Békéscsaba

2021.01.19. 11:27

Hullott a vakolat, elhárítják a veszélyt a Kakasnál

Méretes és éles darabok hullanak az Andrássy út 75. szám alatti társasház, a Kakas épületéről – írta hírportálunk másfél éve. Most indulnak a munkálatok, amelyek megszüntetnék a balesetveszélyt és megóvnák az épület állagát. Ám ez pluszpénzbe kerül – emiatt is panaszkodott hírportálunknak egy olvasó. A Békéscsabai Lakásszövetkezetnél kiemelték: a közösség döntött a felújításról.

Licska Balázs

20210118 Békéscsaba Kakas épületet elkezdték felújítani a homlokzatot Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Felállványozták a Kakas sörözőnek is helyet adó, az Andrássy út 75. szám alatti társasház vasútállomás felőli oldalát, s lezárták a járdát egy szakaszon. Másfél éve írt hírportálunk arról, hogy méretes és éles darabok hullanak az épületről, balesetveszélyes helyzeteket teremtve.

– Öt hónapon keresztül havi plusz 25 ezer forintot kell fizetni minden lakás után

– emiatt panaszkodott hírportálunknál egy, a Kakas épületében lakó olvasó, aki szerint erről nem született határozat. Hozzátette: azt sem érti, hogy a tatarozási munkálatokat miért most, télen, fagyok közepette kellett elindítani, miért nem tavasszal, amikor jó az idő.

A közelmúltban állványozták fel az Andrássy út 75. szám alatti társasház épületét /Fotó: Imre György/

A Békéscsabai Lakásszövetkezetnél elmondták:

a közösség döntött arról határozatában tavaly, hogy munkálatokat végezzenek a több mint 45 éves épületen, a balesetveszély elhárítása, valamint az állag megóvása érdekében. A folyamatot nem a közös képviselő, hanem egy háromtagú bizottság irányította, és tájékoztatták is a lakókat.

A munka azonban pénzbe kerül, három oldalról vonnak be forrást. Egyrészt az épületnek van némi önereje; másrészt lejáró lakás-takarékpénztári szerződése, amihez kapcsolódva tud felvenni hitelt is. Harmadrészt szükség van minden lakás után 125 ezer forint pótbefizetésre – hogy ez könnyebb legyen, az összeget elosztották öt részre, így decembertől áprilisig havi 25 ezer forintot kell fizetni.

Hozzátették:

a kivitelező vállalta, hogy megelőlegezi a munkálatok díját, így elindulhatott a beruházás.

Ugyanis akár hónapok is eltelhetnek, amire megérkezik a lakás-takarékpénztári szerződésből és a kölcsönből származó pénz, valamint összejön a lakásonkénti 125 ezer forint.

A munka két nagy részből áll. Az egyik szárnynál el is kezdődött a felújítás, ami az időjárás függvényében zajlik, és tavasszal véget érhet. Ezt követően rajtol a munka a másik szárnynál, és a teljes beruházás nyáron fejeződik be.

A Békéscsabai Lakásszövetkezetnél elmondták: bár úgy volt, hogy a Kakas épülete is részt vesz egy nagy felújítási programban, végül a közösség elállt ettől a szándékától.

A patkányok már az erkélyekre is felmásztak

Az olvasó szóvá tette azt is: befúrták magukat az épület alá a patkányok, az erkélyekre is felmásznak. Hiába szóltak a közös képviselőnek, nem volt előrelépés az ügyben.

– Az Andrássy út 75. szám alól patkányok miatt nem kaptak jelzést – mondták a lakásszövetkezetnél, hozzáfűzve, ilyen ügyekben önállóan el tud járni a közös képviselő.

A rágcsálók városszerte problémát jelentenek – ugyanúgy a Lencsési lakótelepi tízemeleteseknél, mint a Bartók Béla úti épületeknél –, és főleg azt követően jelentkezett a gond, hogy az Andrássy és Kazinczy utca sarkán elbontották a kötöttárugyárat.

Hangsúlyozták: a patkányok szeretik az elektromos bekötéseket, a gépészeti helyiségeket, de van, hogy bekerülnek az épület alá – az egyetlen megoldás az irtás.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vakolatdarabok-hullanak-a-jardara-a-kakas-epuletenel-2166988/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában