Túri Török Tibor

2020.08.15. 19:55

Az emberi jóság hívta Szarvasra a kitüntetett szobrászművészt

Utoljára augusztus elsején, a nemzetiségi napok keretében avatott szobrot Szarvason Túri Török Tibor muzeológus, szobrász, de azt megelőzően is megfordult párszor a településen. Lakói pedig olyannyira megkedvelték az ügyes kezű művészt és munkásságát, hogy nemrégiben a Szarvas Városért kitüntetést is neki adományozták.

Vásári Erzsébet

– Önnek ítélték nemrég a Szarvas Városért kitüntetést. Miként fogadta az elismerést?

– Nagy megtiszteltetés volt számomra a kitüntetés, amit lényegében annak tudok be, hogy a város számos pontján megtalálhatóak szobraim, domborműveim. Ezen kívül immár hatodik éve a Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok alkalmából az arató gazdák szobrokat ajándékoznak egy-egy elcsatolt településnek, melyeket szintén én készítek. Idén például Rákóczit formáltam meg Rozsnyónak, tavaly Petőfit Székelykevének, előtte pedig Szerednye kapott Dobó István-mellszobrot.

– Miként találkozott és alakított ki kapcsolatot keszthelyi lakosként a szarvasiakkal?

– A véletlen hozott össze néhány éve a szarvasiakkal, majd a vendégszeretetük és az emberi jóság, ami bennük van, visszahozott a következő esztendőkben is. Így alakult ki mára baráti kapcsolatunk, szobraim pedig mindig jó helyre kerülnek a városban, illetve egyéb településekre Babák Mihály polgármester, valamint Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Egyesületének elnöke támogatásával.

Közel százhúsz szobrot és domborművet készített már eddigi munkássága során Túri Török Tibor /A szerző felvétele/

– Mikor csöppent bele az életébe a művészet és azon belül a szobrászat?

– Mondhatni, ezzel születtem. A festészet, a grafika és a rajz mindig is része volt az életemnek. Később nagycsaládos lettem, amikor már inkább a pénzért kellett dolgozni, így a szabadon való alkotást egy időre jegelni kellett magamban. Néhány évig középiskolai órákat és szakköröket tartottam, a diákjaim közül pedig sokan elvégezték a Képzőművészeti Egyetemet. Majd amikor a gyerekek felnőttek és kirepültek, újra neki akartam állni a festészetnek, ám ekkor agyag került a kezembe. Mindez több mint tíz éve volt, és azóta szinte ki sem jövök a műteremből. Eddig mintegy 119 köztéri alkotásom készült el az ország számos pontjára, illetve a határon kívülre egyaránt. Emellett novellákat írok, most jelenik meg Miska című regényem.

– Átlagosan mennyi idő alatt készül el egy-egy szobra vagy domborműve?

– Attól függ, hogy női vagy férfi arcról van szó. A nőt ugyanis sokkal nehezebb megmunkálni, lévén esetében nincs olyan sok megfogható, markáns elem, ami jól láthatóan emlékeztet a vonásaira. A férfiaknál viszont eleve ott van ugyebár az erős járomcsont vagy egy vastag száj, esetleg egy jó karakteres profil. Ha pedig utóbbit kihozom, már rögtön kirajzolódni látszik a végeredmény, míg a nőnél millió elemből kell ugyanezt az eredményt elérnem. Az elkészítés ideje tehát mindig a karaktertől függ.

– Csupán embereket formál meg vagy más típusú alkotásával is találkozhatunk?

– Valóban főként emberi alakokkal dolgozom, de olykor készítek mást is. Csináltam például Zalavárra betlehemi elefántot, de megformáltam néhány lovas harci jelenetet is.

– Mi az, amit kiemelne a közel százhúsz műve közül? Van egyáltalán kedvence?

– Az egyik nagy kedvenc a Szarvason most állított Árpád fejedelem szobor, az előző alkotásaim közül pedig a kubista felfogásban készült Dózsa György, vagy a modern formában megalkotott Petőfi Sándor. Ősszel pedig a Stefánia Palotában lesz látható négy kedvelt szobrom is, ami mindenképpen komoly elismerés számomra.

A végeredmény mindig meglepetés

Túri Török Tibor elmondta, a szobrászat nála hasonlít az íráshoz, hiszen mindkettő esetében tudja, hogy mit akar készíteni, a munka mégis a vázlattal kezdődik, az apró elemek pedig közben jutnak eszébe, majd épülnek egymásra. Éppen ezért sokszor ki is zárják egymást, így a végeredmény sosem lesz pontosan az, amit elképzelt. A lényeg tehát az improvizáció, aminek a végeredménye meglepetés. Végül elárulta, számos alkotása van most is készülőben, például Sümeg Széchenyije és Ramassetter Vince, akiről egy szituációs művet készít feleségével együtt ábrázolva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában