apróságok születését.

Tizenkét napig hordják az ételt

Závogyán Magdolna szólt arról a hagyományról, hogy a gyermekágyas kismamának nem is olyan régen még hat hétig hordták felváltva a rokonok, „komák” a főtt ételt, a programban részt vevő közösségek pedig 12 napig vállalják ezt. Így minél több és változatosabb ötletre van szükségük.

– Kedvenc ételreceptjei, főzési praktikái beküldésével a program honlapján bárki elősegítheti, hogy a Kárpát-medencei gasztronómia – mely évszázados gyökerekkel rendelkezik – a jövő generációnak is fennmaradjon. Lehetőséget ad arra is a tudásmegosztás, hogy a fiatalabbak újragondolják, modern alapanyagok hozzáadásával továbbfejlesszék a régebbi ételeket. Ez alkalmat nyújt újabb és újabb ételsorok megalkotására, összekovácsoló erejű közös főzésekre, akár családi, akár baráti körben. Utóbbiakra természetesen akkor lesz igazán lehetőség, ha a járványhelyzet megszűnik. Addig marad az újdonsült édesanya és családja tápláló finomságokkal ellátása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában