közösségi portál

2020.09.22. 13:55

Kilencvenhét évesen is aktívan netezik a békési Marika néni

Kilencvenhét éves kora ellenére aktív internetezőnek számít Puskás Lászlóné Marika néni. A békési hölgy a Facebookon keresztül tartja a kapcsolatot a barátaival. Emellett a híreket, legfontosabb eseményeket, az érdekes témákat is követi a neten keresztül. Mint mondta, örülne, hogy ha egy kortársát is az ismerősei között tudhatná.

Papp Gábor

20200917 Békés Idős Facebook használó. A képen Puskás Lászlóné Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Két fiúunokám indított el a számítógépezés irányába, tőlük kaptam az első komputert. A segítségükkel és persze egy kicsit magamtól is tanultam meg a legalapvetőbb dolgokat. Azután olyan hat évvel ezelőtt idősebb unokám javasolta, hogy köttessem be az internetet – emlékezett vissza a történtekre Marika néni. Mint elárulta, az akkori gépe azonban nem volt megfelelő ehhez.

– Mit mondjak, lassabb volt, mint én, nem működött igazán. Ekkor a kisebb fiúunokám meglepett egy okostelefonnal. Az eszközre a családban már nem volt szükség, nekem viszont gyakorlásra teljesen megfelelt – tette hozzá az asszony, aki azóta már egy tableten is netezik. Kérdésünkre elmondta, kezdetben nehezebben boldogult az okostelefonnal. Az unokája megmutatott ugyan mindent, de olyan gyorsan járt az ujja a mobilon, hogy még szemmel is alig tudta követni a mozdulatokat. Az első lépések nem is sikerültek, de Marika néni nem adta fel, és egyre ügyesebben kezelte a készüléket.

Marika néni számos ismerősével tartja a kapcsolatot az interneten keresztül /Fotó: Bencsik Ádám/

A Facebookra pár évvel ezelőtt iratkozott fel.

– Néhány napja pedig egy pici világfájdalommal küzdöttem. Tudja, előfordul az ilyesmi ebben a korban – mosolyodott el a hölgy. – A hozzám járó­ szociális segítő hölgy, Burai­ Etelka, aki egy igazi tündér, a kedvességével nem hagyta, hogy apátiába süllyedjek. Akkor találta ki, hogy próbáljunk a Facebookon egy hasonló korú internetezőt találni. Eddig ugyan nem jártam sikerrel, de még több ismerősre, barátra leltem.

Puskás Lászlóné egyébként mezőberényi kötődésű, egyike volt azoknak, akiket annak idején málenkij robotra is elhurcoltak. Később a férjével Békésre költöztek, aki vezető beosztásban dolgozott, számos barátot szereztek, nagy ismeretségi körre tettek szert. Közülük rengetegen a Facebookon is ott vannak.

– Viszonylag sok időt töltök a gép előtt, sosem unatkozom. A gyermekeim, az unokáim a szélrózsa minden irányában élnek, velük is sokat beszélgetünk a Facebookon keresztül, de az ismerősökkel is rengeteget diskurálunk – fogalmazott. – Most éppen egy kedves barátom kérésére olyan játékban veszek részt, amelyben könyveket kell ajánlani. Ez a megkeresés Budapestről érkezett. Örülök, hogy annak idején hallgattam az unokák tanácsára, és beköttettem az internetet.

Sokszor pittyeg a mobiltelefonja

A békési idős hölgy egyébként rengeteg üzenetet kap. Csak mintegy negyedórás beszélgetésünk alatt körülbelül háromszor pittyegett a telefonja, jelezve, hogy új üzenete érkezett a Facebookon keresztül.

– Előfordul, hogy még este 10 órakor is a gép előtt ülök, mert van olyan ismerősöm, akinek ilyenkor akad ideje arra, hogy üzenetet váltsunk – tette hozzá. Persze a közösségi portál böngészése mellett a híreket, az egyéb érdekességeket is folyamatosan figyeli, naprakész a világ dolgaival kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában