dr. Fehér Dezső

2020.12.18. 15:59

Elhunyt a lovassport atyja, Csorvás díszpolgára

Életének 98. évében, pénteken, fővárosi otthonában elhunyt dr. Fehér Dezső, akit a lovassport atyjának is neveznek. Dr. Fehér Dezső Csorváson született 1922-ben, sokoldalú műveltségét, nyelvtudását, kapcsolatteremtő képességét kiváló állatorvosként a magyar lóversenysport szolgálatába állította. A Magyar Lóversenyvállalat igazgatója volt 1971 és 1991 között. Több sikeres, a világ élvonalába tartozó vérvonalú angol telivér és ügetőló importja fűződik a nevéhez.

Cs. I.

Az egyetemi katedrán remek tanári képességét csillogtatta meg, s publikációival is méltán aratott sikereket. Az Állatorvostudományi Egyetem idei, 234. tanévnyitó ünnepségén dr. Fehér Dezső, az állatorvos tudományok kandidátusa, aki 75 esztendővel ezelőtt, 1945-ben diplomázott az egyetemen, személyesen vette át gránit díszoklevelét.

A professzor hosszú és tartalmas élete során több könyvet jelentetett meg: Az angol telivér Magyarországon, Kincsem — a csodakanca, Blaskovich emlékkönyv, A tápiószentmártoni ménes története, A honfoglaló magyarság lovai. Legismertebb írása Kincsem versenykarrierjének és a Kincsem családnak a bemutatásáról szóló könyv, mely több kiadásban jelent meg az évtizedek alatt.

Dr. Fehér Dezső dr. Sótonyi Péter rektortól vette át díszoklevelét októberben /Fotó: Kárpáti Zsuzsanna/

Dr. Fehér Dezső szakmai pályafutása révén a magyar lóversenysport és tudományos élet meghatározó személyeként már életében legendává vált. Ösztöndíjakat hozott létre a fiatal, tehetséges diákok támogatására. Mindig hű maradt szűkebb hazájához, Békés megyéhez.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/granit-diszoklevelet-kapott-a-csorvasi-szuletesu-feher-dezso-3094375/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában