BÉKÉSCSABA/GYULA

2020.12.18. 13:55

Rendszám nélkül, a tilosban parkoltak

Illegálisan elhelyezett rendszám nélküli autót szállíttatott el a közelmúltban a gyulai közterület-felügyelet. A jármű legalább négy, de többek szerint már nyolc éve állt a város közterületén, Törökzugban.

Licska Balázs-Papp Gábor

Hazánk számos településén okoznak gondot a rendszám nélkül, illegálisan álló autók /Fotó: MW/

Fotó: Laufer László

A közúton vagy az ahhoz tartozó létesítményekben, parkolókban nem lehet rendszám nélkül, közterület-használati engedély hiányában autót tárolni – mondta el dr. Csige Gábor. Gyula jegyzője kiemelte, a rendszám nélküli járművekkel kapcsolatban az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy hivatalosan nem tudni, kik a tulajdonosok, így elérni sem lehet közvetlenül az érintetteket.

– Ahhoz, hogy kiderüljön, kié a jármű, fel kellene nyitni az autókat, és például az alvázszámból, egyéb információkból meg lehetne tudni, de erre nincs jogi lehetőség – tette hozzá a szakember, aki megerősítette: nagyon kényes témáról van szó, amelynek megoldása számos körülményt vizsgáló, hosszadalmas ügyintézést igényel.

– Körbejártuk a témát, egyértelműen átvehető megoldást nem találtunk – fogalmazott. – Eközben csak Gyula közterületein közel negyven autót helyeztek el rendszám és engedély nélkül a közterületeken az elmúlt években, ami okkal zavarta azokat, akik a közelben élnek. Ezek a négykerekűek csúfították a környezetet, elfoglalhattak parkolót mások elől.

Hazánk számos településén okoznak gondot a rendszám nélkül, illegálisan álló autók /Fotó: MW/

A város jegyzője felkérte a polgármesteri hivatal igazgatási osztályát, hogy a legaprólékosabban dolgozzák ki a kérdéskörrel kapcsolatos eljárás részleteit, úgy, hogy az önkormányzat semmilyen szabálysértést ne kövessen el. Ez már csak azért is fontos volt, mert megtörténhetett, hogy a tulajdonos tudta nélkül szállítják el a gépkocsikat. A helyi szabályozás megszületése után hirdetményt tettek közzé a Facebookon, az önkormányzati tulajdonú Gyulai Hírlap című újságban, illetve az autók szélvédőjére helyezett dokumentumon is felhívták a tulajdonosok figyelmét arra, hogy szállítsák el a közterületekről a gépkocsijaikat. Ezt követően harmincnyolc autót el is vittek pár nap alatt. Egyetlen autó esetében, egy Törökzugban hosszú idő óta parkoló járműnél azonban nem jutottak egyről a kettőre. Bár nem hivatalosan, de tudták, hogy ki a tulajdonos, az érintett a hosszú határidő ellenére sem volt hajlandó felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal, nem reagált.

Ezután rendelték el az autó elszállítását. Erre szerződést kötöttek egy vállalkozóval, ahogy a tárolásra is. A szabályozás szerint hat hónapon keresztül őrzik az autót. A tulajdonos addig jelentkezhet, ha ezt nem teszi meg, akkor az autót vagy értékesítik vagy saját célra használják. Ha előbbi verzió lép életbe, a tulajdonos még fél éven keresztül mindig jelentkezhet a vételárért, amiből természetesen levonják az elszállítás 20 ezer forintos és megőrzés napi 500 forint plusz áfás összegét. Már ha az összeg egyáltalán fedezni fogja a költségeket.

– Mindenképpen fel kellett vállalnunk a lépést a város közterületeinek megtisztítása érdekében – fogalmazott dr. Csige Gábor. A jegyző elmondta, a változás, a szabályozás megteremtésének fontos hozadéka, hogy megszületett az eljárási rend, ami alapján a közterület-felügyelők el tudnak járni, gördülékenyebbé válik az ügyintézés. Ezentúl ha felfedeznek ilyen autókat, a figyelmeztetést követő tizedik napon már el lehet szállíttatni a gépkocsikat.

Mint megtudtuk, az általános tendencia az volt, hogy a legtöbben a saját házuk előtt tárolták a négykerekűket, de olyanra is akadt példa, hogy a tulajdonosa elvitte egy másik városrészbe. Az elszállított autó egyébként legalább négy éve állt a közterületen, de egyes vélemények szerint akár már nyolc év is eltelhetett, mióta leparkoltak vele.

Csabán is elvitték a legtöbb autót

Békéscsabán hónapokkal ezelőtt tett közzé egy felhívást az önkormányzat nyolc járművel kapcsolatban, ugyanis azok egy ideje a jogszabályokat megszegve parkoltak a város közterületein. Azt kérték akkor: a főként a Lencsési és a Penza-lakótelepen lévő kocsikat a tulajdonosok, üzembentartók vigyék el október 31-ig.

Szarvas Péter polgármester elmondta, a felhívás eredményre vezetett. Miután közzétették, a rendszám nélkül, közterületen régóta álló autók többségét elvitték, de arról, hogy ki gondoskodott a járművek eltávolításáról, nincsenek információik.

Mindössze egy rendszám nélküli kocsi helyzete rendezetlen. Erről ismertté vált, hogy korábban külföldi rendszáma volt, ám külföldi nyilvántartáshoz nincs hozzáférésük. Eddig hivatalból egy kocsit sem szállíttattak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában