korszerűsítés

2021.02.26. 11:28

Megújulhat a Sarkad és a határ közötti útszakasz

A tervek szerint jövőre megújulhat a Sarkad és az országhatár közötti szakasz egy 2,2 kilométeres része, illetve egy további 4 kilométeres rész korszerűsítése is szerepel az elképzelések között. Sarkadkeresztúr és Kisnyék között idén rendbe tesznek három kilométert. A térség országgyűlési képviselője, dr. Kovács József elmondta, fontosnak tartja a közutak felújítását, folyamatosak a lakossági megkeresések ebben az ügyben, rendszeresen egyeztet a közútkezelővel.

Licska Balázs

Tát Margit, Méhkerék polgármestere a minap Goron Zsolt alpolgármesterrel közösen vette szemügyre Sarkad és az országhatár közötti szakaszt, amely jelenleg igencsak nyomvályús, kátyúkkal tűzdelt. A településvezető elmondta:

Méhkerék számára létkérdés, hogy megközelíthető legyen.

Emlékeztetett, nagyot léptek előre az elmúlt időszakban, hiszen a faluba vezető bekötőút és a településen átvezető főút teljes hosszában megújult.

Tát Margit és Goron Zsolt, Méhkerék polgármestere és alpolgármestere szerint fontos a korszerűsítés /Fotó: BMH/

Tát Margit polgármester a Sarkad és az országhatár közötti szakaszról hozzátette: megkeresésére a közútkezelőtől azt a tájékoztatást kapta, hogy kidolgozták a szóban forgó rész teljes felújításának koncepcióját, és két szakaszban tervezik a munkálatokat.

Sarkadtól a VÉDA-kapuig tartó részre be is adták a pályázatot,

a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újítanának fel 2,2 kilométert 465 millió forintból. A bírálat, a tervezés és a közbeszerzés gyorsasága határozza meg, hogy mikor indulhat a beruházás, de az biztos, hogy 2022 végéig megvalósul. A másik rész a VÉDA-kaputól a határátkelőig tart. Ezen 4 kilométer rendbetétele 800 millió forintba kerülhet, pályáznak erre is, ezt is 2022 végéig megvalósítanák.

Hírportálunk kérdésére dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az egyik legfontosabb feladatának tartja – a keretek és a lehetőségek figyelembevételével – a közutak rendbetételét. Folyamatosak a lakossági jelzések, megkeresések is ebben az ügyben, rendszeresen egyeztet a közútkezelővel.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél elmondták:

a Sarkad és az országhatár közötti szakasz egy 2,2 kilométeres része szerepel a TOP keretében benyújtott pályázatuk projektlistáján.

Idén elkészülhetnek a kiviteli tervek, a munkálatok pedig jövőre indulhatnak. Az út további, 4 kilométeres szakaszával kapcsolatban hozzátették: mindent megtesznek azért, hogy a következő évek felújítási programjainak projektjei közé bekerüljön.

Ha ez sikerül, illetve a források is rendelkezésre állnak, indulhat a szakasz korszerűsítésének előkészítése, majd kezdődhetnek a munkálatok.

Hírportálunknak panaszkodott egy olvasó, hogy szerinte járhatatlan a Kisnyék és Sarkadkeresztúr közötti szakasz, több fotót is küldött a méretes kátyúkról. A közútkezelőnél ismertették: a 27-es és 30-as szelvények közötti három kilométeres szakaszon, saját kivitelezésben lokális jelleggel a leginkább szükséges helyeken kijavítják a burkolathibákat, mintegy 40-45 millió forint értékben.

A teljes körű felújításra a társaság javaslatokat tehet, a beruházásokat pedig külön erre a célra indított programokon keresztül, elrendelés alapján, illetve a szükséges források biztosítását követően indíthatják el. Addig is folyamatosan dolgoznak a hibák javításán, a téli üzem ideje alatt főként hidegaszfalttal. A tartósabb és hatékonyabb melegaszfalttal történő munkákra a melegaszfalt-keverő telepek nyitását követően, márciustól nyílik lehetőség.

Három kilométert korszerűsítenek

Bakucz Péter, Sarkadkeresztúr polgármestere elmondta, a Sarkadkeresztúr és Kisnyék közötti szakasz kapcsán ő is megkereste a közútkezelőt.

Azt a választ kapta, hogy saját kivitelezésben rendbe teszik a 27-es és 30-as szelvények közötti három kilométeres szakaszt az idei Magyar Falu Programban. A legkritikusabb helyeken cserélik a pályaszerkezetet, valamint aszfaltoznak, előreláthatólag az év második felének elején. Mindent elkövetnek azért, hogy forrást találjanak a felújítási projektlistákban jelenleg nem szereplő részre is. A polgármester felvetette a súlykorlátozás lehetőségét is, de arra azt mondták, hogy nem vezetik be.

Bakucz Péter hangsúlyozta dr. Kovács József országgyűlési képviselő segítségét és támogatását abban, hogy megújulhat a Magyar Falu Programban a kisnyéki út 3 kilométeres szakasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában