Guinness

2020.12.24. 18:01

Mutatunk néhány karácsonyi rekordot

Karácsony ünnepéhez számtalan rekord kapcsolódik nem csak nemzetközi, hanem hazai szinten is. Tudod, hogy mekkora volt időnk legnagyobb karácsonyfája? Hol volt a leghidegebb és a legmelegebb az ünnepekkor? Mekkora volt a legnagyobb énekkar? Ez alkalommal ezek közül szemezgettünk!

Forrás: Shutterstock

A legdrágább karácsonyfa

A világ legdrágább fenyőfáját 2020-ben állították fel a svájci Piaget ékszerházban. A Guinness Rekordok szerint nem maga a fa volt nagyon drága, hanem az a 83 darab ékszer, amit ráraktak dísz gyanánt. Mit gondolsz mennyibe került? A feldíszített karácsonyfa 16 millió dollárba, azaz 3,6 milliárd forintba került.

A legnagyobb karácsonyi énekkar

Tizenhat évvel ezelőtt, 2004-ben Dél-Karolinában zendített rá a világ legnagyobb karácsonyi énekkara. Összesen 7514 ember zengte a Csendes éjt.

Ünnepi édességrekord itthonról

Az egyik legemlékezetesebb magyar édességrekord a 2014-ben a Kossuth téren bemutatott 570 méteres bejgli volt, de 2011-ben is volt egy szép teljesítményünk: a világ legnagyobb szaloncukra lett a miénk. A cukormonstrum 104 centiméter hosszú, 55 centiméter széles, 38 centiméter magas volt és 209 kilót nyomott.

Fotó: Rekordok.blog.hu

A legmelegebb és a leghidegebb karácsony

Ezt a rekordot is hazánk tartja. A legmelegebb karácsony Magyarországon 3 éve Pápán volt, ahol több mint 10 fokot mértek karácsony másnapján, a leghidegebb órákban. Ezzel Pápa elhalászta Szekszárd elől az 1983-ban felállított rekordját, ami kicsivel több mint 9 fok volt.

A hidegrekordot 1963 decembere tartja mínusz 5,4 fokos országos átlaghőmérséklettel. Ekkor mínusz 26 fokot mértek az ország délnyugati területén. Viszont 1929-ből származik a legfagyosabb adat, akkor februárban mínusz 33 fok volt Kecskeméten.

A világ legkisebb karácsonyi üdvözlőlapja

Ma már nem nagyon küldünk karácsonyi képeslapokat, de azzal az üdvözlőlappal nem is mennénk sokra, amit 2010-ben készítettek el a Glasgow-i Egyetem tudósai. A karácsonyfát ábrázoló üvegkarc 200×290 mikrométeres volt. Érdekesség, hogy egy ilyen apróságból 8276 darab férne el egy postai bélyegen.

A világ legmagasabb élő karácsonyfája

Szép nagy a pécsi Mindenki Karácsonyfája, de nem igazán vetekedhet azzal az 1950-ben Seattle-ben állított fenyőnél, ami közel 67 és fél méter magas volt. A pécsi Magasház 84 méterre nyúlt az ég felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában