Visszajáró vandálok

2020.10.12. 17:29

Mindent megtesznek, hogy megóvják a pósteleki kastélyt

Hogy az épületbe való bejutást megakadályozzák, illetve az állagát megóvhassák, rácsokat szereltek fel a pósteleki kastélyrom nyílásaira, valamint kerítést építettek. A város közben azon gondolkodik, hogy európai uniós támogatásból hogyan lehetne felújítani a rezidenciát és a körülötte lévő parkot.

Licska Balázs

Mochnács Pál, a Bólem Kft. ügyvezetője beszélt arról, milyen munkálatokat végeztek /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: BENCSIK ADAM

Belépni tilos! Omlás- és balesetveszély! Az épületet csak saját felelősségre lehet megközelíteni! – erre figyelmeztetnek a pósteleki kastélyromra kifüggesztett táblák.

Pár hete végeztek a munkálatokkal

A békéscsabai Bólem Kft. ügyvezetője, Mochnács Pál elmondta, a város nemrég bizonyos munkálatokkal bízta meg a céget. A 2,2 millió forintos forrásból rácsokat szereltek fel a kastélyrom mintegy harminc nyílására, a törmeléket letakarították a lépcsőkről, valamint kerítést építettek bizonyos helyekre. A növényzettől is próbálták megszabadítani a kúriát, de azok ismét kezdenek elburjánzani. A feladattal nagyjából egy hónap alatt, pár héttel ezelőtt végeztek. Az állagmegóvás érdekében az évek alatt rárakódott, több centiméter vastag földet is érdemes lenne letakarítani a kastélyromról.

A szakember hozzátette, nemrégiben Pósteleken a sétányokat is szebbé varázsolták, a tájidegen akácoktól megszabadították a területet, illetve a tó vízutánpótlására is hangsúlyt fektettek. Emellett az épület körüli bokrokat is visszavágták, hogy jobban látszódhasson az egyébként csodás kúria. Minderre a várossal kötött üzemeltetési szerződés ad lehetőséget. Hogy a munkálatok könnyebben és gyorsabban mehessenek, gépeket, eszközöket vásároltak. Sajnálatosnak nevezte, hogy időről időre vandálok jelennek meg a területen, csak az elmúlt egy hónapból három esetet elevenített fel.

Mochnács Pál, a Bólem Kft. ügyvezetője beszélt arról, milyen munkálatokat végeztek /Fotó: Bencsik Ádám/

A rezidencia és a kastélypark felújításában gondolkodnak

Opauszki Zoltán, a város turisztikáért felelős tanácsnoka elmondta, hamarosan elindul a 2021 és 2027 közötti európai uniós fejlesztési ciklus. Az önkormányzat pedig keresi annak lehetőségét, hogyan tudna elsősorban európai uniós támogatásokat megcélozva pályázni a pósteleki kastély és a kastélypark felújítására, az eredeti állapotok helyreállítására, úgy, hogy közben a terület helyieket és turistákat szolgáló közpark jellege is megmaradhasson.

Hangsúlyozta, a pósteleki kastély és kastélypark fontos a város számára, illetve most is turisztikai célpont, hiszen például érinti a Wenckheim turista- és kerékpárút kiépítését célzó beruházás, amellyel összekötik a térségben lévő Wenckheim-kastélyokat. A rongálással kapcsolatban hozzátette: a helyiek többsége értékként tekint Póstelekre, a vandálok kisebbséget képviselnek, ám mégis elszomorítóak a szándékos károkozások.

Biciklis pihenőhely és dirt pálya is épül Pósteleken

A Wenckheim turista- és kerékpárút a Modern Városok Programban épül meg. A beruházás zajlik, és hamarosan egy újabb, mintegy 130 millió forintos eleme is elrajtol, mivel a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén döntött a kivitelező kilétéről. A legkedvezőbb ajánlatot a békéscsabai Forgút Bt. tette.

A mostani fejlesztés keretében bicikliseknek dirt, azaz buckás pálya épül Pósteleken, valamint fedett pihenőhelyet alakítanak ki a bringásoknak Pósteleken, Szabadkígyóson és Gerlán. A gerlai Wenckheim Károly teret rendezik is, tanösvényt létesítenek és sporteszközöket helyeznek ki. Ugyancsak lesznek pihenőhelyek a kerékpárosoknak a jaminai bányatavak déli részénél – ahol madárles ugyancsak épül –; az Élővíz-csatorna mellett; valamint a Munkácsy Emlékháznál, ahol kerékpárkölcsönző is helyet kap.

Több mint száz éve épült

A pósteleki Békés megye legfiatalabb kastélya, 1906 és 1909 között épült – olvasható a rom előtti táblán. A birtokot és a 15 hektáros park közepére épült rezidenciát gróf Wenckheim Frigyes és neje, gróf Wenckheim Krisztina adta nászajándékként Kriszta lányuknak és vejüknek, gróf Széchenyi Antalnak.

A 72 helyiséges, háromszintes épületet anno villany- és gázvilágítással, vízvezetékkel látták el. Az alagsorban harminc helyiség kapott helyet, benne személyzeti lakásokkal. A magasföldszinten a család lakott, a szobákat – 28 helyiséget és három fürdőt – Bécsből és Párizsból hozott tapétákkal borították be. A főbejárat a szalonba vezetett, ahol mindkét oldalon márvány kandalló volt, illetve ahonnan lépcső vezetett az emeletre. Az első emeleti részben vendégszobákat alakítottak ki. Az épület előtt franciakert húzódott, középen kelyhes szökőkúttal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában