Búza Barna mellszobra

2020.10.19. 13:55

Megvan a sarkadi rongáló, aki azt mondta, véletlen történt

Megrongálták a hétvégén Sarkadon, a Templom téren a Búza Barnának, a város díszpolgárának emléket állító alkotást. Leverték az életnagyságú mellszobor fejét, ami több darabra tört. Az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen. Megvan az elkövető, aki azt állította, hogy tette nem volt szándékos, véletlen történt. A mű helyreállításáról gondoskodik a város.

Licska Balázs

Bende Róbert és dr. Mokán István szerint szándékosan tették tönkre Búza Barna szobrát, mivel friss törés nyomai látszódnak a nyaknál /Fotó: I. Gy./

Fotó: Imre Gyorgy

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a hétvégén – valamikor péntek este és szombat reggel között – Búza Barna szobrászművész, a város díszpolgára Templom téren álló szobra vált az embertelen rongálás áldozatává. Az életnagyságú mellszobor fejét leverték, ami több darabra tört – írták a város hivatalos Facebook oldalán, jelezve, a nyomravezetőnek díjat ajánlottak fel.

Búza Barna 2010. október 16-án hunyt el Budapesten – tehát napra pontosan a tizedik évfordulón történt a rongálás –, és Sarkadon helyezték örök nyugalomra. A szobrászművész munkássága előtt tisztelgő mellszobrot 2011. augusztus 20-án avatták fel a sarkad-belvárosi református templom előtti Templom téren, azt Bende Róbert képzőművész készítette.

Bende Róbert és dr. Mokán István szerint szándékosan tették tönkre Búza Barna szobrát, mivel friss törés nyomai látszódnak a nyaknál /Fotó: I. Gy./

A helyszínen hétfőn alaposan szemügyre vette a kerámiából készült mellszobor megmaradt részét, valamint a fej összetört részeit dr. Mokán István polgármester és Bende Róbert. Közösen azt állapították meg, hogy friss törés nyomai látszódnak a nyaknál. Tehát az nem fordulhat elő, hogy a mű korábban megrepedt, és a fej véletlenül leesett – ráadásul nem is oldalra, hanem előre bukott volna. Sőt, az alkotásokat védik is a cudar időjárási körülményektől, azokat télire le szokták takarni.

A sarkadi pletykák szerint megvan a tettes, és a tizenéves fiú a szóbeszéd alapján szándékosan, valamint nem teljesen józan állapotban ütötte a mellszobrot, majd, miután a fej leesett és széttört, biciklivel kereket oldott. Az elkövető viszont állítólag azt mondta, hogy az alkotás meg volt repedve, és csak meg akarta igazítani a fejet, amikor az leesett és összetört – ő pedig megijedt. A városvezető és a képzőművész szerint azonban – tekintve a friss törés nyomait – szándékosság áll a háttérben.

Sarkadon bíznak abban, hogy a rendőrségi eljárás eredményre vezet, és hogy az elkövető bocsánatot kér a 350 ezer forintos kárt okozó tette miatt azon túlmenően, hogy büntetést szintén kap. Ugyanakkor az önkormányzat előre is tekint. Bende Róbert és dr. Mokán István hétfőn a helyszínen azt beszélték, hogy újabb mellszobrot készítenek Búza Barnának, és ha a koronavírus-helyzet engedi majd jövő év tavaszán a március 15-ei ünnepségeket, akkor az alkotást azon a rendezvényen avatnák fel.

További kamerákat szerelnek fel

A Sarkadi Rendőrkapitányság rongálás gyanúja miatt rendelt el nyomozást – írták hírportálunk kérdéseire a rendőrségen, hozzátéve, a hétfő délelőtti válaszadásukig gyanúsítottat nem hallgattak ki az ügyben. Hírportálunk tudomása szerint a rongálót egyelőre tanúként hallgatták meg.

Két éve, ugyanúgy a Templom téren összetörték a díszkutat ékesítő, a pelikánt – vagyis a Sarkad címerében is látható madarat – ábrázoló szobrot. Akkor a város nem tett feljelentést az ügyben, mivel a tettes édesanyja jelentkezett, hogy fia volt az elkövető, és megtérítenék a kárt. Akkor baleset történt: a fiú felmászott a díszkútra és véletlenül leverte a pelikánt, amely darabokra hullott.

A városvezető jelezte: a Templom teret további térfigyelő kamerákkal szerelik fel a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában