komoly bajjal járhat

2020.11.20. 13:43

Visszatérő probléma Békésben a házszámtáblák hiánya

A házszámtáblák feltüntetésének kötelezettségét jogszabály mondja ki, ennek ellenére néhány megyei településen visszatérő probléma a számozás hiánya. Nem árt tudni, hogy az önkormányzati rendeletekben részletezett utasításokat figyelmen kívül hagyva sokkal nehezebb a postai kézbesítők, a mentők és a tűzoltók munkája.

Nagy Szilvia

20201117 Murony Házszámtáblák fontosságát emelte ki Szegfű Gábor polgármester Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Medgyesegyháza helyi rendeletében az olvasható,

hogy a házszámtáblát az ingatlan utcafronti kerítésére vagy falára, jól látható módon kell kihelyezni. A jogszabályban részletezik azt is, hogy a beszerzésről, a szükség szerinti cseréről, esetleg pótlásról a ház használója, kezelője vagy tulajdonosa köteles gondoskodni­.

Szegfű Gábor, Murony polgármestere elmondta, ahol nincs kint a szükséges jelzés, ott felhívják a lakók figyelmét a pótlásra /Fotó: Imre György/

– Az ingatlanok beazonosítása több utcában is problémát jelent, mert nem jól láthatóak a házszámok – emelte ki Kraller József. A polgármester hozzáfűzte, van olyan ház, ahol ki sincs téve a szám, ez pedig jelentősen megnehezíti a betegszállítók, a postai kézbesítők, a mentők, a tűzoltók és más közszolgáltatók munkáját. A település jegyzője nemrég a közösségi oldalon keresztül is felhívta a lakosok figyelmét a hiányosságok pótlására, de – ahogy a polgármester fogalmazott – céljuk nem a közigazgatási bírság kiszabása, hanem a közösségi együttélés szabályainak betartatása.

Kiemelte,

az érintetteknek legkésőbb a következő év januárjának végéig pótolni kell a hiányosságot. Kraller József elárulta, az utcák elejére a közeljövőben tájékoztató táblák felállítását is tervezik, ami szintén lehetővé teszi majd a gyorsabb és könnyedebb tájékozódást.

Csárdaszálláson évek óta segítik az utcák elejére és a kereszteződésekbe kihelyezett, fából készült, nyíllal ellátott, dekoratív névtáblák az eligazodást. Nagy Zsoltné polgármester elmondta, településükön nincsen probléma, könnyen meg lehet találni bárkit, hiszen a lakók rendesen feltüntették a házszámokat.

Dr. Rákócziné Tripon Emese kiemelte,

a kétegyházi önkormányzat többször kérte a helyieket a házszámok feltüntetésére, eredményesen.

– A legtöbben tettek ki táblát, vagy ha mást nem, egyszerűen felfestették a falra a házszámot – árulta el a polgármester. Hozzátette, a négy belterületi közútról nyíló kisebb utcákat évek óta táblák jelzik náluk is, és bíznak benne, hogy a helyiek segítségével hamarosan az összes ház száma is látszódni fog.

Muronyban az ingatlanok harminc százalékán nincs jelzés

Akad hiányosság Muronyban is, ahogy a polgármester fogalmazott, nincsen olyan utca, ahol az összes házon lenne szám. Szegfű Gábor hozzáfűzte, a házszám keresése miatt akut, például orvosi segítséget igénylő helyzetben értékes percek veszhetnek el, ezt pedig semmiképpen nem szeretnék.

Éppen ezért a helyben szokásos módon felhívják az emberek figyelmét a hiányosság pótlására. Szegfű Gábor kiemelte, hirdetményben, valamint a település honlapján és a közösségi oldalán is megjelenik majd a felhívás. Megindokolják a szám megjelenítésének fontosságát, és később napirendre tűzhetik a kis táblák ellenőrzését is. Az önkormányzat célja az, hogy minél hamarabb javítson a jelenlegi állapoton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában