szennyezettség

2020.10.27. 13:54

Állandó mérőállomás vizsgálja majd a levegőt Békéscsabán

Egy automata állomást telepítenek Jaminában, a Kolozsvári utcai rendelőintézet udvarán, amely a jövőben méri a levegő szennyezettségét. A hivatalos értékelések szerint egyébként Békéscsabán az ötfokú skálán négyes, azaz jó minősítésű a levegő minősége.

Licska Balázs

Az önkormányzat és a városfejlesztési nonprofit kft. révén Békéscsaba is részt vesz az úgynevezett Life projektben, amelynek keretében egy automata mérőállomást telepítenek Jaminában, a Kolozsvári utcai rendelőintézet udvarán – ismertette nemrég sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester a városi közgyűlés döntését.

Békéscsabán jelenleg nincs automata mérőállomás. Ezért a levegő minőségének állapotát 2019 eleje és 2020 nyara között 4x2 hetes szabványos mérésekkel vizsgálták. A szakemberek akkor a mobil mérőállomást szintén Jaminában, a rendelőintézetnél helyezték el. Ezzel párhuzamosan időszakos méréseket végzett a Lencsési lakótelepen is a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal.

Opauszki Zoltán elmondta, a jaminai rendelőintézetnél telepítenek egy automata állomást, ami folyamatosan méri majd a levegő minőségét /Fotó: Bencsik Ádám/

A városi képviselő-testület elé került anyag szerint

az állandó és automata mérőállomás helyszínének azért lesz megfelelő Jamina, mert így lehet mérni a családi házas kertvárosi részek szennyezettségét.

Nincsenek magas épületek a rendelőintézet közelében, a terület nyitott, tehát a szabad légáramlás biztosított. A berendezést a hajdú-bihari kormányhivatal üzemelteti majd a telepítést követően, a fenntartási költség 2026 végéig megoldott a Life projekt keretében.

Vass Csaba, a városfejlesztési cég ökomenedzsere elmondta, hamarosan elindul az automata mérőállomás beszerzése, a műszereket egy konténerben telepítik.

A berendezések mérik majd az olyan légszennyező anyagokat, mint az ózon, a nitrogén-oxidok, a kén-dioxid, a szén-monoxid, valamint a szálló por.

Békéscsabán jelenleg még nincs automata mérőállomás /Fotó: shutterstock.com/

Hozzátette, nagyjából háromszáz ember bevonásával készítettek egy felmérést a fűtéssel, tüzeléssel kapcsolatban. A válaszadók harmada gázcirkó kazánt használ, negyede a gázt kiegészíti vegyes tüzeléssel, 18 százalékuk gázkonvektorral ad meleget otthonában. Akik nem gázzal, azok többségében tűzifával fűtenek.

A tűzifán kívül sokan raknak a tűzre más faanyagot – például régi bútort, kerítéslécet –, papírt és egyéb dolgokat, tehát azt lehet megállapítani ezek tulajdonságait ismerve: nem kérdés, mi miatt kerül a legtöbb szennyezés a levegőbe.

Hogy milyen a városban a levegő minősége és szennyezettsége, a meteorológiai szolgálat közzéteszi egy honlapon. A tavalyi, eseti mérések számsorait tavasszal, az összesített értékelést pedig szeptemberben ismertették.

A hivatalos értékelés alapján Békéscsabán a levegő minősége az ötfokú skálán négyes, azaz jó minősítésű

– ez is kiderült a városi közgyűlés elé került anyagból.

A Life projekt keretében közösségi kerékpáros rendszert ugyancsak kiépítenek Békéscsabán. Hamarosan eldől, hogy milyen rendszert valósítanak meg. Két változat verseng, a szakemberek összevetik azokat a használhatóság és az üzemeltethetőség vonatkozásában. Az biztos, hogy – a városi közgyűlés döntése nyomán – öt helyszínen lesznek állomások. Az egyik verzió lényege, hogy az állomások egyikére kell majd visszavinni a bicikliket, a másik lényege pedig, hogy lesz egy applikáció, és azon lehet majd látni, hol vehetők fel a bringák, nem lenne muszáj visszavinni azokat az állomásokra.

Vannak, akik szeméttel tüzelnek

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka elmondta, komoly előrelépést jelent, hogy Békéscsabán is lesz állandó automata mérőállomás, hiszen így lesznek majd objektív adataik a levegő minőségéről, szennyezettségéről. Ha ezek rendelkezésre állnak, akkor tudnak is cselekedni.

Hangsúlyozta, a városban a levegő minősége viszonylag jónak mondható, ugyanakkor nyáron a szálló por mennyisége okozhat gondokat, télen, a fűtési szezonban pedig az, hogy a kertvárosi övezetekben élők mivel gyújtanak be.

Hozzátette, önkormányzati képviselőként kap jelzéseket, hogy vannak, akik vélhetően szemetet is raknak a tűzre a tűzifa mellett. Bár ebben bizonyára a rászorultság, tehát szociális szempont ugyancsak szerepet játszik, azért fontos és elvárható, hogy mindenki figyeljen oda a másikra, a szomszédjára, és ne szennyezze a levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában