Békéscsaba / videóval

2020.08.27. 19:50

Mi is tehetünk a patkányszaporulat ellen

A közelmúltban több olyan kép és videó került fel a közösségi oldalakra, amin Békéscsaba belvárosában rohangáló patkányok, illetve nyestek voltak láthatóak. Boldog Gusztáv természetvédelmi szakembert kérdeztük arról, hogy mi lehet az oka annak, hogy ilyen bátran, akár fényes nappal is kimerészkednek a sétálóutcára.

Forrás: Pixabay

Nem újdonság az, hogy a megyeszékhelyen élnek patkányok, amik általában az éjszaka leple alatt hordják szét a szemetet élelem után kutatva, és számos alkalommal láthatunk nyestet is, melynek az egyik fő prédája a patkány.

Az utóbbi időszakban számos felvétel került fel a Facebookra, amin az látható, hogy ezek az állatok fényes nappal, a belváros közepén kutatnak táplálék után, vagy vadásznak, nem törődve a zajokkal és a forgalommal.

[video width="720" height="1280" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2020/08/499202026823788790156781078124963664978377n.mp4"][/video]

A patkányszaporulat velejárója az, hogy a nyestek is gyakrabban merészkednek a belvárosba, ami nem feltétlen rossz, hiszen nélkülük valószínű a patkányállomány is nagyobb lenne.

A rágcsálók elszaporodásához viszont jelentősen hozzájárulunk mi, lakosok is.

– Valószínű azért van több patkány, mert ebben az időszakban több a zöldhulladék – nyilatkozta hírportálunknak Boldog Gusztáv, természetvédelmi szakember. – De az is közrejátszhat, hogy sokan etetnek kacsákat a víz mellett, ahol amúgy is gyakrabban fordulnak meg a patkányok. A madáreleséget legtöbbször nem eszik meg maradéktalanul a szárnyasok, amikre később rájár a rágcsáló és odaszokik. Ezen kívül a kóbor macskáknak szánt táp is csalogatja a patkányt.

Fontos tehát, hogy az ilyenkor sűrűbben fogyasztott dinnyének a héját, a kukorica csutkáját, illetve a zöldségek szárát, vagy a gyümölcs el nem fogyasztott részeit konténerbe rakjuk, és a hulladéktároló ajtaját csukjuk be. Ezen kívül, ha úgy döntünk, hogy a környék kóbor macskáit, vagy az Élővíz-csatorna kacsáit is etetni szeretnénk, számolnunk kell azzal, hogy mások is rájárnak majd az élelemre.

A vándorpatkány, ha nem veszünk róla tudomást, nem zavartatja magát a nagyobb tömegben sem, és bár a jelenléte egészségügyi kockázatot jelent, de nem kell félnünk attól, hogy ránk támad, általában ugyanis elmenekül az emberektől, ha veszélyhelyzetben érzi magát.

– A vándorpatkány, ami egyre bizalmasabb az emberekkel teljesen kiszorította életteréről a Magyarországon őshonos házi patkányt, aminek így az állománya megroppant – mondta a szakember. – Erre a fajra jellemző az opportunizmus, ezért is látni sűrűbben a városban, de veszélyt nem jelent a lakosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában