UV Extra kampány

2020.08.19. 11:14

Szemünk világára is veszélyt jelenthet a káros UV-sugárzás

Mindenki számára ismert a napsütés káros UV-sugárzása, azonban legtöbben először bőrünk védelmére gondolunk. Keveseknek jut eszébe, hogy látását is óvnia kellene, hiszen a szemünk világát is veszélyezteti a sugárzás. A Magyar Látszerész Szövetség kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a szem védelmének fontosságára.

Vágvölgyi Nóra

20200813_Napszemüveg illusztráció_Tuska János_Computer Optika_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

A szövetség szakemberei szerint a szemüveget és kontaktlencsét viselők nagy része nem tudja, hogy az általa használt látásjavító eszköz megvédi-e a szemét az UV káros, rövidtávú vagy akár maradandó károsodást okozó hatásaitól. A látszerészek által elindított UV Extra kampány célja, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó optikákban a szakértők bevizsgálják a napszemüvegeket, és megállapítsák, hogy megfelelő védelmet nyújt-e viselőjének. Ezenfelül további szakmai tanácsokat adnak az érdeklődőknek annak érdekében, hogy a látásuk biztonságban legyen.

– Nagyon kevesen használnak napszemüveget, pedig ahogyan a bőrünket óvjuk a nap káros hatásaitól, úgy a látásunkat is folyamatosan védenünk kell kültéren a káros UV-sugárzástól, beltéren pedig a nagy energiájú kék fénytől. Vizsgáltassuk meg és hordjuk napszemüvegünket. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a gyerekek védelméről is gondoskodjunk, hiszen általában ők vannak a legtöbbet a digitális eszközök közelében. A mai iskolások, de még az ovisok is sokkal több időt töltenek a szemet terhelő tevékenységekkel – tévézéssel, számítógépes játékokkal – mint azok, akik 20-30 évvel ezelőtt születtek – hívta fel a figyelmet Tuska János József optometrista, kontaktológus és látszerész.

Tuska János József szerint a jó napszemüveg polarizált is az UV-szűrés mellett /Fotó: Bencsik Ádám/

A szakember kiemelte, a kék fény 380-440 nanométer közötti tartománya káros a látásunkra, amely hosszú távon maradandó látásromlást okozhat. De arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy szemünket harmincszor annyi kék fény éri egy átlagos borús napon a szabadban eltöltött egy óra alatt, mint amikor ugyanennyi ideig a monitor előtt vagyunk.

– Viszont gondoljunk bele, mennyi időt töltenek a gyerekek számítógépezéssel, és hogy mi milyen sok digitális eszközt használunk nap mint nap, akár munkához, akár szórakozáshoz. A fiatalabb generációk már évtizedeket fognak a képernyő előtt tölteni, az egész életüket be fogja hálózni a digitalizáció, így ha most nem figyelünk a családunk és saját szemünk egészségére, később komoly problémáink lehetnek a látásunkkal. Mindez egy kék fényt szűrő szemüveggel, valamint egy UV 420-as szűrővel ellátott napszemüveg rendszeres használatával jól kiküszöbölhető. De nem ez az egyetlen megoldás, a legtöbb okostelefon képernyője éjszakai módban automatikusan sárgás színre vált, valamint számtalan applikáció is segít nekünk abban, hogy azokban az órákban, amikor szervezetünknek már nincs szüksége kék fényre, ne is kapjunk belőle túl sokat. Egyébként az éjszakai mód is pihentetőbb a szemnek, kevésbé fáradunk el tőle, tehát érdemes minél gyakrabban használni ezt a módszert – osztotta meg velünk a optometrista.

A szakember szerint a napszemüveg a százszázalékos UV-szűrés mellett jó, ha polarizált is. Így mint mondja, a szemüvegünk a megcsillanó, vakító, például vizes útfelületről, személyautó szélvédőjéről, tükrös felületről visszaverődő fényeket is kiszűri. Ez a tulajdonság vezetésnél nagy hasznukra lehet a sofőröknek, akiknek így nehezebben fárad el a szemük a volán mögött. – Illetve a horgászok is előszeretettel alkalmazzák a polarizált lencséket, hiszen könnyebben megláthatják vele a közel úszó halakat a visszatükröződő vízfelszín alatt – tette hozzá Tuska János József.

Mitől jó egy napszemüveg?

Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke szerint az első és legfontosabb, amit a napszemüvegünknek tudnia kell, hogy százszázalékos UV-védelmet biztosítson. Ebben nincs kompromisszum. A második, hogy legyen torzításmentes, hiszen így lehet benne biztonságosan közlekedni, mozogni, akár sportolni. A harmadik pedig, hogy a mérete legyen olyan, hogy a szem környékét is óvja. Nem kell túl nagynak lennie, de a túl kicsi lencsék mellett esélyt adunk a káros sugárzásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában