Békés megye

2021.02.19. 17:28

A sörnél és a süteménynél nem nyert teret az internetes kiszállítás

A koronavírus-járvány idején országosan egyre népszerűbb az online italrendelés, de erre Békés megyében nem igazán mutatkozik igény, bár a lehetőség adott. A cukrászdák túlnyomó többsége nem foglalkozik süteménykiszállítással, így az internetes vásárlás sem nyerhetett teret. Egyre több vállalkozás inkább újdonságok bevezetésével, illetve régi, hagyományos sütemények készítésével igyekszik minél több vásárlót bevonzani, de csak elvitelre van lehetőség.

Nyemcsok László

20210217 Békéscsaba Kiszállítják az online vásárolt árukat a képen Szabó Attiláné eladó fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Bora Imre, a békéscsabai székhelyű Bora Kft. tulajdonosa kiemelte, már a járvány megjelenése előtt webshopot nyitottak. Amikor bezártak a kocsmák és helyben fogyasztásra az éttermek, úgy gondolták, hogy jelentősen megnő az internetes forgalmuk. Nem így történt, mert

a nagyobb családi, baráti rendezvények, bulik elmaradnak, vagy a megengedett létszámmal tartják meg.

– Kisebb összejövetelekre rendelnek a webshopunkból, de ez a vásárlási forma Békésben nem elterjedt – hangsúlyozta. – Pár sört rendelni pedig nagykeráron sem éri meg, mert a kiszállítást ebben az esetben is fizetni kell. Népszerűbb az, hogy a diszkontjainkat keresik meg akár interneten, akár telefonon, leadják a rendelést, a munkatársak összekészítik az árut, csak érte kell menni.

Mazán Zoltán, a Bora Kft. raktárvezetője az interneten rendelt italokat készíti össze /Fotók: Bencsik Ádám/

Bora Imre kitért arra, a kocsmák, éttermek, egyéb vendéglátóegységek kiesése miatt komoly visszaesést kell megélniük, de nem küldtek el senkit, biztonságban tudhatják magukat a dolgozóik. Remélik, hogy minél többen veszik fel a védőoltást, és akkor sikerül megfékezni, legyőzni a Covidot, és az élet, így a vendéglátás, az italforgalmazás is visszatérhet a normális ­mederbe.

A cukrászdák is megsínylik, hogy bent nem lehet fogyasztani,

és az elvitel ezt nem pótolja. Jelenleg a normál működés felénél kisebb a forgalmuk. Balogh László mestercukrász, a gyulai Kis Kézműves Kft. tulajdonosa elmondta, a Kézműves Cukrászda üzemel, de a normál működés felénél kisebb a forgalmuk. A szintén gyulai Százévest november 11-én bezárták, mert nincs értelme két nagyon hasonló termékskálájú üzletet elvitel miatt fenntartani. A Csaba Centerben a Kézműves kávézót működtetik, de leülni itt sem lehet, a süteményeket és a kávét is becsomagolják a vásárlóknak.

A csabai piacon, a Rajki Cukrászat boltjánál Szabó Attiláné eladó a becsomagolt finomságokat adja át

– A sütemények, desszertek, torták, hasonlóan a pogácsákhoz, friss termékek, így fogyasztva a legnagyobb az élvezeti értékük – ecsetelte ­Balogh László. – Ennek megfelelően csak annyit vesznek ­belőlük vendégeink, amennyit otthon biztosan meg is esznek. Számunkra az lenne a jó, ha minél sűrűbben jönnének, be kell látni azonban, hogy a ­vásárlások száma csökkent.

Próbálkozunk vevőcsalogató újdonságokkal, de az igazi előrelépést csak a nyitás jelentené.

Ha legalább ­teraszt ­tudnánk működtetni, akkor fűthetővé is tennénk, és a Százévest is újranyitnánk.

Rajki István cukrászmester, a békéscsabai Rajki Cukrászat tulajdonosa kiemelte, náluk benti fogyasztás nem is volt, ugyanakkor kevesebben, kevesebbet vásárolnak. Árusítanak a csabai és a gyulai piacon is, de érződik, hogy az idősebbek ritkábban járnak, és a süteményekből is kevesebbet kell készíteniük, hogy ne maradjon rájuk.

A cukrászdában a minitorták jöttek divatba

Rajki István kitért arra, a tavaszinál annyival jobb a helyzet, hogy nincsenek vásárlási sávok, és nem kell 15 órakor bezárniuk. Ugyanakkor megérzik a lakodalmak, születés- és névnapok tortarendeléseinek elmaradását. Jobban mondva, változtattak, és 6–10 szeletes minitortákat készítenek, amik kedveltek. Újdonságként, vevőcsalogatóként, vásárlóik megtartásáért francia desszertekkel rukkoltak elő, valamint régi, hagyományos sütemények – például zserbó, Horthy- és túrós lepény, különböző ízesítésű piték – is megjelennek kínálatukban. A pogácsáknál pedig már hagymásat is sütnek.

Sárkány Mihály cukrászmester, a nyitásának 30. születésnapját idén ünneplő kondorosi Sárkány Cukrászda tulajdonosa is megerősítette lapunknak, hogy a hagyományos krémesek, minyonok mellett újdonságoknak is lenniük kell a pultban, hogy a vásárlók megkóstolják. Ha pedig ízlik, könnyebben és többször visszatérnek. Kiszállítással ők sem foglalkoznak, de a tortáknál esetenként kivételt tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában