műholdas technika

2020.10.17. 08:59

A gyulai duzzasztó hatásait vizsgálták

A Fehér-Körösön található gyulai duzzasztómű folyómederre gyakorolt hatásának vizsgálatát tartották a napokban. Mint a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság oldalán olvasható: a Magyar-Román Vízügyi Egyezmény alapján ötévente végzik el a vizsgálatot, melyre azért van szükség, hogy felmérjék a duzzasztó mederalakra gyakorolt hatását, és megtudják, hogy a duzzasztás nem okoz-e káros feliszapolódást a mederben.

P. G.

Mivel határt metsző folyóról van szó, hagyományosan a méréseket közösen végzik el román munkatársaikkal.

A járványügyi helyzetre való tekintettel ebben az évben a magyar és a román szakemberek nem találkoztak egymással, hanem külön-külön mindkét fél a saját területén, azonos időben hajtotta végre a feladatot. Ehhez a legkorszerűbb GPS műholdas technikát, valamint a hagyományos módszereket ötvözte mindkét fél.

Fotó: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A parti részeket GPS-el, míg a meder víz alatti részeit szondarudas módszerrel mérték fel, és a határ két oldalán felvett adatokat a napokban megküldik egymásnak kiértékelésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában